Balıkesir 01.07.2019 17:28

"BALIKESİR ÇOK İYİ YERLERE GELECEK"

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin, dünyada bir ilke imza atarak gerçekleştirdiği "Tarladan Hasada Aromaterapi Festivali"ne katılan TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın "Burada yapılan çalışmaların çok faydalı olduğunu gördük. Balıkesirimiz bu konuda çok iyi yerlere gelecek." dedi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 28-30 Haziran günleri arasında gerçekleştirilen “Tarladan Hasada Aromaterapi Festivali” büyük ilgi gördü. Kapsam olarak dünyada bir ilkin gerçekleştirildiği festival; yurtiçi ve yurtdışından binin üzerinde katılımcıyı ağırlayarak; Burhaniye ve Balıkesir turizmine katkı sağladı.

“ULUSLARARASI BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ”

Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, 2015 yılında kurulan Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM); hem tıbbi aromatik bitkilerle çalıştıklarını hem de genel tarım araçlarıyla eğitim faaliyetleri yürüttüklerini belirterek “Bünyemizde iki tane önemli laboratuvarımız var, seralarımız, tarlalarımızla beraber çiftçimizin her daim yanındayız. Ayrıca eğitim faaliyetlerimiz var. Şu anda katılımcıların bir kısmı bizim BAÇEM gönüllüleri dediğimiz kursiyerlerimiz buradalar. Faaliyetlerimize gönüllülerimizi de dâhil ederek ailemizi sürekli büyütüyoruz. Gönüllülerimiz, yaklaşık iki haftadır bizimle birlikte bu etkinliğin hazırlanmasında yoğun çaba gösterdi, hepsine teşekkür ediyorum. Tıbbi aromatik bitkiler; bizim için ilimiz için floramız için çok önemli. Bu zenginliği tescillemek için TBMM’de kurulmuş olan Tıbbi ve Aromatik Bitki Komisyonu ilimize teşrif ettiler. Çalışmalarımızı ve uygulamalarımızı yerinde arazide görme şansı buldular. Umarım, buradan ayrılırken Balıkesir’in potansiyelini TBMM’ de en güzel şekilde ifade ederler. BAÇEM olarak yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu araştırma merkezimizin kısa sürede bir araştırma enstitüsüne ve eğitim yapmış olduğumuz faaliyetleri de bir akademiye dönüştürme hedefimiz var. Bu hedeflere doğru sağlam adımlarla yürüyoruz. Hepinizin desteğini de bu merkez sadece ulusal değil uluslararası başarılara imza atan bir konuma gelecektir.” dedi.

BAÇEM BALIKESİR’İN ADINI DÜNYAYA DUYURACAK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu “Tarladan Hasada Aromaterapi Festivali”ne katılmaktan onur duyduğunu söyleyen Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler “Ülkemizde ilk olan böyle anlamlı ve faydalı bir etkinliğin ilçemizde gerçekleştirilmesi bizi çok mutlu etti. Bu etkinlik Burhaniye’nin ve Balıkesir’in turizmine katkı sağlayacak. BAÇEM, Türkiye’de eşi benzeri olmayan alternatif tarım ürünlerinin tespiti, yaygınlaştırılması ve değerlendirilmesi aşamasında çiftçilerin bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasına yönelik tarımsal eğitimler yapıyor. Böyle bir kuruluşun ilçemize kurulması dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Aromaterapiyle ilgili tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışmalar devam ederek önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelerin içinde yer almak ve bu pazardan üzerimize düşen payı almak, bilime katkı sunmak ve insan sağlığı için yapılan çalışmalarda yer almak Burhaniye’nin ve Balıkesir’in farklılığını da gözler önüne sermektedir. Bu Türkiye’de bir ilktir. Bölgemizde bulunan Kazdağları ve Madra Dağı’nın bitki çeşitliliği açısından zengin olması turizmimize de katkı sağlayacak yurtiçinde ve yurtdışında Balıkesir’in adını duyuracaktır. Bu konuda üzerimize düşün görevi yerine getireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Aromaterapi konusunda gösterdiği gayretlerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’ı kutluyorum. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.  

