Kültür Sanat 07.02.2018 13:15 Güncelleme: 07.02.2018 13:18

3.Bisanthe Oda Müziği Festivali seçkin müzisyenleri Tekirdağ'da ağırlıyor 

Oda müziği festivali Tekirdağ'da başlıyor.
3.Bisanthe Oda Müziği Festivali seçkin müzisyenleri Tekirdağ'da ağırlıyor 

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Bisanthe Oda Müziği Festivali, 11-18 Şubat tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak. Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenecek konserler saat 20.00 de başlayacak ve ücretsiz olarak izlenebilecek.

Türkiye'de bir ilçe belediyesinin düzenlediği ilk oda müziği festivali olma özelliğini taşıyan 
3. Bisanthe Oda Müziği Festivali, son yıllarda Türkiye'de çoğalan ve gelişen oda müziği gruplarının tanıtılması ve desteklenmesini amaçlıyor. Festivalde, bu yıl aralarında Arkas Trio gibi yurt dışında da ün kazanmış 8 ayrı oda müziği  grubu sahne alacak.

Festival , 11 Şubat’ta Golden Horn Brass Açılış konseriyle başlayacak. BEGOA Ensemble, Yunus Emre Nefesli Beşlisi, Nemeth Quartet, Bosphorus Trio, Boğaziçi  Quartet Ve Tuluğ Tırpan, Arkas Trio’nun sahne alacağı 3. Bisanthe Oda Müziği  Festivali 18 Şubat'ta Bisanthe  Quartet konseriyle sona erecek.

SÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ 3. BİSANTHE ODA MÜZİĞİ FESTİVALİ PROGRAMI

11 Şubat Pazar: Golden Horn Brass

12 Şubat Pazartesi: BEGOA Ensemble

13 Şubat Salı: Yunus Emre Nefesli Beşlisi

14 Şubat Çarşamba: Nemeth Quartet

15 Şubat Perşembe: Bosphorus Trio

16 Şubat Cuma: Boğaziçi  Quartet Ve Tuluğ Tırpan

17 Şubat Cumartesi: Arkas Trio

18 Şubat Pazar: Bisanthe  Quartet

Seçkin sanatçılar bir arada

GOLDEN HORN BRASS

2004 yılında kurulan ve bu sene 14. sanat yılını kutlayan Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu bakır nefesli beşlisi olan GOLDEN HORN BRASS (GHB) İstanbul ve Ankara’da yaşayan profesyonel olarak konservatuvar eğitimi almış ve klasik muzik sanatçısı olarak halen Bilkent Senfoni orkestrası ve Mimar Sinan Devlet konservatuvarında hocalık yaparak devam etmekte olan 5 müzisyenden oluşuyor. GHB yurtdışında kendi tarzında idol olmuş birçok brass grubu arasında ülkemizi temsil etmeye hak kazanmış ilk Türk grubudur. (2017 Bükres/Milli tiyatro,2017 Moldova National Philarmonie, 2016 Saurland Brass week-Almanya / Berlin- Konzerthaus 2015/ Avusturya Schagerl Brass Festivali 2014-/ 14.İtalian Brass Week 2013)
Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Oda Müziği Topluluğu kategorisinde, klasik müzik dünyamızın 100 önemli kişisinin verdiği oylar sonucunda birincilik ödülüne layık görülmüştür.

BEGOA ENSEMBLE

Adını üyelerinin baş harflerinden alan BEGOA Ensemble geniş oda müziği repertuarını keşfetmek ve çok sık seslendirilmeyen eserleri dinleyicinin beğenisine sunmak amacıyla, Erkin Onay (keman), Özgür Baskın (keman), Ali Başeğmezler (viyola), Gökhan Bağcı (çello) ve Başar Can Kıvrak (piyano) tarafından 2016 yılında kuruldu. Kısa sürede gerçekleştirdikleri nitelikli konserlerle adlarını duyurdular.

YUNUS EMRE NEFESLİ BEŞLİSİ

Yunus Emre Nefesli Beşlisi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası sanatçılarından Ebru Ertek, Serkan Altınok, Mertol Mutlu, Orçun Armutlu ve Orçun Ensoy tarafından 2014 yılında kurulmuştur.
Grup ilk etapta sosyal sorumluluk projeleri kapsamında  enstruman tanıtımlı, animasyon ve anlatımlı konserler verdi. Bu sorumluluklarını halen sürdüren grup yurtiçi ve yurtdışında rutin olarak oda müziği konserleri veriyor.

NEMETH QUARTET

Farklı Şehirlerde yaşayan dört akademisyen kadından oluşan Nemeth Quartet 1995 yılında kuruldu. Dörtlü ismini Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda müziğe başlayan ve 1995 yılında gerçekleşen trafik kazasında hayatlarını kaybeden Macar sanatçılar İstvan ve Katalin Nemeth'ten almıştır.
Grup üyelerinden Gülen Ege Serter ve Şeniz Aybulus A.Ü Devlet Konservatuarı keman sanat dalında, Elena Nayman Ünaldı ve Mutlu Varlık Kocaili ise Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarında viyola ve çello sanat dalında görevlerini sürdürüyor.

BOSPHORUS TRIO

Bosphorus Trio, keman, çello ve piyano için yazılmış geniş bir oda müziği repertuarını dinleyiciyle buluşturmak için üç seçkin müzisyen tarafından kurulmuştur.

Grup üyelerinden Özgecan Günöz  Kızılay, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın başkemancı yardımcısı;  grubun viyolonsel sanatçısı Çağlayan Çetin, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası üyesi ve OrkestraSion'un Viyolonsel Grup Şefliğini yapmaktadır. Piyanist Özgür Ünaldı ise Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda  öğretim üyesidir.

Klasik müziğin en çarpıcı, duygusal ve gösterişli piyanolu trio eserlerini kendi bakış açılarıyla, adeta dünyada ilk kez seslendirircesine yorumlamayı; Türk bestecilerinin bilinmeyen eserlerini çarpıcı ve ilham veren yorumlarıyla konser dinleyicilerinde iz bırakmayı, kayıt projeleriyle ise ölümsüzleştirmeyi hedeflemektedir.

BOĞAZİÇİ QUARTET VE TULUĞ TIRPAN

Grubun birinci kemanı Seda Subaşı Yalçın İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası Başkemancısı,  Ceren Gürkan da aynı orkestranın birinci keman üyesi. Viyolacı Deniz Yücel İ.Ü Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi, Çellist Erman İmayhan ise Borusan Filarmoni Orkestrası üyeliği yanında solist kariyerini yurt içi ve dışındaki konserleri ile sürdürüyor.

Bu konserde Boğaziçi Quartet ile birlikte çalacak olan  piyanist-besteci Tuluğ Tırpan, müzik öğrenimine erken yaşlarda piyano, müzik teorisi, caz armonisi alanlarında özel ders alarak başladı. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin ardından eğitimine 1992’de Viyana Konservatuarı ve Viyana Akademisi'nde devam etti. Burada çok önemli sanatçılarla çalışan Tırpan 1998'de Mozart'ın Do Majör 21. Piyano Konçertosu (Elvira Madigan)'nu Nayden Todorov yönetimindeki Vidin Filarmoni Orkestrası eşliğinde kaydederek ilk CD albümünü çıkardı. 2002'de George Orwell'in 1984 adlı kitabından esinlenerek Hearts müzikalini besteledi. Eser, Musical Coctail dergisi tarafından son yıllarda Almanca konuşulan ülkelerde bestelenmiş en iyi müzikal olarak değerlendirildi. 
Avusturya yapımı “Böse Zellen” (2003) ve “Hotel” (2004) adlı filmlerin müziklerini yapan besteci; 2004 yılında Mozart'ın Figaro'nun Düğünü Operasının temalarından yola çıkarak ikinci müzikali Figaro 'yu besteledi. Eser, Almanya’da birçok yerde seslendirildi.

2005 yılında  kendi eserlerinden oluşan My Red Color isimli albümü Avrupa'da piyasaya çıktı.. 2009'da "My Green Color" albümünü çıkaran piyanist-besteci 2010 yılında Büyük Oyun adlı  film müziği ile 21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “En İyi Özgün Müzik” ödülüne değer görüldü. Sanatçı 2012'de "My Blue Color" adlı albümünü çıkardı.

ARKAS TRIO
2011 yılında kurulan ve Türkiye’deki ilk kurumsal trio olan Arkas Trio, ülkemizde kendi kuşaklarının önde gelen sanatçıları olarak tanınan ve uluslararası yarışmalarda dereceler ve özel ödüller kazanmış olan keman sanatçısı Tuncay Yılmaz ve piyanist Emre Elivar ile, Uluslararası Çaykovski Yarışması’nda birincilik kazandıktan sonra dünya çapında tanınan Alman çellist Gustav Rivinius’tan oluşuyor.

Yurt dışında ilk kez Berlin Adlon’da sahne alan Arkas Trio, Saarland ve Köln konserlerinde yorumladığı klasik repertuarının yanı sıra, az bilinen oda müziği eserlerini repertuarına almayı ve dinleyiciyle buluşturmayı kendine misyon edindi.