Teknoloji Kaynak: Hibya Haber Ajansı 10.09.2024 15:00 Güncelleme: 10.09.2024 15:05

Apple İrlanda'daki 13 milyar avroluk vergi faturası nedeniyle AB mahkeme savaşını kaybetti

Apple, çokuluslu şirketler için elverişli vergi anlaşmalarını engelleme çabalarını destekleyecek bir kararla Brüksel ile girdiği 13 milyar avroluk (11 milyar sterlin) yüksek profilli İrlanda vergi savaşını kaybetti.
Apple İrlanda'daki 13 milyar avroluk vergi faturası nedeniyle AB mahkeme savaşını kaybetti

Heyecanla beklenen Avrupa Adalet Divanı (ECJ) kararı, Avrupa Komisyonu'nun 2016'da Apple'a verilen 13 milyar avroluk "yasadışı" vergi indirimlerinin iPhone üreticisine haksız bir avantaj sağladığı için geri ödenmesini talep etmesinin doğru olup olmadığı konusunda yıllardır süren hukuki çekişmelerin ardından geldi.

ECJ, Apple için alt mahkemede kazanılan bir zaferin bozulması gerektiğine karar verdi ve İrlanda'nın Apple'a, artık İrlanda'nın geri alması gereken Apple'ın ABD dışındaki faaliyetlerinden elde ettiği kârların vergi muamelesiyle ilgili olarak yasadışı yardım sağladığına dair komisyonun 2016 kararını destekledi.

2020'de, alt mahkeme olan genel mahkeme, komisyonun 2016 kararını iptal ederek, Apple'ın yan kuruluşlarının seçici bir avantajdan yararlandığını yeterince tespit etmediğini söyledi. Bu karar, komisyonun 2016 kararını doğrulayan ECJ tarafından iptal edildi.

Karar, 2016'da iPhone üreticisinin İrlanda hükümetinden milyarlarca dolarlık haksız vergi indirimlerinden yararlandığı sonucuna varan AB rekabet şefi Margrethe Vestager için bir zafer.

Bu yıl görevi son bulması beklenen Vestager, Fiat, Amazon ve Starbucks gibi güçlü çokuluslu şirketlere vergi faturaları konusunda karşı koymaya istekli sert bir uygulayıcı olarak görülüyordu. Ancak, davaların bazıları zaman testinden geçemedi ve 2022'de Fiat'a karşı verilen mahkeme kararları o zamandan beri bozuldu.