Güncel - Yaşam 06.04.2018 15:11

Belediye Güneşten Yılda 1 milyon TL Kazanacak

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, 5,5 milyon TL'ye mal olan 1 megavatlık GES (güneş enerjisi santrali) projesini yerinde tanıttı. Başkan Dinç, "Halkımızdan aldığımız enerjiyi yine halkımız için kullanıyoruz. GES'ler kurarak ülkemizin enerji politikası doğrultusunda hareket etmiş oluyoruz" dedi.
Belediye Güneşten Yılda 1 milyon TL Kazanacak

KUZKA'nın ilk güdümlü projesinin sahibi Çankırı Belediyesi, Yapraklı yolu onuncu kilometresinde 10 bin metrekare tel örgü ile çevrili arazide kurduğu GES ile kendi elektriğini üretmeye başladı. Basın mensupları ile bir araya gelen Belediye Başkanı İrfan Dinç, proje çalışmalarının maliyetinin yüzde 63,79'unu oluşturan yaklaşık 3,5 milyon TL'nin Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından hibe olarak karşılandığını, geriye kalan yüzde 36,21'ini oluşturan yaklaşık 2 milyon TL'nin ise belediye bütçesinden ödendiğini açıkladı.
Dinç, güneş panellerinin önünde yaptığı konuşmada; mevcut yönetmelikteki kotadan dolayı çağrı mektubu alamadıklarını belirterek, "TEDAŞ Genel Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı, EPDK yetkilileri ile yaklaşık 2 yıl süren görüşmeler sonucunda alınan karar ile yönetmelik yeniden düzenlendi. Yönetmeliğe ‘Belediyeler kotaya tabi olmadan 1 megavat çağrı mektubu alabilir.’ şeklinde madde ekletilmesi sonucunda satış için 1 megavat tesisi kurmuş bulunmaktayız. Belediyelerin önünü açan bu çalışmada ciddi emeğimiz bulunmaktadır. 73 dönümlük arazinin tahsisi 2014 yılında hazineden alındı. İmar planı yapılarak 3 ayrı parsele bölündü. GES'ler için 26'şar dönümlük alan oluşturuldu ve geri kalan alan ise yeşil parsel olarak ayrıldı" diye konuştu.
Tesiste, toplam 4000 adet panel ve 40 adet inverter bulunduğu, üretilen enerjinin yeraltı kablosu ile 1300 metre ilerdeki dağıtım şirketine ait İnaç trafosuna bağlanarak enerji şehir şebekesine verildiği de bildirildi.

Belediye yıllık 1 milyon TL gelir elde edecek 

Yıllık olarak tahmini 1 milyon 350 bin kilovat saatlik enerji üretilmesi beklediklerini ifade eden Başkan Dinç, üretilen enerjinin devlete satılacağını belirtti. Dinç, GES ile üretilen elektrik enerjisi sayesinde Çankırı Belediyesinin kasasına yıllık 700 bin TL civarında gelir beklediklerini söyleyerek, "Belediyemiz tarafından proje için ödenen miktar ise yaklaşık 3 yılda amorti edilecektir. Çankırı Belediyesinin bünyesinde kullanmak üzere çeşitli noktalara GES kurmak için çalışmalarımız sürüyor. 700 KW'lık bölümü ihale edildi, 300 KW'lık bölümü ise proje aşamasında. Öz tüketim modelinden de yıllık yaklaşık 400 bin TL gelir elde edeceğiz. Belediyemiz toplamda yıllık 1 milyon TL'lik gelir elde edecek” şeklinde konuştu.