Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 16.09.2024 12:01 Güncelleme: 16.09.2024 12:12

Almanya kara sınırlarında kontrolleri Pazartesi günü yeniden başlattı

Almanya, birkaç Avrupa ortağından eleştiri alan ancak aşırı sağdan övgü alan bir hamleyle dokuz kara sınırının hepsinde geçici kontrolleri yeniden başlattı.
Almanya kara sınırlarında kontrolleri Pazartesi günü yeniden başlattı

Berlin'deki sıkıntılı koalisyon hükümeti geçen hafta Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre ile sınırlarında halihazırda yürütülen kontrollerin Fransa, Lüksemburg, Belçika, Hollanda ve Danimarka'ya genişletileceğini söyledi.

Karar, şüphelilerinin sığınmacı olduğu bir dizi ölümcül bıçaklı saldırının ve aşırı sağcı, göçmen karşıtı Alternative für Deutschland Partisi'nin (AfD) ülkenin doğusundaki iki kritik eyalet seçiminde elde ettiği tarihi başarıların ardından geldi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, sınır kontrollerinin göçü azaltacağını ve "İslamcı terörizm ve ciddi suçların oluşturduğu akut tehlikelere karşı koruma sağlayacağını" söyledi; ancak, eleştirmenler bunu siyasi amaçlı ve büyük ölçüde etkisiz olma ihtimali yüksek olduğunu belirtiyor.

25 AB ülkesinin yanı sıra İsviçre ve Norveç de dahil olmak üzere dört ülkeyi daha içeren Avrupa'nın pasaport gerektirmeyen Schengen bölgesi, sınır kontrolleri olmadan serbest dolaşıma izin veriyor ve bloğun en büyük başarılarından biri olduğu kadar, kritik bir ekonomik varlık olarak da değerlendiriliyor.