İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Dışarıda yemek lüks oldu! Fiyatlar yüzde 92 arttı!

Dışarıda yemek lüks oldu! Fiyatlar yüzde 92 arttı!

Gıda ürünlerine gelen zamlar dışarıda yemek yemenin maliyetini de arttırdı.

Okunma Süresi: 2 dk

En düşük ve en yüksek fiyat baz alınarak İTO tarafından yapılan ortalamaya göre, Haziran 2022’de 72 lira olan kişi başına dışarıda yemek yemenin maliyeti, Haziran 2023’te yüzde 91.6’lık artışla 138 TL’ye yükseldi.

Dünya gazetesinden Mehtap Halıcı’nın haberine göre, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) her ay açıkladığı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’nde yer alan kalemlerden biri olan kişi başına dışarıda yenen yemenin maliyeti Haziran 2022’de 72 lira iken bu sayı Haziran 2023’te yüzde 91,6’lık artışla 138 liraya yükseldi. Kafe, büfe, restoran gibi kategorilerden derlenen en düşükle en yüksek fiyat arasındaki sayıların ortalamasından hesaplıyor. İstanbul’da 15 ayrı bölgenin ortalamasının alındığı hesaplamaya göre, 2022 Ocak ayında 54,03 TL olan dışarıda yenen yemek fiyatı, 2023 Ocak ayında 109,4 TL’ye, 2023 Haziran ayına ise 137,33 TL’ye çıktı.

ALT GELİR GRUBUNA HİTAP EDEN YERLERDE MÜŞTERİ SAYISI AZALDI

Son dönemlerde gelen zamlar, özellikle turistlerin tercih ettiği A Plus mekanlarda doluluğu etkilemezken, alt gelir grubuna hitap eden mekanlarda düşüşe neden oldu. Lokantalarda ana menüyü oluşturan et ve balığın astronomik fiyatlarla tedarik edildiği için lokantalarda fiyatlarının yükselmeye başladığını ifade eden Karabağlı, şunları söyledi: “Arz ve talep dengesinin bozulmasına neden olan zorunlu fiyat artışları lokantalara fayda yerine zarar verdi, azalan müşteri sayısı ile sıkıntı yaşamaya başladı. Sürekli dışarıda yemek yiyen mavi ve beyaz yakalılar gelirleri düzeyinde günlük harcama yapabildikleri için harcamalarını kısmaya başladı.”

Karabağlı, sorunların topyekûn çözülmesi yönünde tedbirler almak gerektiğine dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: “Esnafımızın üzerine ekstra yük olan yüzde 18 ila yüzde 40 oranlarında komisyonların makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Hizmet sektöründe yüzde 10- 18 olarak uygulanmaya başlanan KDV oranlarını temel tüketim statüsüne sokarak yüzde 1- 5 seviyesine çekmek, kira stopaj yükünü kiracı üzerinden kaldırmak, kıdem tazminatı fonu oluşturmak gibi reel tedbirler alınmalı.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *