Ekonomi 16.10.2021 07:00

10 AYDA YABANCI YATIRIMCIYA 37 BİN 479 KONUT SATILDI

10 AYDA YABANCI YATIRIMCIYA 37 BİN 479 KONUT SATILDI

Yabancı yatırımcının Türk gayrimenkul sektörüne ilgisi artarak devam ediyor. Ocak – Eylül döneminde yabancı yatırımcıya toplamda 37 bin 479 adet satış gerçekleşirken, ABD, Avrupa ve Asya’dan gelen yatırımcı talebindeki artış dikkat çekti. Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “ocak – eylül dönemine baktığımızda ABD’den ve Avrupa'dan gelen yatırımlarda 3 kat, Asya'dan gelen yatırımlarda ise 2 kat artış yaşandığını görüyoruz. Bu etkinin önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini bekliyoruz” dedi. Yabancı yatırımcıya konut satışında yıl sonu beklentisini 45-50 bin konut olarak açıklayan Hakan Bucak, İstanbul’un zamanla dünyanın önde gelen gayrimenkul metropolleri ile yarışacağını söyledi. 180 farklı milletten insanın yaşadığı İstanbul’un, gayrimenkul sektöründe Paris, Londra ve Şanghay olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak – Eylül döneminde toplam 949 bin 138 adet konut satışı gerçekleşti. Eylül 2021 itibariyle ülke genelinde 147 bin 143 konut satışı gerçekleşti. Oldukça zor bir yıl yaşayan sektörde toparlanma eğilimi ise devam ediyor. Eylül ayı konut satışlarında bir önceki aya göre yaşanan artış yüzde %4 oldu. Ocak-Eylül dönemi toplam konut satışlarında yabancı yatırımcı etkisi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 arttı ve on aylık süre zarfında toplamda 37 bin 479 gayrimenkul satışı olarak gerçekleşti. Sadece Eylül ayında yabancı yatırımcıya 6 bin 630 konut satıldı.

Amerikalılar ve Avrupalılar Türkiye’yi sevdi

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, yabancı yatırımcıya konut satışlarındaki son durumu değerlendirdi ve yıl sonu beklentisini 45-50 bin konut olarak açıkladı. Son 10 yılda gerçekleşen tanıtım faaliyetleri ve Türkiye’nin artan marka değerinin konut satışına pozitif etki yaptığını belirten Hakan Bucak, konuşmasına şöyle devam etti: “Yabancı yatırımcının Türkiye gayrimenkul sektörüne ilgisi 2013 yılından bu yanadır bir artış trendi içinde. 2013-2020 yılları arasında yabancı yatırımcının almış olduğu konut sayısı 220 bini aştı. Zorlu pandemi koşullarında trendin hızı bir miktar yavaşlasa da ivmelenme devam etti. Bugün çok dikkat çekici bir durumla karşı karşıyayız. Amerika Birleşik Devletleri’nden, Avrupa’dan, Asya’dan gelen taleplerde ciddi bir artış söz konusu. Ocak – Eylül dönemine baktığımızda ABD’den gelen yatırımlarda 2 kat, Avrupa'dan gelen yatırımlarda 3 kat, Asya'dan gelen yatırımlarda ise 2 kat artış göze çarpıyor. Bu etkinin önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini bekliyoruz.”

Hakan Bucak, özellikle Çin ilgisine dikkat çekerek, “Son dönemde artan bir hızda Çin’den çok fazla talep alıyoruz. Sadece 2020 yılında 700’ü aşkın konut alımı yapıldı. Bu yılda benzer bir tablo yaşanacak” dedi.

