Vakıf Katılım web
Seyahat - Turizm 02.09.2019 03:00

Bavul Nasıl hazırlanır?

Artık yazlıklardan eve dönüş yavaş yavaş başlıyor.
Bavul Nasıl hazırlanır?

Hakan DİKMEN

Ya da tatilin son zamanları planlar yapılıyor. Fakat daha tatile çıkamamış, beyaz tenini güneşe sunup D vitaminini alamamış, bronz bir fotoğraf çektirememiş bir sürü insan var. Sıra şimdi onlarda. Gidilecek ülkelerin ya da tatil beldelerin araştırması yapılmış ve de rota çıkarılmış, tur ile gidilecekse ilk taksit ödenmiş bile olabilir. Sıra geldi bavulu yüklemeye. Genellikle bu konuda hep bir tartışma yaşanır. Hele bu bavulu iki kişi kullanacaksa yandık.

Bir valiz hazırlamak basit bir görev gibi görünebilir. Ancak, yanlış yaparsanız, değerli eşyalarınızı kaybetmek, aşırı kilolu bagaj ücretleri ödemek veya dağınık dökülenleri temizlemek sizi yorabilir. Bu yüzden bavulun akıllıca nasıl paketleneceğini öğrenmek hayati önem taşıyor. Benden size birkaç ipucu. Bir bavul seçmekten giysilerinizi yuvarlama ve katlama arasındaki ebedi tartışmaya kadar can sıkıcı birçok etken var.  Bir bavul seçerken uçak ile gidecekseniz, havayolu şirketinin boyutlarını ve ağırlık sınırlarını unutmayın. Size unutmamanız gereken bir ayrıntı Havayolları, taşıdığı yüksekliği ölçerken sadece gerçek ambalaj alanını değil, tekerlekleri de sayıyor. Böylece durduk yerde ek para ödüyorsunuz. Bunlar başa gelen olaylar. Az kavga etmedim. Bir de  ultra hafif valizler sizi kurtarabilir.

Siz bavul hazırlamadan önce bir liste yapıyor musunuz bilmiyorum ama ben yapanlardanım. Çünkü gideceğiniz yere göre özel ihtiyaçlar olabilir. Her zaman kullanmadığınız bu malzemeler unutulabilir, ya da bozuk olabilir ve sonunda sizi üzebilir. Yolculuğunuzdan birkaç gün önce bir paketleme listesi yaparak işe başlayın bence, böylece son dakika unuttuklarınızı almak için zamanınız olur. Neyse her şey hazırsa başlayın doldurmaya bavulu. Ancak burada da yol var. 

Bazı gezginler kıyafetlerini yuvarlayarak yerleştiriyor, diğerleri katlamayı tercih ediyor. Bence orta yol bulunup ikisinin karışımını tercih etmektir.  Kırışık eğilimli ürünler, eğer katlanırsa daha iyi bir şekilde ortaya çıkma eğilimi gösterir, ancak sıkıca yuvarlanan giysilerin, çantanızın etrafındaki küçük deliklere ve girmesi daha kolay olacaktır. Kendi stratejim, ayakkabılarımı çantamın alt yarısına koymak, üst yarısını yuvarlatılmış giysilerle doldurmak ve sonra tişörtü veya yağmur ceketleri gibi hantal eşyaları katlamak ve diğer şeylerin üzerine koymak. Bavulunuzda dış cepler varsa, yolculuğunuzun ilk gecesi için pijama gibi hazır erişime ihtiyaç duyduğunuz öğeler için bunları kullanın.

Ama en gerçek hanımla gidiyorsanız bırakın o yapsın. Siz de tatili huzurlu geçirin.

Gelelim böyle hazırlanıp gittiğim tatillerden birini size anlatmaya.

Geçen gün bir hanım arkadaşım, “nereye gitsem Türkler var, bana ülkeye döndüğümde çok kimsenin görmediği hele Türk turist olmayan onurlanarak anlatacak birkaç yer tavsiye eder misin” dedi. Birçok arkadaşım konuşurken aynı sözleri duyuyorum. Artık bir ülkeye gitmek değil o ülkenin bilinmeyen yerlerine gitmek daha çok ilgi çekiyor. Aslında bakmasını da bilmeniz lazım.

Aşırı ziyaret edilen turistik yerlerin bulunduğu bir dünyada, akıllı bir seyahatçinin listesi ne olabilir ki? Trendler sık sık değişiyor. Her zamankinden daha fazla gezgin , Amman , Kolombiya için Meksika ve Tayland’ı ziyaret ediyor, kalabalık olmadan önce daha az gezilen yerleri görmeye çalışıyor. 

