İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Ergun Göknel kimdir, neden hayatını kaybetti?

Ergun Göknel kimdir, neden hayatını kaybetti?

Eski İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel hayatını kaybetti. Yaşamını yitirmesinin ardından Göknel'in kim olduğu merak edilmeye başlandı. Peki Ergun Göknel kimdir, neden hayatını kaybetti?

Okunma Süresi: 4 dk

EMİNE KAŞIKCI- Eski İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel 85 yaşında yaşamını yitirdi.

Nisan 1989-93 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ’de genel müdürlük yapan ve “İSKİ Skandalı” olarak bilinen yolsuzluk skandalında 5 yıl hapis yatan Ergun Göknel'in hayatını kaybettiği bildirildi.

İSKİ de birlikte çalıştığı arkadaşlarından Celal Kodamanoğlu ölüm haberini paylaştığı mesajında Ergun Göknel'in hayatını kaybettiğini ve cenazesinin bugün öğle namazını müteakip Zincirlukuyu Camii’nden kaldırılacağını açıkladı.

Kodamanoğlu "İstanbul dışındayım, yoksa gitmek isterdim... Belki sizler onu geçmişteki basından haberlerinden farklı tanırdınız ama dıştan bakmak ile aynı çatı altında yaşamak farklıdır." dedi.

Kodamanoğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Herkese günaydın demek isterdim, ama aldığım telefon beni üzdü. Bir zamanlar İSKİ de birlikte çalıştığımız, Genel Müdürümüz ERGUN GÖKNEL maalesef vefat ederek aramızdan ayrılmış. Cenazesi bugün öğle namazını müteakip Zincirlukuyu Camii’nden kaldırılacakmış. İstanbul dışındayım, yoksa gitmek isterdim... Belki sizler onu geçmişteki basından haberlerinden farklı tanırdınız ama dıştan bakmak ile aynı çatı altında yaşamak farklıdır... Üzüldüm. Allah rahmet eylesin.”

Ergun Göknel kimdir?

9 Nisan 1937, İstanbul doğumlu. İlk ve ortaokulu Şişli Terakki, liseyi ise English High School for Boys İstanbul (İstanbul İngiliz Erkek Okulu)’da okudu. Stuttgart Üniversitesinden Kimya Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Doktorasını da aynı üniversitede tabii bilimler alanında yaptı.

1968’de beş ay kadar Ankara’da Atom Boya ve Kimya Sanayiinde, 1970-72 yılları arasında Gebze İzocam AŞ’de laboratuvar şefi olarak çalıştı. Avcılar Plastel Plastik ve Kauçuk Sanayi AŞ’de işletme ve fabrika müdürlüğü (1972-80) yaptı. 1980-81 yılları arasında Selplast AŞ’de genel müdürlük, 1981-82 arasında ise Kozanoğlu-Çavuşoğlu Grubunda gıda sanayi koodinatörlüğü, Yönetim Kurulu başkanlığı yaptı. 1982’de Plastel Plastik ve Kauçuk Sanayi AŞ’ye dönerek genel müdürlük görevinde bulundu. 1985-89 yılları arasında kendi mümessillik ve danışmanlık kuruluşu Elkim AŞ’de çalıştı. Nisan 1989-93 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ’de genel müdürlük yaptı. Bir ihale yolsuzluğu davasında mahkümiyet alarak beş yıl (Ağustos 1993-Ağustos 1998) Bayrampaşa ve Eskişehir Kapalı Cezaevleri ile Keçiören ve Kalecik Açık Cezaevlerinde kaldı. Ağustos 1998’de tekrar kendi şirketinde çalışmaya başladı. Kasım 2002 ayından itibaren Haberx.com. internet sitesinde köşe yazarlığı yaptı.

Eserleri

Sanık Dut Ağacı (2003), Ağlayayım mı Güleyim mi? - Medya Yargı ve Politikanın İSKİ Sınavı (2004), Başarısız Başarı-Bir İstanbul Macerası (2005).

İski skandalı nedir?

Bir akşam vakti Ergun Göknel, eşi Nurdan Erbuğ'a boşanmayı teklif etti ve böylece Türkiye genelinde SHP ve sosyal demokratların imajını çok şiddetli sarsan skandalın fitili böylece ateşlendi.

Bu boşanma teklifinin nedeni, Göknel'in İSKİ'de sekreterliğini yapan ve kendisinden 29 yaş küçük olan Feray Karvar ile aşk ilişkisi yaşamaya başlamış olduğuydu.

Göknel, eşi Erbuğ'a, boşanmak için de 1 milyon dolara yaklaşan bir tazminat ödemeyi de kabul etmiş, ancak "herhangi bir açıklama yapmadan sessiz sedasız boşanmak" şartını koşmuştu.

Bu tazminat değeri, Göknel'in genel müdürlükten aldığı maaşın hayli üzerindeydi. Dolayısıyla Göknel'in bu parayı nereden bulduğu sorgulanmaya başlandı. Göknel'in koyduğu şartlardan hoşnut olmayan Nurdan Erbuğ, eski eşi Ergun Göknel'in yaptığı yolsuzlukları ortaya çıkardı.

Olaylar kısa sürede medyanın ilgisini mıknatıs gibi çekti. Dönemin belediye başkanı Nurettin Sözen de iddiaların araştırılması için Ergun Göknel'i İçişleri Bakanlığı'na şikayet etti.

Dava süreci

Sanıklar ilk olarak 25 Ekim 1993'te satın alınan klorun bedelinin yüksek gösterilerek yolsuzluk yapıldığı suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. 6 Aralık 1993'te davanın tutuklu zanlılarında Ergun Göknel'in İsviçre'de bulunan Amerikan Discon Bank'ta 30 000 Amerikan doları ve 670 000 Alman Markı bulunduğu saptandı.

Göknel'in tüm hesaplarına el konulurken, İsviçre'deki paranın da iadesi de istendi. Ayrıca "Eşiyle yaptığı sözlü boşanma protokolüne uymadığı" gerekçesiyle Göknel tarafından Erbuğ'a ödenen 1 milyon dolara yaklaşan tazminata da Mali Şube aracılığıyla el kondu.

Murat Karayalçın, Nurettin Sözen ve Yüksel Çengel, İSKİ davasında beraat etmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *