Güncel - Yaşam 24.05.2022 09:35 Güncelleme: 24.05.2022 09:35

BİSİKLET, METRO VE YÜRÜYEREK KATAR'I KEŞFETMEK

Doha, Katar, 23 Mayıs 2022: FIFA 2022 Katar Dünya Kupası'na sadece altı ay kaldı. Biz de size ülkeyi metroyla, bisikletle veya yürüyerek arşınlamanın kolaylıklarını aktaralım istedik.
BİSİKLET, METRO VE YÜRÜYEREK KATAR'I KEŞFETMEK

Turnuva boyunca bir milyondan fazla taraftarın ülkeyi ziyaret etmesinin beklendiği düşünüldüğünde, maçlara ve turistik bölgelere güvenli ve uygun fiyatlı erişim için toplu taşımanın ne kadar önemli olacağı anlaşılıyor.

Katar Turizm'in Operasyon Direktörü Berthold Trenkel, ziyaretçilerin Doha'yı gezmek için arabaya ihtiyaç duymayacağını, zira tüm cazibe merkezleri metro ve tramvayla kolayca ulaşılabilir şekilde konumlanmış durumda olduğunun altını çizdi.

Trenkel, “Mekanlara hiç stres yaşamadan erişmek için şehirde yürüyerek dolaşmak da bir diğer basit seçenek. Örneğin şehir merkezinde yer alan ve capcanlı kafelerle dolu Msheireb bölgesinden tarihi Souq Waqif'a bir pasajla bağlanıyor; bu pasajı yürümek, Katar'ın antik mirasını ve modern dokusunu iç içe geçiren bir deneyim. Aynı zamanda ülkenin toplumsal, kültürel ve mimari dokusuna da bir temas.” İfadelerini kullandı.

Katar nasıl keşfedilmeli?

Metro ile…

Doha metrosu dünyadaki en gelişkin raylı sistemlerden biri. 2019 yılından bu yana hizmet veren son teknoloji ürünü bu metro sisteminde, saatte 100 km hızda giden trenler, sürücüsüz vagonlar ve premium yolculara yönelik bir Gold Class faaliyet gösteriyor.

FIFA 2022 Katar Dünya Kupası™’na gelen taraftarlar, maçlara pratik ve ucuz bir şekilde metroyla ulaşabilecekler. Metro, Hamad Uluslararası Havalimanı'nı beş stadyuma bağlıyor.

Tek yön yolculuk, 10 QAR (2.75 dolar) ödenerek satın alınabilen ve beş yıl geçerli, yeniden kullanılabilir seyahat kartı ile yalnızca 2 QAR (0.55 dolar) tutuyor.

Kırmızı, yeşil ve altın rengi hatlar başkentin en önemli kültür, eğlence ve alışveriş noktalarını birbirine bağlıyor. Metrolink adlı otobüs servisi metro durakları arasında ücretsiz shuttle hizmeti veriyor.

Kırmızı hat üzerindeki duraklar arasında Doha'da sanatın, kültürün ve mutfağın kalbi Katara; şehrin gökdelenlerle dolu merkezi bölgesi West Bay; çok çeşitli açık hava yemek seçenekleri ile şehir merkezindeki eski ticaret bölgesinin sürdürülebilir yenilenme projesi Msheireb ve hattın sonunda da  Hamad Uluslararası Havalimanı yer alıyor.

Altın hat ise yolcularını ikonik Katar Ulusal Müzesi'ne ve Souq Waqif'in hareketli pazar yerine götürüyor. Ardından parklarla dolu yemyeşil Aspire Zone'a, Uluslararası Khalifa Stadyumu'na, 300 metre uzunluğundaki Torch Doha'ya, Villaggio AVM'ye doğru yol alıyor. Ayrıca yolu Muhammed Ali'nin boks eldivenleri, Pelé'nin Dünya Kupası kazandıran kramponları ve Michael Schumacher'e 2000 yılında F1 şampiyonluğu getiren arabanın sergilendiği yeni 3-2-1 Katar Olimpik ve Spor Müzesi'nden de geçiyor.

Son olarak; yeşil hat ile Doha merkezden yola çıkıp, üniversite kampüslerine ve nefes kesen Eğitim Kenti Camii ve Katar Ulusal Kütüphanesi'ne ev sahipliği yapan eğitim ve öğretim merkezi Eğitim Kenti'ne ulaşmak mümkün.  Bu hat ayrıca Ahmad Bin Ali Stadyumuna ve Katar Alışveriş Merkezi'ne kadar uzanıyor.

Tramvay ile...

2022 yılında hizmete giren Lusail tramvayı, Katar'ın sürdürülebilir kenti ve FIFA 2022 Katar Dünya Kupası™'nın kalbi Lusail'e erişim sağlıyor. Yol üzerinde, turnuva finaline ev sahipliği yapacak olan Lusail Stadyumu ve su çeşmeleri, kanalı ve 500 adet üst ve orta segment mağazasıyla devasa lüks alışveriş merkezi Place Vendôme yer alıyor. Lusail tramvayında tek yön biletin fiyatı da Doha Metro ile aynı: 2 QAR (0.55 dolar)

Bisiklet ile...