“AROMATERAPİ KONUSUNDA SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ”

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın çok güzel işlere imza attığını dile getiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Büyükşehir Yasası aslında medeniyetin yol haritası. İlçelerimizin hepsini birbirine bağlayan ve gücü merkezden kullanarak tüm şehirlerin topyekûn kalkınmasını ve kalkınma hamlesini birlikte yapılmasını sağlayan bir proje. Bu projenin uzantılarından birisi olan Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız kurulduğu günden itibaren çiftçimizin eğitimine ve tarlalarımızın nasıl daha verimli olacağı, hayvancılığın nasıl geliştirileceği üzerinde çalışmalar yapıyor. Bu tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve bunların bir pazar bulması ancak bu eğitimi almış insanların bir şekilde ticarete dönüştürmesi uluslararası arenada söz sahibi olmasıyla alakalı. Türkiye’nin her yerinde yetişmiş insanlarımız var. TBMM Tıbbi Bitki Komisyon üyelerimizin çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum. Ülkemizin endemik bitki örtüsünün zenginliği ve bu konuda atadan gelen terapinin eski adı olan şifa vericilerin bildiği çok şey var. Bunların modern tıpla birleşmesi gerekiyor. Bizler, bu işi sektör haline dönüştürecek girişimcilerle iş birliği içerisinde olmalıyız. Şehrimizi bu konuda en üst düzeyde temsil ederek, şehirlerin rekabetinde bu konuda söz sahibi olmak istiyoruz.” dedi.  

“YÖREMİZİN GÜZELLİKLERİNİ TANITACAĞIZ”

Kurslara ilk açıldığından bu yana büyük bir ilgi olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz “Türkiye’nin her yerinden farklı insanlar geliyor. Burhaniye ekonomisine katkı sağlamaya başladık açtığımız kurslarla. Tabii bizim de dikkatimizi çok çekti, her sertifika törenine geldik. Sektörel olarak hızlı güçlenebilecek bir ilgi ve pazar. Biz, bu kursu alan arkadaşları teşvik etmeye Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak irade göstermeye devam edeceğiz. Burhaniye Belediyemiz ve Kaymakamlığımız ev sahipliği yapmaya devam edecek. Hemen yanındaki; Ayvalık ve Havran Belediye Başkanlarımızın da bu konuya ilgisi çok yoğun. Diğer özelliklerimizi de göstererek eğitimi esas alarak yöremizin tüm güzelliklerini tanıtacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ederek, kursiyerlerimize başarılar diliyorum.” dedi.

“BALIKESİR ÇOK ZENGİN BİR MEMLEKET”

Balıkesir’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Komisyon Başkanı İbrahim Aydın “Ülkemiz bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin. Komisyonumuzun kurulduğu ilk günden bu yana Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’dan, Kırsal Hizmetler Daire Başkanımız Mekin Tüzün’den özel davetler aldık. Bizim bu konuda çalışmalarımız var, buraya gelirseniz memnun oluruz dediler. Biz de komisyon üyesi arkadaşlarımızla geldik. Geldiğimiz ilk andan itibaren Balıkesirimizin zenginlerini gördük. Malum bir tarafı Marmara Denizi bir Tarafı Ege Denizi ve biyo çeşitlilik bakımından özellikle de tarım bakımından oldukça zengin bir il. Zaten tarımla ilgili değerlere bakıldığı zaman ilk üçün içinde Balıkesir’i her zaman görürüz. Balıkesir tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından oldukça zengin bir yer. Fakat bunun üstünde yetiştirilmesi ve pazarlamasında olan dar boğazları aşmak adına komisyonumuz çalışmalara başladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz çok güzel bir çalışma yapmış ve ürünlerini de almaya başlamış çeşitli bitkiler yetiştirmeye başlamış, laboratuvarları var. Ülkemizde ilk olan bir yer ve gelişmiş bir tesis. Burada bu iş tutacak. Kırsalımızı kalkındırmak için böyle tesisler çok önemli. Burada yapılan çalışmaların çok faydalı olduğunu gördük. Balıkesirimiz bu konuda çok iyi yerlere gelecek. Balıkesir, çok zengin bir memleket.” dedi.

“EN KALİTELİ ÜRETİM YAPAN İLLERİN BAŞINDA GELECEĞİZ”

Her alanda olduğu gibi bu alanda da Balıkesir’in ülkemize büyük bir katma değer sunacağına inandığını ifade eden Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı “Bu güzel kentin güzel çiftçileri Türkiye’yi doyurmak adına; et, süt, yumurta ve tüm sebze ve meyveleri en kaliteli şekilde üretmeye devam ediyor. Tarımdaki her ürettiğimiz ürünün en kalitelisinin bu şehirde üretildiğinden iddialıyız. İnanıyoruz ki; tıbbi ve aromatik bitkilerde de başta Tarım Bakanlığımızın desteğiyle diğer taraftan Büyükşehir Belediyemizin burada sizlerin de gördüğü gibi bu konuyu önceliklemesinden ve büyük desteğinden dolayı Balıkesir çiftçisi bu ülkeye en değerli en kaliteli en güzel ürünleri üretmeye devam edecek. Bu alanda da göreceksiniz çok kısa bir zaman sonra tıbbi ve aromatik bitkilerde en kaliteli üretim yapan illerin başında geleceğiz. Bu şehrin çiftçileri tarımı dünya standardında olması gerektiği şekilde yapmaya özen göstererek üretmeye devam ediyor. Bu alanda da aynı kalitede aynı standartta üretime devam edeceğimizi düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

HASAT YAPILDI

Konuşmaların ardından Ayvalık Belediyesi Zeytin Çekirdekleri Grubu’nun müzik dinletisi gerçekleştirildi. Aromaterapi alanında üretim yapan firmaların kurduğu 40’a yakın standı ziyaret eden protokol üyeleri, ürünler hakkında bilgiler aldıktan sonra mis kokulu lavanta tarlalarına girerek katılımcılarla beraber lavanta hasadını gerçekleştirdi. Katılımcılar; lavanta, ıtır, ekinezya ve aynısefa bitkilerinin yetiştirildiği rengârenk bahçelerde fotoğraf çekilerek gönüllerince eğlendiler.

Uzman eğitmenler tarafından verilen atölye eğitimlerinde; Doğal temizlik ve Cilt Bakımı, Günlük Hayatta Aromaterapi, Maserat Yağlar Atölyesi, Aromatik Potpori ve Kapı Süsü Yapımı, Doğal Sabun Yapımı, Bitkini Nasıl Tanırsın, Doğal Parfüm Atölyesi, Ekoprint (Bitkilerle Baskı) Atölyesi, Doğal Ekstratların Hazırlanması ve Kozmetik Formülasyonlarda Kullanımı, Aroma Bitkileri Çoğaltma gibi başlıklarda katılımcılara bilgiler verildi.

TIBBİ BİTKİLERİN TOHUMLARI TAKAS EDİLDİ

Festival kapsamında İzmir Yerel Tohum Derneği ile Tohum Takas Etkinliği de gerçekleştirildi. Böylelikle yerel tohumlarını takas etmek isteyen katılımcılar, BAÇEM’de yetiştirilen tıbbi bitkilerin tohumlarını takas edebildiler.

Festivalin ikinci günü Edremit Belediyesi Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde gün boyunca alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen seminerle devam ederek Türk Musikisini Tanıtma ve Araştırma Grubu’nun (TÜMATA) konseriyle sona erdi.

KAZDAĞLARI’NDA MEDİTASYON YAPTILAR

Festivalin son günü Havran ilçesi Kazdağları Hanlar Mevkii’nde başlayan doğa yürüyüşü ve gün boyu süren yoga ve meditasyon eğitimleri, koku yarışmaları ve masal anlatımıyla son buldu.