Kültür Sanat Kaynak: SEMA SEZEN 09.09.2024 16:39

Denizlerin Sultan'ı Rahmi M. Koç Müzesi'nde

Amatör denizciliği ülkemize tanıtan, basın dünyasının duayeni, deniz sevdalısı Necati Zincirkıran'a ait Sultan isimli klasik yelkenli, Klasik Tekneler Platformu tarafından düzenlenen "Yedinci Klasik Tekneler Buluşması'' kapsamında gerçekleştirilen törenle Rahmi M. Koç Müzesi Denizcilik Koleksiyonu'na katıldı.
Denizlerin Sultan'ı Rahmi M. Koç Müzesi'nde

Denizlerimizin birbirinden güzel klasik teknelerini bir araya getiren “Yedinci Klasik Tekneler Buluşması” 8 Eylül Pazar günü Kalamış Marina’da gerçekleştirildi.

Etkinlikte, geçen yıllara rağmen güzelliklerinden hiçbir şey kaybetmeyen 20 klasik tekne, deniz severlerle buluşturuldu. Ülkemizin denizcilik kültürünün ve deniz tutkusunun sembolü olan, kültür mirası niteliğindeki klasik tekneler, deniz meraklılarını bir zaman tüneline soktu.

Deniz kültürümüzün önemli mirasını yaşatmak ve denizciliğin toplumun her kesimince tanınıp benimsenmesi amacıyla Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) bünyesinde kurulan Klasik Tekneler Platformu tarafından düzenlenen etkinlik, Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul Yelken Kulübü, Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı, Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü, Tuzla Yat Kulübü, DAKSAR (Denizde Arama Kurtarma), Gemi Sevenler ve Modelciler Derneği, Moda Deniz Kulübü, Kalamış Yelken Kulübü ve Marmara Yelken Kulübü iş birliği ile gerçekleştirildi.

Etkinlikte ayrıca düzenlenen bir törenle amatör denizciliği ülkemize tanıtan, basın dünyasının duayeni, deniz sevdalısı Necati Zincirkıran’a ait Sultan isimli klasik yelkenli Rahmi M. Koç Müzesi Denizcilik Koleksiyonu’na katıldı.

Yedinci Klasik Tekneler Buluşması, Kalamış Marina’da sergilenen teknelerin gezilmesi ve sahiplerine teşekkür plaketi verilmesiyle son buldu. Endüstrileşen dünyada el emeği, göz nuru ve büyük özenle inşa edilen klasik tekneler daha sonra “kaybolan kültürün canlandırılması” amacıyla Kalamış Koyu’nda yelken açtı.

Tasarımı Harun Ülman’a ait

Türkiye’nin en büyük klasik tekne koleksiyonuna sahip Rahmi M. Koç Müzesi’ne bağışlanan Sultan, ünlü gemi inşa tasarımcısı ve mühendisi merhum Harun Ülman tarafından tasarlandı. Harun Ülman’ın çizdiği son İstanbul kotrası olma özelliği de taşıyan Sultan, 1971 yılında Karadeniz Ereğlisi’nde Ahmet Usta Tersanesi’nde imal edildi. 13,85 metre boyunda ve 17,74 gross ton ağırlıkta olan Sultan yelkenlisi 105 HP Ford dizel motora sahip. Teknenin karinesi lamine çam ve epoksi, güvertesi ise tik ağacından.