Dünya 14.04.2021 19:26

BM insan hakları uzmanlarından 'Yahudi yerleşimcilerin Filistinli sivillere yönelik şiddeti artıyor' uyarısı

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin Filistinli sivillere yönelik şiddetinin son aylarda belirgin şekilde arttığı ve suçluların cezasız kaldığı uyarısında bulundu.
BM insan hakları uzmanlarından 'Yahudi yerleşimcilerin Filistinli sivillere yönelik şiddeti artıyor' uyarısı

BM İnsan Hakları Filistin Özel Raportörü Michael Lynk'in de aralarında bulunduğu bir grup insan hakları uzmanı, yaptıkları yazılı açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

Geçen yıl El-Halil, Kudüs, Nablus ve Ramallah gibi bölgelerde Yahudi yerleşimcilerin 771 şiddet olayının BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisince belgelendiği ifade edilen açıklamada, ayrıca çıkan olaylarda 133 Filistinlinin yaralandığı, 9 bin 646 ağacın ve 184 aracın zarar gördüğü bildirildi.

Bu yılın ilk üç ayında da 1 Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan 210'dan fazla yerleşimci şiddet vakası kaydedildiği belirtilen açıklamada, "İsrail ordusunu ve polisini, bu şiddet eylemlerini kuvvetle ve kararlılıkla soruşturmaya ve kovuşturmaya çağırıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin şiddet olaylarına ideolojik şekilde motive olduğu, öncelikle Filistinlilerin topraklarını ele geçirmek, aynı zamanda onları korkutmak ve terörize etmek istedikleri vurgulandı.

"Hamile kadın ve çocukları hedef alıyorlar"
Açıklamada, Yahudi yerleşimci şiddetinin, hamile kadınları, çocukları ve yaşlıları hedef almaya devam ettiği belirtildi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin Filistinli sivillere yönelik şiddetinin son aylarda belirgin şekilde arttığı uyarısında bulunulan açıklamada, suçluların cezasız kalmasına tepki gösterildi.

İşgal altındaki Batı Şeria, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere ve aktivistlere yönelik giderek artan saldırılarına tanık oluyor.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 400 binden fazla Yahudi yerleşimci, Batı Şeria'da işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.