Sao Paulo, Brezilya

Siz yağmur ormanlarını ve dünyanın en güzel yerlerini Brezilya’da gezmeyi düşünürken bazı insanlar uzun uzun binaların arasında gezinmek ve halkı tanımayı seçiyor. Bu tanışmalarda birçok polisiye olayın yaşanması an meselesi ama sizin için o girilmeyen mahallelere özel turlar yapan şirketler var.

Plağın öbür yüzünde ise Güney Amerika'nın en büyük şehri olan Sao Paulo, Michelin yıldızlı restoranlara dönüşen ve moda pek popüler.  Oscar Freire Caddesi'nde alışveriş yapan pazarlık deneyimlerine katkılar sağlayan Amerikalılar için, bir de avantajlı döviz kuru sayesinde ekonomik bir lüks sunuyor. Her sene çoğu ticari amaçlı yaklaşık 2 milyon yabancı bu güzel şehire geliyor.

Şehrin Belediye binasına yukardan bakıldığında “Parmak İzi” şeklinde. Bu binanın hikayesini de her kes merak ediyor. Ben sizin merakınızı yok edeyim. Efendim hikayesi şöyle, Akciğer kanseri Lusiano Perez hasta yatağında Mimar oğlu Jose'ye kısık bir sesle "oğlum çok az ömrüm kaldı ve sizin için hiçbir şey yapamadım; Sizlere hiçbir iz bırakamadım, çok üzgünüm...  Beni affedin" der mahcupça...

Oğlu da “olur mu babacım sen bizi yemedin içmedin okuttun” der. Sao Paulo hükümet konağı o sırada inşaat halindedir. İnşaat bitince babasını helikoptere bindirerek binayı gösterir ve "İşte Babacım; bunu ben yaptım ama üstünde senin parmak izin var" der... Baba, 8 gün sonra hayata gözlerini yumar. Bina, son 10 yılın en iyi tasarım ödülünü alır... Bu hikayeyi tüm babalar için yazdım. Evlatlarınız üzerinde mutlaka iz bırakırsınız. Siz bilmeseniz de onlar bilir.

Sao Paulo, Liberdade'deki Japon sukasından (ki dünyada Japonya’dan sonra en fazla Japon’un yaşadığı yer burası.)  Bela Vista'daki İtalyan yemekleri yapan ünü uluslararasına yayılmış lokantaya kadar birçok farklı kültürün yemeklerini bulabilirsiniz. Şehirde yaklaşık 13 bin restoran vardır. Dünyada en çok pizza restoranı olan şehirdir.

Sao Paulo ’da günde ortalama 1 milyon pizza satılır. Ama aynı zamanda bir churrascaria veya büfede Brezilya mutfağının doyurucu yemeklerini de tadabilirsiniz.  Praia Grande gibi yakın plajlar, bir günlük gezintiye ayak uydurmak için sadece birkaç saat uzaklıktadır, ancak kendinizi Sao Paulo ‘da şımartmak, Brezilya'ya yaptığınız ilk ziyaretin ana etkinliği olabilir.

Nerede Kalınır? Sao Paulo'nun popüler Jardins semtinde yer alan üst düzey Renaisssance Sao Paulo Hotel , Sao Paulo'nun sonsuz silueti manzarasına sahip. Gökyüzü manzarasını kilitlemek ve en üst katta sınırsız ordövr ve bar spesiyaliteleri sunan şık bir salona ilave erişim sağlamak için ufak bir ücret ödemelisiniz. “Sen kaldın mı”? derseniz kalmadım. Ama gezip beğendim.

Suzhou, Çin’in Venedik kadar güzel şehri.

Venedik dünyada pek bir meşhur. Ama Çin’de turistlerin pek bilmediği ve hatta ülkemizden de çok kimsenin görmediği bir yer arıyorsanız Suzhou ’ya gitmenizi tavsiye ediyorum. Çin’in Venedik kadar güzel kanallar içinde yüzen tertemiz şehrini pek bilinmeden gidebilirsiniz.

Bu 10 milyonluk şehre, Şanghay'dan “mermi tren” denilen hızlı trenlerle ulaşılabilirsiniz. Sanki başka bir dünyadaymışsınız gibi biraz dünyadan uzak gibi olacaksınız. Köprülü kanallar ve bakımlı bahçeler, Venedik tarzı su yolları ile Çin kültürel ikonlarını, tapınakları ve pagodaları düşünün.  Bir gezi teknesinde Suzhou Antik Büyük Kanal'ı gezebilir ya da daha samimi bir rehberlik deneyimi için Çinlilerin meşhur çekçek tarzı bir tekne turuna çıkabilirsiniz.

Nerede Kalalım derseniz, Affordable China, uygun fiyatlı bir otel lüks bir sürü olanağı yaşamak için mükemmel bir yer. Hotel Soul Suzhou, şehrin geleneksel bahçelerinin ve mimarisinin desenini gece başına 50 dolara çıkaracak şık ve modern iç mekanlara sahip.

