Vakıf Katılım web
Ekonomi 06.03.2021 07:05

350 bin kişiyi ilgilendiriyor

Konut ve otomobil alımına yönelik "tasarrufa dayalı faizsiz finansman sistemi", özellikle faiz hassasiyeti bulunan ya da banka kredisindeki ek faiz maliyetini yüklenmek istemeyen kesimler tarafından ilgi görüyor.   
350 bin kişiyi ilgilendiriyor

Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal konuyla ilgili yaptığı açıklamada: ‘Son 4-5 yılda sektöre art arda giren firmaların etkisiyle bu alanda faaliyet gösteren firma sayısı 100’e ulaştı. Sistem dahilindeki katılımcı sayısının ise 350,000 civarında olduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda artan talep, bu alanda faaliyet gösteren firma sayısında da hızlı bir artışı beraberinde getirmiş durumda.

Sistemde şu ana kadar bir sorun yaşanmamış olması sistemin risk içermediği anlamına gelmiyor. Tam da bu sebeple BDDK sürecini gündemde tutmayı Fuzulev olarak iki yıldır sürdürüyorduk. Bir başka deyişle sektör başlangıç seviyesinde olduğu için, herhangi bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç görmediler. 

Ama geldiğimiz nokta itibarıyla son 4-5 yıldır sektörde ciddi anlamda birçok firma çıkmaya başladı. Hükümetin de dikkatini de çekmeye başlamıştı, ki bizde regülasyon istiyorduk. Nihayetinde Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Bu çok değerli, nitekim konut alımlarında son yıllarda alternatif bir enstrüman olarak yoğun ilgi gören faizsiz finansman sistemi, Türkiye’deki toplam konut satışlarından %15’e yakın pay alıyor diyebilirim. 

Sistemin yasal güvenceye kavuşmasıyla birlikte bu oranın beş yıl içinde %30’a çıkmasını öngörüyoruz. TÜİK verilerine göre de 2020 yılında Türkiye'de toplam 1,5 milyon konut satılırken, bunların %25’inde konut kredisi kullanılıyor. Konut kredilerinde konut bedelinin %80'i için kredi çekilebilirken, faizsiz finansman sisteminde konut bedelinin tamamı için finansman sağlanabiliyor. Peşinat zorunluluğunun olmaması özellikle dar gelirli ve birikimi olmayan kesim için bu modeli cazip kılıyor. Ayrıca konut alımında 240 aya kadar çıkan vade seçeneği sunabiliyoruz. Bu sayede banka kredisinin getirdiği faiz yüküne ciddi bir alternatif oluşturmuş oluyoruz.’ dedi.