Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 15.09.2024 16:01 Güncelleme: 14.09.2024 23:22

Afrika: Keşfedilmeye açık ekonomik mücevher

Afrika, dünya ekonomisinin hızla büyüyen ve keşfedilmeye açık bölgelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Kıta, 2024 itibarıyla toplam GSYH'sinin 3.5 trilyon doları aşması ve dış ticaret hacminin 800 milyar doları geçmesi bekleniyor. 
Afrika: Keşfedilmeye açık ekonomik mücevher

Türkiye'nin Afrika ile ticaret hacmi ise 2023'te 40 milyar doları buldu ve bu rakamın hızla artması öngörülüyor. Özellikle enerji, altyapı ve tarım gibi sektörlerde büyük fırsatlar sunan Afrika, Türk firmaları için önemli bir pazar oluşturuyor. Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere Batı Afrika’da Angola, Nijerya, Senegal, Gambiya, Gana ve Fildişi Sahilleri; Doğuda Kenya, Tanzanya, Ruanda ve Uganda; Güneyde ise Güney Afrika Cumhuriyeti, Bostwana ve Zambiya dikkat çeken pazarlar.

Afrika’nın Türkiye İçin Potansiyeli:

Büyüyen Pazar: 2023 itibarıyla, Afrika’nın helal pazarının değeri 1,5 trilyon USD’ye yaklaşmış durumda ve yıllık %10 oranında bir büyüme gösteriyor. Bu büyüme, Türkiye'nin Afrika ile ticaret ilişkilerini daha da geliştirmesi için büyük bir fırsat sunuyor.

Ticaret hacmi: Türkiye ve Afrika arasındaki ticaret hacmi 2022 yılında 30 milyar USD’yi aştı ve bu rakamın büyük bölümünü temsil eden gıda ve helal ürünler oluşturuyor. Türkiye’nin helal ürün ihracatında Afrika pazarının payının artması bekleniyor.

Yatırım fırsatları: Afrika'nın helal endüstrisine yapılan yatırımlar, yerel üretimin artırılması ve ticaretin kolaylaştırılması açısından önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye, bu potansiyeli değerlendirerek Afrika'daki helal pazarında güçlü bir oyuncu olma yolunda ilerliyor.

Türkiye ve Afrika arasındaki helal ticaret güçleniyor

27-30 Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek Helal Expo Uluslararası Ticaret Fuarı, Afrika kıtasının helal sektöründeki büyüyen rolünü özel bir alan ile öne çıkaracak. Afrika'nın Türkiye için sunduğu ticari fırsatlar, bu uluslararası etkinlikte detaylı bir şekilde ele alınacak. Afrika'nın farklı ülkelerinden gelen firmalar ve organizasyonlar için ayrılmış özel alanlarda, en son ürün ve hizmetler sergilenecek. Ayrıca Afrika’daki iş ortakları ve potansiyel müşterilerle doğrudan bağlantı kurma imkanı sağlayacak B2B programları ile yeni potansiyeller oluşturulacak.

Helal Expo 2024, “Helal de Başarılı On yıl Ortak Vizyon ile Geleceği Şekillendiriyoruz” temasıyla, dünya çapında katılımcıları İstanbul'da bir araya getirecek. Bu yıl, fuarda Afrika'ya özel ayrılmış alanlar ve etkinlikler, Türkiye ve Afrika arasındaki helal ticaretini güçlendirmeyi hedefleyecek. Kenya Cumhuriyeti Başkanı Sayın William Ruto'nun muhtemel katılımı ve dünyanın sayılı zenginleri arasında gösterilen Afrika'nın en büyük iş adamlarından Sultan Ahmed Ali Dinar,  Aliko Dangote gibi kişilerinde içerinde yer alacağı 20 önemli iş insanının da katılım yapacağı fuar hızla büyüyen helal pazarına odaklanarak hem ticaret hem de iş birliği fırsatlarını artırmayı amaçlıyor.