Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem İstanbul'da yeni sezon palamut bolluğu yaşanacak

İstanbul'da yeni sezon palamut bolluğu yaşanacak

Av yasağının kalkmasını sabırsızlıkla bekleyen balıkçılardan bu sezon palamut müjdesi geldi.

KAYNAK: AA
Okunma Süresi: 4 dk

Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağının sona ereceği 1 Eylül'ü bekleyen Poyrazköy Balıkçı Barınağı'ndaki balıkçılar, sıcak sıcaklıklara rağmen yeni sezon için hummalı eğitim sürüyor.

Balıkçılar, teknelerin paslanan bölümlerinin perdahlanıp boyanması, motor aksamlarının tamiri, halat ve ışıkların kontrolü işleriyle meşgul oluyor. Eskiyen ağlar ise balıkçılar tarafından tek elle dikilerek onarılıyor.

Genel hazırlıkların kontrol edilmesinin ardından ağustosun son işlemleri ise sezon boyunca tekneyle denize açılacak tayfalarının barınağa gelmesi bekleniyor.

Poyrazköy Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Davut Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkların denizde üreyip büyümesi için 4,5 ay boyunca av yasağına riayet uygulandığını söyledi.

Eylül ayında yeni sezona başlamalarını anlatan Toker, "Şimdi o kadar yoğun bir hazırlık var ki zamanla yarışıyoruz ve yetiştiremiyoruz. Teknelerin, makinelerin bakımları var. Düşünebiliyorsanız bir teknede 13 makine var. 4 çeşit ağ var, onların tamiri var." diye konuştu.

Tekne hastalığının normalde Ordu'dan geldiğini belirten Toker, son hazırlıklardan sonra birlikte denize açılmalarını ifade etti.

Denizin sıcaklığı, soğukluğu ve oksijen miktarının düzgün olması durumunda balıkların haziranda Ege'den gelip Karadeniz'e havyarını döktüğünü anlatan Toker, denizde uygun koşulların oluştuğunda yavruların büyümesiyle o sene çok balık çıkışını kaydetti.

"Taban fiyatına konulsun, aşağıdan satılmayacak densin"

Toker, Türkiye'de balıkçılığın beşinci büyük sektöre işaret ederek, "Lüfer balığı, havyarını Karadeniz'de döktükten sonra boğazlardan geçiyor. Ege, Akdeniz, Yunanistan, Hırvatistan ve İtalya'nın kucağına gider. Bu bir göç balığıdır, havyarını denize döktükten sonra hiçbir şey olmaz" Lüfer balığı en çok da Boğaziçi'nde, boğaz köylerinde ağa gelirken iki sene önce olduğu gibi. bir olay mı bu?” tasarruf kullanıldı.

Balıkçılığın zorda olduğunu dile getiren Toker, şöyle devam etti:

"Balıkçılık Osmanlı Devleti'nden kalan bir kaideyle yürüyor. Balık olduğu zaman para eder, çok olduğu zaman hiç değeri yok. Enflasyona göre bir taban fiyat karşılığı da bir de kota getirseler balık insanlar daha rahat gider. Ben de çok masraf yapmadan, yıpranmadan, tayfamı yormadan, tekneme masraf yapmadan balık tutmamı tutacağım. Taban fiyatına konulsun, 'Bundan aşağıya satılmaz.' Densin. Ona göre satılsın, sektör ayakta kalsın. Yoksa bu masraflarla ayakta duramayız."

Balık miktarı artınca fiyatlar düşecek

Kendileri ucuza satsa da balığın vatandaşın sofrasına gidene dek pahalanmasının nedeninin kabzımal ve esnaf olduğunu söyleyen Toker, kendilerinden çifti 100 liraya alınan palamudun esnaf tarafından tek başına 200 liraya satıldığı aktarıldı.

Bu yıl bazı balık türlerinde bolluk yaşanıp yaşanmayacağını çizen Toker, "Bu sene palamut haddinden fazla olacak. Daha yok ama biz izliyoruz. Yani bilim adamları konuşmuyor, ben gerçek balıkçı olarak konuşuyorum. Bilim adamı bilemez bunu, verilerimiz var. Çinekop balığı haddinden fazla olacak. , lüfer balığı. Hamsi balığı da olacak. Bu da insanlarımıza yetecek. Bunlar zaten çok olan balıklar." diye konuştu.

Toker, teknolojik kapasitenin artırılmasıyla fiyatların düşeceğinin sözlerine sözlerine ekledi.

Sakarya ve Kocaeli'de de balıkçılar yeni sezonda palamutta bolluk bekliyor

Kocaali Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Tan, AA muhabirine, sezondan umutlu olduklarını söyledi.

Tan, 15 Ağustos itibarıyla oltayla palamut avcılığına başladıklarını belirterek, "Balıkların göç güzergahı üzerinden Karadeniz'e doğru ilerlediklerini gördük. Bu sene iklimin güzel gitmesi, denizde gördüğümüz hareketlilik, deniz suyunun soğuk oluşu palamudun olacağına işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

Bol miktarda avcılığın fiyatları da düşüreceğini dile getiren Tan, "Palamut omega-3 bakımından faydalı bir balıktır. Vatandaşlarımız tarafından tüketilmesi faydalı olacaktır." dedi.

Karamürsel'deki balıkçılar da yeni av sezonunun bereketli geçmesini bekliyor.

Marmara Bölgesi'nin en büyük toptan su ürünleri satış noktalarından biri olan Ereğli Mahallesi'nde balıkçılar, denizlerde av yasağının bitmesine günler kala son hazırlıklarını yapıyor.

İlçede 25 yıldır balıkçılık yapan Hasan Ünal (44), sezona az bir zaman kala hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını anlattı.

32 yaşındaki balıkçı Hasan Burak Keyif de 12 yıldan bu yana ailecek balıkçılıkla uğraştıklarını ifade etti.

Balıkçı teknesinin bakımını yaptıklarını belirten Keyif, "Buradan Marmara ve Karadeniz'e gidiyoruz, balıklarımızı avlıyor, daha sonra hangi limana yakınsak oraya yanaşıyoruz. Yakaladığımız balıkları soğuk hava kamyonlarıyla Kocaeli, İstanbul gibi büyük mezatlara gönderiyoruz. Hava durumuna göre 15 gün ya da bir ay gibi aradan sonra memleketimiz Karamürsel Ereğli limanımıza geliyoruz. Daha sonra tekrar denize açılıyoruz." diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *