Hz. Peygamber, “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cumʿa”, 18) sözüyle bu günün özelliğini dile getirmiştir.
CUMA GÜNÜ BU DUAYI OKURSANIZ DİLEKLERİNİZ KABUL OLUYOR
“LA İLAHE İLLALAHÜ'L MELİKÜ'L HAKKU'L- MÜBİN” (200) defa zikreden Kişi Allah'tan ne isterse verilir. Cuma günü Sabah 'YA-RAKİB esması (312) defa zikrederek istegini Allah'a bildirirsen isteğin kabul olur. İmam-ı Gazali'ye göre, Cuma günü bin kere Ya Allah diyenler evliyalar sınıfına katılırlar.
CUMA GÜNÜ, SUMA SURESİNİ OKUMANIN FAZİLETİ NEDİR?
Kur'an-ı Kerim'in her bir suresinin ve her bir ayetinin ayrı ayrı fazileti bulunur. Cuma Suresi de ayetlerinin faziletli olduğu surelerdendendir. Bir rivayete göre Cuma suresinin son 3 ayeti için; “Kim Cuma günü sela ve ezan arasında Cuma suresinin son üç ayetini 3 defa okursa o hafta eline helal para geçer.” denir.
CUMA NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
Cuma namazı, farz namazlardan olup, cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır.
Cuma namazı 10 rekattır ama nafile namazlarla birlikte 16 rekat namaz kılınır.
CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?
4 rekat cumanın ilk sünneti,
2 rekat cumanın farzı,
4 rekat cumanın son sünneti,
4 rekat Zuhri ahir,
2 rekat vaktin son sünneti.
KADINLAR CUMA NAMAZI KILABİLİR Mİ?
Peygamber (sas) , “Cemaatle cuma namazı kılmak, her Müslüman'a farzdır. Ancak, köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir.” (Ebû Dâvûd, Salât, 217; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, II, 550) buyurmuştur. Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar bütün âlimler, cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir.