İstanbul 12.04.2021 15:48

BAŞAKŞEHİRLİ KADIN SANATÇILAR ALTINI TEZHİPLE BULUŞTURDU

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, 11 ayın sultanı Ramazan öncesinde, Başakşehirli sanatçıların el emeği göz nuru eserlerinden oluşan "Osmanlı'dan Yansımalar" adlı tezhip sergisini ziyarete açtı. Başkan Kartoğlu, "Bizim en büyük görevimiz bu eserleri ve tarihimizi gelecek nesillere aktarmaktır" dedi.
BAŞAKŞEHİRLİ KADIN SANATÇILAR ALTINI TEZHİPLE BULUŞTURDU

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, 11 ayın sultanı Ramazan öncesinde, Başakşehirli sanatçıların el emeği göz nuru eserlerinden oluşan “Osmanlı’dan Yansımalar” adlı tezhip sergisini ziyarete açtı. Başkan Kartoğlu, “Bizim en büyük görevimiz bu eserleri ve tarihimizi gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.

Geçmiş ve gelecek arasında köprü kurmak için birçok çalışmaya imza atan Başakşehir Belediyesi, geleneksel tezhip sanatının en seçkin örneklerini sanatseverlerin beğenisine sundu. Büşra Keleş yönetiminde, Başakşehirli 30 kadın tezhip sanatçısının el emeği göz nuru çalışmalarından hazırlanan “Osmanlı’dan Yansımalar” adlı sergi, Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde ziyarete açıldı.

12 ila 24 ayar arasında altın kullanıldı

Osmanlı’dan Yansımalar sergisinin açılış törenine katılan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, tezhip sanatının Başakşehirli kadınların elinde yeniden şekillendiğini belirtti. Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde tarihe ışık tutan eserleri sergilemeye başladıklarını söyleyen Başkan Kartoğlu, “Tezhiplerimizi diğer tezhip yazılarından ayıran en önemli özelliklerin başında altın işlemesi geliyor. Başakşehirli kadınlarımız çalışmalarında 12 ila 24 ayar altın kullandı. Altın değerli madendir ancak, altından daha değerli olan hocalarımızın kıymetli eserleridir.” İfadesini kullandı.

Kültür mirasımızı geleceğe taşıyoruz

Fatih Sultan Mehmet ve 2. Beyazıt dönemini Başakşehir Millet Kıraathanesi’ne taşıdıklarını söyleyen Başkan Kartoğlu, “Dönemin ruhunu yansıtan eserlerin her birinin hazırlanması aylar sürdü. Bizim en büyük görevimiz bu eserleri ve tarihimizi gelecek nesillere aktarmaktır. Bu ve buna benzer etkinliklerle bir yandan tarihimizi gelecek nesillere taşıyacağız, diğer yandan kültür mirasımızı gençlerimize aktarmış olacağız. 7’den 70’e tüm komşularımızı bu kıymetli eserleri görmeye davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

5 senelik emek görücüye çıktı

Osmanlı dönemi tezhip sanatının günümüz yansımalarını eserlerinde işlediklerini söyleyen tezhip eğitmeni Büşra Keleş, “Tezhip çok zor ve çok sabır gerektiren bir kadim sanattır. Osmanlı döneminde icra edildiği gibi bu sanatı icra etmeye çalışıyoruz. Her kesimden arkadaşlarımızla bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz. Hocalarımdan aldığım eğitimi tezhip sanatına gönül verenlere aktarmaya çalışıyorum. Bu serginin eserleri 5 senelik bir emeğin ürünüdür.” diye konuştu.

Sergi 25 Nisan’a kadar açık kalacak

Konuşmaların ardından Büşra Keleş, Başkan Yasin Kartoğlu’na merhum hattat Necmeddin Okyay’a ait Osmanlı son dönem barok tarzıyla yazılan Besmele-i Şerif eserini takdim etti. Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde sergilenen 40 eser, 25 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.