Güncel - Yaşam 23.07.2019 12:00 Güncelleme: 23.07.2019 12:23

Bingöl lavanta kokacak

İngiltere'de yaşayan Dicle Sevim Sertkaya ile İstanbul'da yaşayan emekli öğretmen ablası Zühriye Sertkaya Bütün'ün, 3 yıl önce memleketleri Bingöl'ün Kabaçalı köyünde deneme amaçlı ektikleri lavantada hasat yüz güldürdü.
Bingöl lavanta kokacak

Doğup büyüdükleri topraklara vefa borcunu ödemek için proje hazırlayan Dicle Sevim Sertkaya ve  Zühriye Sertkaya Bütün kardeşler, Bingöl'ün Kabaçalı köyündeki 3 dönüm arazilerine üç yıl önce deneme amaçlılavanta ekti.

Çorak toprakların değerlendirilerek kentin kalkınmasına destek olunması amacıyla büyük umutlarla ekilen lavanta Bingöl toprağını sevdi.

Hiçbir kimyasal kullanılmadan doğal ortamda yetiştirilen lavantanın bu yılki hasadı yapıldı. Sağlık ve kozmetik alanında kullanılan, çay olarak da tüketilen lavantadan alınan örnekler yağ analizi için Isparta'ya gönderildi.

Büyük umutla ekilen, görüntüsü ve kokusu ile ilgi gören lavantanın bölgede üretiminin yaygınlaşmasını isteyen iki kardeşin hedefi, işlenmesi için tesis kurmak, elde edilecek yağı kozmetik sektörüne pazarlamak.

"Buraya bir umut ekmek istedik"

Zühriye Sertkaya Bütün,yaptığı açıklamada, Bingöl ve Karer dağlarının lavanta kokması için kardeşi ile hazırladıkları projeyi sürdürdüklerini söyledi.

Kış aylarını İstanbul'da yaz aylarını ise memleketi Kabaçalı köyünde geçirdiğini anlatan Bütün, emekli olduktan sonra kardeşi ile arazilerinden bir bölümüne az su isteyen bir bitki olduğu için kolay yetişeceğine inandıklarını lavanta ekmeye karar verdiklerini belirtti.

Bütün, ilk yıl verim alamadıkları ürünün ikinci yıl da ekimini yaptıklarını ifade ederek, hasadını yaptıkları lavanta bitkisini yağ analizi için Isparta'ya gönderdiklerini anlattı. Bütün, analizin bekledikleri kalitede çıkması halinde daha geniş alana lavanta ekimi yapacaklarını aktardı.

"Ekonomik katkısı olsun, lavanta kokulu bahçelerimiz olsun"

Bütün, Karer bölgesinde 9 köy bulunduğunu, bu köylerin de lavanta ile tanışması için büyük gayret gösterdiklerini kaydetti.

"Topraklarımızın çorak kalmasını istemiyoruz. Bu tarlayı deneme mahiyetinde yapmıştık. Ürünümüz gerçekten güzel oldu. Daha başka arazilerimiz olduğu için onları da değerlendirmek istiyoruz. 9 köye ekonomik anlamda katkısı olsun, lavanta kokulu bahçelerimiz, tarlalarımız olsun istiyoruz. Ekonomik olarak katkı sağladığı taktirde tüm köylere yaymayı düşünüyoruz." diyen Bütün, şimdiden çok sayıda çiftçinin lavanta üretmek istediğini aktardı.

"Her türlü desteği sunmaya hazırız"

Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır da İngiltere'de yaşayan Bingöllü Dicle Sevim Sertkaya'nın da girişimiyle Bingöl'de 3 dekar alanda gerçekleştirilen, kurak alanlarda yetişme kabiliyeti bulunan ve pazar sorunu bulunmayan lavanta ekiminin bölge halkına büyük bir heyecan yaşattığını belirtti. 

Bütün, amaçlarının aynı zamanda bölgeye ekonomik anlamda katkı sunacak bir ürün kazandırmak olduğuna işaret ederek, "Lavanta yağı hem kozmetik hem de sağlık alanında kullanılıyor. Ne kadar yüksek rakımda üretilirse lavanta yağının kalitesi de o kadar artıyor. Pazarlama sorunumuz yok. Analiz sonucu iyi çıkarsa bu işi daha da yaygınlaştırıp, ileride bölgede yetiştirilen lavantanın işlenmesi için tesis de kurmayı planlıyoruz." dedi.

Bölge halkının da desteğiyle gerçekleştirdikleri üretimden memnun olduklarını dile getiren Bütün, "Buraya bir umut ekmek istedik. Geleceğe bir umut olsun istedik. Şu anda memnunuz, güzel gidiyor. İnşallah daha da iyi olur." diye konuştu. 

Lavantanın kireç bakımından zengin, kuru kalkerli topraklarda iyi gelişme gösterdiğini bildiren Bahadır, şunları kaydetti:

"Lavanta sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklı bir bitki. Bu özellikleri göz önüne alındığında ilimiz için geleceği olduğu söylenebilir. Bu bağlamda girişimci hemşehrimizin lavanta bitkisi dikimi yöre halkını olduğu gibi bizleri de heyecanlandırdı. Bölge üreticine katkı sunmaya, üretim alanının artırılması ve ürünün değerlendirilmesi konusunda her türlü desteği sunmaya hazırız."