2020 yılında faaliyete geçen Olimpik Bisiklet Parkuru, bu rotalar içinde en çok dikkat çekeni. Dünyanın en uzun kesintisiz bisiklet yolu olarak Guinness Rekorlar Kitabına giren bu parkur tam 33 kilometre uzunluğunda. Parkurda, kesintisiz sürüşü kolaylaştıran beş adet köprü ve 30 adet alt geçit bulunuyor.

Uluslararası Lusail Pisti F1 ve MotoGP'ye ev sahipliği yapmanın yanı sıra, her çarşamba akşamı üç saat boyunca bisikletçilere, kaykaycılara ve yürüyüş yapmak isteyenlere beş kilometrelik pistinin kapılarını açıyor. Bisikletler pistte küçük bir ücret karşılığında kiralanabiliyor.

Yürüyerek...

Doha Corniche ve kent merkezinde bir yürüyüş, kısa sürede Katar kültürünü özümsemek için en iyi yöntem.

The Pearl Qatar

Pearl Qatar; Doha’nın prestijli bölgesi West Bay District kıyılarında kurulmuş insan yapımı bir ada.  Üst düzey tasarımcıların butik ve sergileri ile lüks bir alışveriş deneyimi sunan bu destinasyonda; Akdeniz tarzı yat limanları, gökdelenler, villalar ve oteller bulunuyor. Bu ada aynı zamanda serinletici dondurmalardan beş yıldızlı mutfak deneyimlerine kadar pek çok lezzetin sunulduğu modern yemek mekanlarına ev sahipliği yaparken, yaya dostu meydanları, alanları ve birbirinden farklı peyzajlara sahip bahçeleriyle de öne çıkıyor.

‘Arap Rivierası’ lakabıyla, ziyaretçiler için popüler bir cazibe merkezi olmaya devam ededen Pearl Qatar, ıslah edilmiş dört milyon metrekarelik bir alana kurulmuş muhteşem bir yapay ada.

Üç ana bölgeye bölünmüş olan "Arap Rivierası" Venedik’ten ilham alan Qanat Semti renkli binaları, kanalları ve   ile göz zevkine hitap ediyor. Sokaklarında dolaşıp, manzaraları seyretmek ve şık kafelerinden birinde bir fincan kahvenin keyfini yaşamak için ideal. Porto Arabia lüks yatlar ve leziz dondurmalardan dünyanın dört bir yanından özenle seçilmiş tatlara ve sokak lezzetlerine kadar sonsuz seçenekler sunan yeme-içme mekanlarının bir arada olduğu modern bir Akdeniz semti olarak tanımlanabilir.

Souq Waqif

Doha’da yaz aylarında kuruyan bir dere olan Musheireb Wadi’nin kıyısında inşa edilen yüzlerce yıllık ticaret pazarının bulunduğu Souq Waqif, özellikle Doha’nın etkileyici modern silüetini arkasına alarak tarihte zamanların birbirine karıştığı bir his yaratmakta. Toprak sıvalı binaları ile bu pazar, geçmişi hatırlatırken aynı zamanda ticaretin ve sohbetlerin bir arada yaşandığı bir alışveriş merkezi. Souq Waqif’in dolambaçlı sokakları, geleneksel sokak yaşamını yansıtıyor.

Souq Waqif mutlaka görmeniz için çeşitli nedenler sunuyor: Altın Çarşısı’nda kendinizi Midas gibi hissettiren Souq Waqif elinizde bir şahini tutabileceğiniz, develeri ve atları yakından inceleyebileceğiniz, alışveriş terapisinin verdiği hazzı yaşayabileceğiniz bir alan.

İncileri öğrenin

Katar geçmişte inci endüstrisinin merkezindeydi. El işçiliği ürünlerin satıldığı mağazaların ortasında yer alan inci dükkanında, eski bir inci dalgıcı olan dükkan sahibiyle sohbet edebilir, kaybolmaya yüz tutmuş bu inci sanatı hakkında bilgi alabilir ve beyaz, pembe ve gri inci çeşitlerini görebilirsiniz. 

Mandarin Oriental

Msheireb Downtown Doha'nın merkezinde yer alan Mandarin Oriental, dünyanın ilk sürdürülebilir şehir merkezi yenileme projesi. Bu zarif otel, Souq Waqif ve Katar Ulusal Müzesi gibi Doha'nın en gözde turistik mekanlarından bazılarına yürüme mesafesinde konumlanıyor. Sunulan bir dizi seçkin oda ve süit ile konuklar, beş yıldızlı lüksün konforunda otelin ünlü misafirperverliğinin tadını çıkarabiliyor. Otelde Shakira ve Beckham’ın tercih ettiği bir mekan.