Tallinn, Estonya

Tallinn

Benim hayatımda Tallinn’in çok farklı yeri var. Berlin’de yaşayan TRT’den ağabeyim Rahmetli Deniz Olcayto bir gün “Hakan’cığım 20 kişilik bir grupla Kaş’a gelmek istiyoruz organizasyonu yapar mısın” dedi. İçimden “haydaa niye Kaş’a gelmek istiyorlar ki “dedim. Ama çok da güzel bir gezi organize ettim. Mutlu kaldılar ve beni bundan sonraki durak olan Tallinn’e davet ettiler.  İşte talin in hikayesi böyle. Yoksa ben de ilk görülecek yerler listesine koymamıştım.

Orta Çağ'a zamanında geri dönecek eşsiz bir Avrupa kaçamağı için, Estonya'nın renkli eski şehirlerini, orta çağ kalelerini ve şaşırtıcı milli parkları farklı olmak için tercih edebilirsiniz. Başkent Tallinn'in, Batı Avrupalı bir dokunuşla Rusya'nın cazibesini sergiliyor ve Baltık Denizi'ni de içeren bir gezi yaparsanız Viking Ocean Cruises'ta favori bir durak olabilir.

Nerede Kalınır? Eğer bir kruvazörden daha çok ayağım yere bassın derseniz, Tallinn'in şaşırtıcı derecede uygun fiyatlı beş yıldızlı otellerinden birinde bir süre kalabilirsiniz. Hotel Telegraaf, gece başına 100 doların altında şehir merkezine (ve lüksün kucağına) ziyaretçi çekmektedir.

“Bawah Reserve”

Başka gizli bir durakta Bawah Reserve, Singapur’da. Her kes Singapur’a gider ama “Bawah Reserve”e giden bulamazsınız. Alın size hava atacağınız kimseciklerin görmediği harika bir yer daha.

Singapur, “Çılgın Zengin Asyalılar” filmi sayesinde birçok destinasyon noktalarına sahip oldu. Ancak henüz radarınızda ada devletinin küçük Bawah Rezervi şehri yoktur her halde. Singapur kıyılarından uzakta yer alan Bawah Rezervi, ender ekosistemler olan lagünler, plajlar, mercan kayalıkları ve özel su altı bungalovlarını birbirine bağlayan altı özel adadan oluşur.

“Bawah Reserve” 2012 yılından beri Anambas Takımadalarının gözden uzak ama oldukça çekici bir turistik yeri. Maldivler gibi deniz, balık ve doğanın her güzelliği bu adada var. Tabii bu durum da turistlere yol olmuş.

Nerede Kalınır: Bawah Island Resort ‘ın 35 lüks süit inde aşırı gizlilik içinde bir tatil yapabilirsiniz. Değişik bir tadı olan macera gezginleri için de duraklardan biri olabilir.  Lüks yemek, Spa ve özel yüzme platformları, yoğunluk yaşayan herkesin bildiği Maldiv’e ve Bali’ye alternatif oluşturuyor.

Kuru Tortugas Milli Parkı

Kuru Tortugas Milli Parkı Key West, Florida

Bu bölge Florida’da ama tekneyle 2 saatlik bir yolculuktan sonra erişebiliyorsunuz. Florida'nın Key West'inin 70 mil batısında yer alıyor. Hem kimsenin bilmediği hem de kaybolmadan önce görmek isteyeceğiniz bir yer “Dry Tortugas Milli Parkı”

 Meksika Körfezi'nin yükselen deniz sularının ortasında yer alan bir askeri adaburası. Ama her santimetre karesi tarihtir. Küçük Dry Tortugas adasında bulunan altıgen kale, hava koşullarından, fırtına hasarlarından ve bakım eksikliğinden kötüye gitmektedir. Ancak tuğla olan iç kısmı bugün de gezilebilir durumda. Kuru Tortugas’ ın beyaz kumlu plajları şnorkelli yüzme, kamp yapma ve tüplü dalış için popülerdir. Sizi, sığ turkuaz suların üzerinde gezintiye davet eden tarihi anlamak için kalenin deniz duvarlarını da gezebilirsiniz. 

Nerede Kalınır? Derseniz, işte burada kalamazsınız Bu izole adaya iki saatlik bir tekne yolculuğu gerektiren bir Kuru Tortugas günlük gezi turuna yazılmanız lazım. Bunun için de  Key West’te veya yakınında kalmanız gerekir.

Bu güzellikleri görmek için erken plan yapın. Bizi ve internetteki yazıları okuyun. Hem mutlu olacaksınız, hem de gezme tutkusunu yaşayacaksınız.

İşte siz bugün birkaç az bilinen şehiri ve bavul hazırlamanın inceliklerini anlattım. Bu sayfayı okuyup beğenirseniz ben ve Mehmet Yeşil çok sevineceğiz. Yeni yerlerde görüşmek üzere sevgiler.