Ekonomi 23.03.2023 07:00

BiSU, 'unicorn' olma hedefine nitelikli yatırımcılarla yürüyecek

2022 yılını 650 milyon TL'ye ulaşan satış hacmi ve 15 katlık ciro büyümesiyle tamamlayan online indirim marketi BiSU, Türkiye'nin ilk 10 unicorn'undan biri olma hedefi doğrultusunda nitelikli yatırımcılarla buluşuyor.
BiSU, 'unicorn' olma hedefine nitelikli yatırımcılarla yürüyecek

Gülay YÜCEL

İntegral Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından kurulan ve 19 Ocak tarihinde SPK’dan ihraç onayı alan BiSU Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, taahhüt toplama sürecinin ilk 10 gününde 1,25 milyon dolarlık yatırım taahhüdü aldı. Böylece Nisan ayında tamamlanması planlanan ilk faz kapsamında, belirlenen yatırım taahhüdü hedefinin yarısına sadece 10 gün içerisinde ulaşılmış oldu.

Türk girişim dünyasının son dönemde en çok konuşulan şirketlerinden BiSU, bir taraftan güçlü büyümesini sürdürürken diğer taraftan da ‘BiSU Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’ ile girişim sermayesi yatırımı yapmak isteyen yatırımcılara yepyeni bir enstrüman sunuyor.
19 Ocak 2023 tarihli Sermaye Piyasası Kurulu Bülteni’nde yayınlanarak katılma payı ihraç onayı alan BİSU Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, İntegral Girişim Sermaye Portföy Yönetimi tarafından kuruldu. Nitelikli yatırımcılar ile BiSU’yu bir araya getirmek için kurulan fon, BiSU paylarına yatırım yapacak. Fonun ilerleyen zamanlarda da BiSU’ya yatırımları devam edecek ve BiSU’nun yüzde 5’ine kadar yatırım yapabilecek. Yedi yıllık bir yatırım süreci olarak tasarlanan fon, olası büyük bir yatırım ya da halka arz durumunda, fona katılan yatırımcılara çıkış hakkı sağlayacak.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan BiSU Kurucu Ortağı ve CEO’su Ergin Üner, BİSU Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun tamamen güven ortamı sağlamak için dizayn edilmiş bir modele sahip olduğunu belirtirken, fonun amacının BiSU’ya yatırım yapmak isteyen nitelikli yatırımcılar ile BiSU’yu bir araya getirmek olduğunu söyledi.

DEPREM NEDENİYLE FON ÇALIŞMALARIMIZA ARA VERDİK

Fonla ilgili SPK onayının 19 Ocak’ta verildiğinin altını çizen Ergin Üner, “Yatırımcılarımızdan ilk 10 gün içerisinde 1,25 milyon dolarlık bir yatırım taahhüdü aldık. Ardından hepimizin bildiği gibi, ülkemizi yasa boğan bir deprem felaketi yaşadık. Bu süreçte tabii ki doğal olarak tüm çalışmalarımızı deprem bölgesine kanalize ettik. Fon ve yatırım konusu bizim için ne kadar önemli olursa olsun, depremin yaralarını sarmayı en büyük öncelik olarak gördük. Dolayısıyla deprem sonrası dönemde, fon çalışmalarımıza ara vererek Integral ve BiSU olarak tüm odağımızı deprem bölgelerindeki ihtiyaçlara yönlendirdik. Genel olarak değerlendirdiğimizde, BiSU’ya gösterilen ilgiden son derece memnunuz ve ilk fazın en geç Nisan ayında tamamlanması adına çalışmalarımızı tekrar başlatıyoruz. BiSU’ya inanan, vizyonumuzu paylaşan yeni yatırımcılarımızla çok daha büyük hedeflere yelken açacağız. Bugün 100 milyon dolara ulaşan şirket değerlememizi de yeni büyüme adımlarımızla birlikte yıl sonuna kadar 250 milyon dolara taşımayı hedefliyoruz” dedi.

KATILIM PAYI TL, YATIRIM DEĞERLEMELERİ DOLAR

BiSU Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun tasarruflarını uzun vadeli, SPK tarafından denetlenen şeffaf ve güvenilir sermaye piyasası araçlarında değerlendirmek isteyen yatırımcılara hitap ettiğinin altını çizen Ergin Üner şu bilgileri verdi: “Fon katılma payları Türk Lirası, ancak fonun girişim sermayesi yatırımlarının değerlemeleri USD olarak belirleniyor. Bu nedenle fona yatırım yapan yatırımcılar, aslında USD bazlı bir yatırım gerçekleştiriyor. Sadece nitelikli yatırımcıların katılabildiği BiSU GSYF fon katılma payları, fon tasfiye edilmediği sürece fona iade edilemeyecek. Ancak nitelikli yatırımcılar fon katılma paylarını kendi aralarında devretme hakkına sahip olabilecek. Fon katılma paylarının devrinde katılma payı fiyatı, nitelikli yatırımcılar arasında serbestçe belirlenebilecek” diye konuştu.

CİROSUNU BİR YILDA 15 KATINA ÇIKARDI
BiSU’nun damacana su pazar yeri olarak yola çıktığının fakat yaklaşık 1,5 yıl önce iş modelinde önemli bir dönüşüme gittiğinin altını çizen Ergin Üner şöyle devam etti: “Eylül 2021’de İstanbul’un bazı bölgelerinde pilot olarak başladığımız yeni iş modelimizle, evlerimizde ihtiyaç duyduğumuz temel ihtiyaç ürünlerini çoklu paket ve ekonomik boylarda, kendi hızlı teslimat servisimizle müşterilerimize ulaştırıyoruz. Bugün 100’den fazla depomuzla birlikte, İstanbul’un yüzde 90’ından fazlasını kapsar hale geldik. Geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla, 400 bin aktif kullanıcıya ulaşırken, sadece 2022’de 5 milyon siparişi evlere ulaştırdık. Ciromuzu son bir yıl içerisinde 15 kat büyütürken, aynı dönemde 1.000 kişilik istihdam yarattık. 2023 yılında da hızlı büyümemizi devam ettireceğiz. 2022 sonu itibariyle 36 milyon dolar seviyesine ulaşan yıllık ciromuzu, gelecek yıl sonunda 5 katlık bir artışla yaklaşık 180 milyon dolar seviyesine yükseltmek istiyoruz. Diğer yandan, İstanbul’un tamamını kapsadıktan sonra, kendi hızlı teslimat uygulamamızı Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Eskişehir öncelikli olmak üzere farklı şehirlere de taşıyacağız. Tüm bu şehirlerle birlikte hedefimiz gelecek yıl sonuna kadar 420 depoya ulaşmak. 3 yıllık dönemde ise, Türkiye’de 1.000 depoyla faaliyet gösteren ve 10.000 kişiye istihdam sağlayan bir organizasyona dönüşmeyi hedefliyoruz. 2024 sonrasıyla birlikte ise, bu iş modelimizi, uygun yurt dışı lokasyonlarda da devreye alacağız.”