Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.09.2024 17:00 Güncelleme: 02.09.2024 21:25

Çin'den ABD'ye: İç işlerimize müdahale etme

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'yi Xinjiang konusunda Çin'in iç işlerine müdahale eden ve Çin'in çıkarlarını zarar veren eylemleri durdurmaya çağırdı.
Çin'den ABD'ye: İç işlerimize müdahale etme

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’yi Xinjiang konusunda Çin’in iç işlerine müdahale eden ve Çin’in çıkarlarını zarar veren eylemleri durdurmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Xinjiang ile ilgili iki yıl önce yayımladığı insan hakları değerlendirme raporunun yıl dönümünde ABD Dışişleri Bakanlığı, bölgede insan haklarının sözde ihlal edildiği yönünde açıklama yaptı.  

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, günlük basın toplantısında konuyla ilgili net ifadeler kullandı. Sözcü Mao, ABD’nin ilgili açıklamasında gerçekleri hiçe sayan, yalanlar içeren, Çin’in içişlerine kabaca müdahale eden ve Çin’in Xinjinag politikasını karalayan ifadelerin yer aldığına dikkat çekti.

Sözcü Mao, “Çin, bundan büyük hoşnutsuzluk duyuyor ve buna karşı çıkıyor. Çin artık ABD nezdinde ciddi girişimde bulundu” dedi.

Çinli sözcü, sözde “değerlendirme raporu”nun sahte bilgilerle dolu olduğuna ilişkin söylemin, ABD gibi Batılı ülkelerin Xinjiang konusuyla Çin’i engelleme stratejisine hizmet eden bir siyasi araç olarak kullanıldığını ve tamamen yasa dışı olduğunu vurguladı.

Sözcü, şu ifadeleri kullandı:

“İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin 51. oturumunda, ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından önerilen sözde Xinjiang'la ilgili karar taslağının reddedilmesi, uluslararası toplumun bu rapora karşı duruşunu ortaya koydu.”

ABD’nin defalarca rapor hakkında spekülasyon çıkararak Çin’e baskı yapmaya çabaladığını belirten Sözcü Mao, günümüzde Xinjiang’da toplumun istikrar ve ekonomik refah içinde olduğunu, bölge halkının insanca yaşama standartlarına ulaştığını kaydetti.

Sözcü, ABD’ye derhal bu yanlıştan dönmesini ve Xinjinag’la ilgili yalanlar uydurmaktan vazgeçmesi çağrısında bulundu.