37 binden fazla konutu 80 farklı ülke vatandaşına sattık

Yabancı yatırımcının ocak – eylül döneminde en çok ilgi gösterdiği bölgeleri İstanbul, Antalya, Muğla, Aydın, Bursa, Ankara, Yalova, Mersin, İzmir ve Sakarya olarak sıralayan Hakan Bucak, “Ocak – Eylül döneminde Irak, İngiltere, İran, Rusya, Almanya, Kuveyt, Yunanistan, Norveç başta olmak üzere 80 farklı ülke vatandaşına toplamda 37 bin 479 konut satışı gerçekleştirdik. Bugün için Türk gayrimenkul sektörü özellikle yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışında çok önemli bir eşiği aşmış durumda. Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarından, 70-80 farklı ülkeden gelen yatırımcılar Türkiye’yi tercih ediyor ve yatırım yapıyor. Bu yatırımların, pek çok farklı sektöre katkısı olduğunu da görüyoruz. Rakam vermek gerekirse; 2020 yılı itibarıyla yabancıya konut satışından elde edilen gelir ortalama 6 milyar doları buluyor. Elbette bu doğrudan katkı. Sektörün dolaylı olarak ekonomiye katkısının 10-12 milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor” diye konuştu.

İstanbul’da konutta metrekare fiyatı 35 bin TL’ye kadar çıkıyor

Yabancı yatırımcıya gayrimenkul satışının dünyada da yükselen bir sektör olduğunu ve listenin üst sıralarında Portekiz, İspanya, Yunanistan, İngiltere, ABD, Kanada, İtalya, Fransa ve Karabağ gibi ülkelerin bulunduğunu ifade eden Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, Türkiye’nin de söz konusu 10 ülke arasında yer aldığını kaydetti. Londra, Paris ve Şanghay gibi metropollerin ise dünya gayrimenkul pazarının lider lokasyonları olduğunun altını çizen Hakan Bucak, “İstanbul’da benzer bir popülerlik yolunda ilerliyor. Bugün İstanbul’da dünyanın her yerinden gelen farklı vatandaşlığa sahip insanlar yaşıyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin tam olarak hayata geçmesiyle birlikte, gayrimenkul sektöründe yabancı yatırımcı etkisinin daha da artmasını bekliyoruz. İstanbul’da metrekare konut fiyatları şu anda 7000 TL’den başlıyor 35000 TL’ye kadar çıkıyor” dedi.

Hileli vatandaşlık genelgesi için komisyon kuruldu

Hakan Bucak, yatırım yoluyla vatandaşlık kanununa da değinerek buradaki işleyişi düzenleyen "Yabancıların Taraf Olduğu İşlemlerde Düzenlenecek Değerleme Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar" isimli genelgede 20 Eylül tarihi itibarıyla gerçekleşen değişiklikleri anlattı. Değerlemede sisteminde suistimaller yaşanması ve hileli vatandaşlık gibi durumların ortaya çıkması üzerine süreçlerin dijitale taşındığını aktaran Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Söz konusu genelgeyi suistimalleri ve hileli vatandaşlık sorununu ortadan kaldırdığı için destekliyor ve son derece önemsiyoruz. Ancak kimi bölümlerin yeniden düzenlenmeye ihtiyacı var. Değerleme yapacak kuruluş her ne kadar merkezi sistem ile belirlense de değerlemede kimi kalemlerin sürece dahil edilmemesi, fiyatlandırmada eksiklikler yaşanmasına neden oluyor. Yanı sıra değerlendirme raporlarının hazırlanması için verilen sürede süreci sıkıştırmakta ve tam eksiksiz bir rapor oluşturulmasına izin vermemekte. Fiyatlandırmanın tam ve eksiksiz olması, iş süreçlerinin rahat ilerleyebilmesi için yapılması gereken ek düzeltmeleri bürokrasi tarafı ile paylaştık. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile sektör temsilcilerinin hazır bulunacağı bir komisyon kurulması yanı sıra bir de çalıştay yapılması kararlaştırıldı. Sürecin Türkiye’nin yüksek yararına olacak şekilde sonuçlanacağına inanıyoruz” diye konuştu.