Kültür Sanat 29.07.2021 11:25

"CEVİZ AĞACI" BALKAN PREMİERİ'Nİ PRİ-FEST'TE YAPIYOR

Faysal Soysal'ın 6. Bremen Film Festivali'nden "En İyi Edebiyat Filmi" ödülünü alan ikinci uzun metrajı "Ceviz Ağacı", Almanya'daki festival yolculuğuna 25.'si düzenlenen Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali'nin kapanış filmi olarak devam etti.

Yönetmen ve senarist Faysal Soysal’ın oyuncu kadrosunda Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Ali Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil ve Rıza Akın’ın yer aldığı ikinci uzun metrajı Ceviz Ağacı, festival macerasına hız kesmeden devam ediyor. Pandemi koşulları nedeniyle henüz vizyona girmeyen filmin yurt dışındaki gösterimleri ise yoğun ilgiyle karşılanmaya devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde 25. Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali’nde kapanış filmi olarak yer alan Ceviz Ağacı’nın gösterimine çok sayıda sinemasever ilgi gösterdi. Filmin gösteriminden sonra yönetmeni Faysal Soysal ve başrolü Serdar Orçin seyircilerin sorularını cevapladı.

Balkan Prömiyeri Ağustos’ta

Yönetmenin “Üç Yol” filmine “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü ve 2018 yılında da Ceviz Ağacı’na “En İyi Pitching” ödülünü veren 13.Prishtina (Pri-Fest) Uluslararası Film Festivali de filmi yarışma bölümüne seçti. Bu yıl 24-29 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan festivalde Ceviz Ağacı, film ekibinin de katılımıyla Balkan prömiyerini gerçekleştirecek.

Festival Yolculuğunda Yeni Duraklar

Darbe sonrası travmalara ve kadın cinayetlerine getirdiği özgün bakış açısıyla farklı siyasi, ahlaki ve felsefi bakış açıları sunan Ceviz Ağacı’nın festival yolculuğundaki yeni durakları ise şöyle

*2-9 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek olan Torino Underground Festivali 

* 27 Eylül-3 Ekim  tarihlerinde gerçekleşecek olan 7. Balkan Panorama Film Festivali

*24 Eylül- 9 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan Madrid İmagineIndia Film Festivali

 Yönetmen ve senaristliğini Faysal Soysal’ın yaptığı Ceviz Ağacı’nın, pandemi şartları doğrultusunda sonbaharda vizyon şansı bulması bekleniyor.

 Filmin Konusu

Birçok açıdan silik ve pasif bir karaktere sahip edebiyat öğretmeni Hayati, karısı tarafından hor görülüp terkedilir. Bir süre sonra ataerkil özellikteki kasabada kimliği belirlenemeyen bir kadın cesedi bulunur. Hayati cesedin karısına ait olduğunu iddia edip başkasının işlediği cinayeti üstlenir. Peki ama işlemediği bir cinayeti neden üstlenir insan? Film bu sorunun peşinde insanın en saklı, en gölgede kalmış, derin taraflarını aydınlatmaya çalışırken tutunamayış, kadın cinayetleri, şiddetin binbir yüzü, edebiyat, tutkular ve pişmanlıklar gibi uğraklarıyla dünya yüzünde insan için özne olarak var olmanın imkanını sorguluyor.