Vakıf Katılım web
Gastro Kaynak: Tarık DURMAZ 19.07.2024 17:18

Ünlü Şeflerin Kıbrıs'ta Lezzet Düeti

Elexus Hotel'in ev sahipliğinde "Şeflerin Düeti" etkinliğinin üçüncüsü gerçekleşti. Elexus Hotel Executive Şefi Veli Bayraktar ve Şef Mehmet Yalçınkaya'nın öncülüğünde üç gün süren etkinlikte, Akdeniz mutfağının geleneksel lezzetleri modern dokunuşlarla sunuldu.
Ünlü Şeflerin Kıbrıs'ta Lezzet Düeti

Elexus Hotel'in ev sahipliğinde düzenlenen üçüncü "Şeflerin Düeti" etkinliği, Akdeniz'in ve Kıbrıs'ın zengin mutfak kültürünü katılımcılara tanıttı. Elexus Hotel Executive Şefi Veli Bayraktar ve Şef Mehmet Yalçınkaya'nın öncülüğünde üç gün süren etkinlikte, Akdeniz mutfağının geleneksel lezzetleri modern dokunuşlarla sunuldu. Programda, Akdeniz mutfağının seçkin örnekleri tadılırken, tarihi Girne Kalesi'ne yapılan ziyaretle Kıbrıs'ın kültürel mirası da keşfedildi. 

Üç gün süren etkinliğin ilk günü, davetlilere Akdeniz ve Kıbrıs mutfaklarının seçkin örneklerinin sunulduğu özel bir akşam yemeği ile başladı. Katılımcılar, lezzetli yemekleri tadarken aynı zamanda şeflerin anlatımları eşliğinde bilgilendirildi. Etkinliğin ikinci gününde, Akdeniz’in mavi sularına açılan antik limana hakim, Bizans, Lüzinyan, Venedik, Osmanlı ve İngiliz mimari izlerini taşıyan Girne Kalesi ziyaret edildi. Katılımcılar, bu tarihi mekânda Kıbrıs’ın geçmişine dair detaylı bilgiler edindi ve Girne Kalesi’nin MS 7 yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edildiği ve adanın en önemli tarihi eserlerinden biri olduğu vurgulandı. Bu ziyaret, hem Kıbrıs tarihini keşfetmek hem de adanın yerel lezzetlerini deneyimlemek açısından katılımcılara eşsiz bir fırsat sundu. 

Unutulmaz Lezzet Şöleni 

Etkinliğin devamında, Şef Veli Bayraktar ve Şef Mehmet Yalçınkaya'nın hazırladığı özel tadım menüleri ile katılımcılar Akdeniz mutfağının eşsiz lezzetlerini deneyimledi. Şefler, Akdeniz coğrafyasının kültürel ve gastronomik sentezini katılımcılara aktararak, bu bölgenin mutfak kültürlerinin birbirine olan etkisini ve bağını gözler önüne serdi. Tadım menüsünde, domates, fesleğen ve zeytinli mini ekmek yanında biberiye ve cevizli tahıllı baton gibi başlangıçlar sunuldu. Ayrıca, kalamar mürekkepli tereyağı, tuzlu tereyağı ve kahveli tereyağı da başlangıçların dikkat çeken lezzetleri arasındaydı. Menünün içerisinde Ege peynirleri, Gemlik zeytini ve cevizli-şekerli domates peltesi ile hazırlanan Domat gibi geleneksel tatlar, modern dokunuşlarla buluşturulurken Uskumru, Tarator Sos, Yedikule, Somon Yumurtası ve Şalgam ile yapılarak hazırlanan Uskumru Tarator ise Akdeniz sentezinin mükemmel örnekleri arasında yer aldı. 

Akdeniz’in Baş Tacı Lezzetler 

Menünün öne çıkan lezzetlerinden biri de asma yaprağı, şalgam, bal ve limon sosla hazırlanan Asmalı Midye oldu. Şeflerin özel olarak hazırladığı Granyoz, fesleğen, limon peltesi, zeytin-kalamar karası ve ızgara deniz börülcesi ile sunuldu.