Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Sözleşme damga vergisi nasıl hesaplanır örnek?

Sözleşme damga vergisi nasıl hesaplanır örnek?

Damga vergisi hukuki ve resmi işlemleri belgelemek için alınır. Peki sözleşme damga vergisi nasıl hesaplanır? İşte damga vergisi hesaplama yöntemi!

Okunma Süresi: 2 dk

Ali Ozan Birerdinç - Damga vergisi kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar ya da kurumlar ile kurumlar arasındaki işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınır. Damga vergisinin alınması için kağıdın ibraz edilebiliyor olması, imza yerine geçen ya da imzalanabilir olması gerekir. Peki sözleşme damga vergisi nasıl hesaplanır?

DAMGA VERGİSİ NEDEN ALINIR?

Damga vergisi sözleşmelerin geçerliliğini belgelemek için alınır. İki kişi arasında tapılan sözleşmelerde damga versini her iki taraf da öder. Kişi ve resmi daire arasında yapılan işlemlerde ise damga vergisini kişiler öder. Kira sözleşmeleri damga vergisine bir örnektir. 

DAMGA VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Taksitle satış sözleşmelerinde 9,48 oranı damga vergisine tabidir. Belli parayı ihtiva etmeyen kağıtlar kategorisine ait olan tahkimnameler ise 294,90 TL damga vergisine tabidir.

Nispi ve maktu olarak iki türlü damga vergisi ödeme şekli vardır. Nispi ödeme türünde bin 9,48 olarak hesap yapılır. Sözleşmede değer yok ise damga vergisi maktu alınır.

BİNDE 9,48 NASIL HESAPLANIR?

Damga vergisi hesabı yapmak için sözleşme tutarı gereklidir. Aylık tutarı yıl bazında düşünerek hesap yapılır. Örneğin sözleşmenin aylık tutarı 2 bin TL ise 12 ile çarptığımızda 24 bin TL olur. Ardından şu formülle hesap yapılır:

Damga Vergisi Tutarı = Sözleşme Tutarı x %0,948

Damga Vergisi Tutarı= 24.000 x %0,948 --> 227,52 TL'dir.

İş sözleşmesi damga vergisi hesabı yaparken tutar binde 9,48 ile çarpılır. Sözleşmede damga vergisi yarı yarıya ödeneceğine ilişkin bilgi yer alıyorsa tutarın yarısı ödenmelidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *