İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Kılıçdaroğlu'ndan Yargıtay Başkanı Akarca'ya sert çıkış: 'Saray'dan yargıya verilmiş bir talimat var'

Kılıçdaroğlu'ndan Yargıtay Başkanı Akarca'ya sert çıkış: 'Saray'dan yargıya verilmiş bir talimat var'

Kemal Kılıçdaroğlu "Can Atalay’ı bırakmayın diye Saraydan Yargıya verilmiş bir talimat ve kendilerine verilen talimat çerçevesinde anayasayı çiğneyerek suç işleyen Hakimler var!" dedi.

Okunma Süresi: 3 dk

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay hakkında ikinci kez verdiği hak ihlali kararını görüşmüş ve daire, "AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok." diyerek, karara uyulmamasını kararlaştırmıştı.

Can Atalay hakkında verilen ikinci hak ihlali kararının da tanınmamasının ardından Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca, AYM hakkında yaptığı açıklamada "Ciddi anlamda derin görüş ayrılıklarımız oldu, bu bir gerçek" demişti.

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Akarca'nın bu söylemlerine sert yanıt geldi.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın “AYM’nin Can Atalay kararına ilişkin anayasadan kaynaklı derin görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek” ifadelerine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "derin görüş ayrılıklarının" Anayasanın hangi maddesindeki hangi hükümden kaynaklandığını Yargıtay Başkanı'ndan açıklaması istedi.

Anayasadan kaynaklanan hukuki görüş ayrılığı olmadığını savunan Kılıçdaroğlu sadece Can Atalay’ın serbest bırakılmaması için Saray'dan yargıya verilen bir talimat çerçevesinde anayasayı çiğneyerek suç işleyen hakimlerin var olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu söz konusu paylaşımında konuyla ilgili şunları yazdı:

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, “AYM’nin Can Atalay kararına ilişkin anayasadan kaynaklı derin görüş ayrılıklarımız olduğu bir gerçek” demiş…

"Derin görüş ayrılıklarının" Anayasanın hangi maddesindeki hangi hükümden kaynaklandığını Yargıtay Başkanının açıklaması gerekir!

Anayasanın 153. Madde ilk cümlesinde; "Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir.” şeklinde net bir hüküm bulunmaktadır.

Aynı maddenin son cümlesinde de;“Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.” yazmaktadır.

Anayasanın hiç bir yerinde AYM’nin şu karaları kesin değildir. Şu kararları Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ni bağlamaz yazmamaktadır! Tam aksine Anayasa; AYM’nin kararları arasında hiç bir ayrım yapmadan, AYM kararları kesindir ve herkesi bağlar demektedir...

Bu bilgiler karşısında Yargıtay Başkanı Akarca’ya sormak lazım. Anayasadan kaynaklanan görüş ayrılığı ne demek? Bu görüş ayrılığı anayasanın hangi hükmünden kaynaklanıyor? Başka bir anayasaları mı var?

Ben söyleyeyim; Anayasadan kaynaklanan hukuki görüş ayrılığı yok. Sadece Can Atalay’ı bırakmayın diye Saraydan Yargıya verilmiş bir talimat ve kendilerine verilen talimat çerçevesinde anayasayı çiğneyerek suç işleyen Hakimler var!

Dolayısıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Can Atalay ile ilgili kararlarının hukuksal dayanakları bulunmamaktadır...

Tekrar ediyorum; hukukun değil, orman kanunları benzeri Saray kanunlarının ve isteklerinin uygulandığı bir süreci yaşıyoruz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *