İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem İlber Ortaylı bozkurt sembolünü anlattı: 'Ecnebiler de Atatürk'e bozkurt diyordu'

İlber Ortaylı bozkurt sembolünü anlattı: 'Ecnebiler de Atatürk'e bozkurt diyordu'

Merih Demiral'ın gol sevincini bozkurt işareti yaparak göstermesi tartışmalara yol açtı. Yaşananlar gündemdeki sıcaklığını korurken Prof. Dr. İlber Ortaylı, bozkurt sembolünün tarihte nasıl algılandığını anlattı.

Okunma Süresi: 2 dk

Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında 2 Temmuz Salı günü Türkiye milli takımı, Avusturya milli takımı ile karşılaştı. Attığı gol sonrası Türk mili takımı futbolcusu Merih Demiral'ın sevincini bozkurt sembolü yaparak göstermesi dış siyasette tepkilere sebep oldu. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet'e verdiği röportajda konuya dair açıklamalarda bulundu.

"Kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür"

Bozkurtun Türk tarihi için bir sembol ve idol olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ortaylı “Türk tarihinde ‘Bozkurt’ bir semboldür, idoldür. Öyle sadece bir partinin, grubun sembolü değildir. Biz çöl takımından değiliz, steplerden gelen bir milletiz. O yüzden kurt bizim için mühim ve manalı bir semboldür. Destanları, hikâyeleri var." ifadelerini kullandı.

Verdiği röportaj da bozkurtun tür olarak gösterdiği özelliklere de değinen Ortaylı, "Tür olarak da çok dayanıklıdır. Kurt sırtını herhangi bir şekilde dayamadan, sırtını garantiye almadan öyle bir ihtiyaç duymadan savaşabilen bir hayvandır. Yaşam savaşı verme bakımından çok beceriklidir. Sürü halinde de avlanır ama tek başına da çok dirayetli ve dirençlidir." şeklinde konuştu.

"Bir milletin mücadele azmi ve kararlığını ifade eden tarihi derinlik..."

Bozkurt türünün sahip olduğu özelliklerden dolayı, yaşam savaşı veren milletler için ayrı bir sembolik değer ve önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Ortaylı konuşmasını şöyle noktaladı:

"Millî Mücadele’de de sembol olarak vardır. Devlet çok kullandı. Eserlerde vardır. Kimseyi alakadar etmez. Gamalı haç ve Naziler ile bir benzerlik kurmak saçmalıktır. Bozkurt birinin kafasından çıkmış, sonradan üretilmiş bir sembol değildir. Bir milletin mücadele azmi ve kararlığını ifade eden tarihi bir derinliği vardır. Roma’nın (Remus ve Romulus’u büyüten) kurduyla bağlantısı var mıdır bilemem ama başka milletler de kullanmıştır onu. Macarlar mesela. Ayrıca Volga Nehri boyunca kullanılır o sembol. Ecnebiler de Atatürk’e ‘Bozkurt’ diyordu. Atatürk de bozkurt sembolünü benimserdi. Paraların üzerinde kullanıldı, hatırlayın o dönemi. Başka yerlerde de semboldü. Dönemin siyasi ortamı gereği İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kalktı o semboller.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *