İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem CHP'li Gürer: Yem fiyatındaki artış, et fiyatını da artırıyor

CHP'li Gürer: Yem fiyatındaki artış, et fiyatını da artırıyor

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkla uğraşan besiciler ile girdi maliyetlerindeki artışlar ve hayvancılığın sürdürülebilirliği hakkında konuştu.

Okunma Süresi: 3 dk

Gürer, hayvancılığın emek gerektiren, mücadele gerektiren, bakım gerektiren bir iş olması yanında masraflı bir iş olduğunu belirterek, “Hayvancılık yapanların baktıkları hayvandan gelir sağlaması gerekir. Ancak hayvancılıkla uğraşanların hepsi dertli.” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerindeki artışın hayvancılığın sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını belirterek, besici Murtaza Özel’e, “Senin çocuğun bu işi sürdürür mü, sürdürmez mi?” diye sordu. Besici Murtaza Özel, Gürer’e, “Sürdürmesi mümkün değil, zamanla bırakacak çünkü getirisi yok. Yıl yılı aratıyor. Biz bunu kurban için bakıyoruz, kurbanlık satışları da beklediğimiz gibi gelişmedi. Umduğumuz ve beklediğimiz fiyat da olmadı. Vatandaşın alım gücü yok, vatandaş geliyor bakıyor, alamıyor, zorlanıyor. Yani biz vermekte zorlanıyoruz, onlar almakta zorlanıyor. Çocuğumuzun da bu işi yapıp yapmayacağı konusunda tereddüt içerisindeyiz. Ben zor diyorum, zamanla bu iş biter. Yani öyle bir zaman gelecek ki bu işi kimse yapmayacak, samimiyetle söylüyorum. Çünkü hükümet politikası dışarıdan getire getire, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapan olmayacak. Haliyle bunu çocuklarımız vitrinde görecek çünkü artık bize ‘yapmayın’ diyorlar.” diyerek cevap verdi.

TAVUK 45 GÜNDE YETİŞİYOR KİLOSU 100 TL, BÜYÜKBAŞA 2 YIL BAKIYORSUN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, et fiyatları ile ilgili durumu sorması üzerine besici Özel, “Bir tavuğun kilosu 100 TL’yi geçmiş durumda. Et 450 TL, para değil öyle pahalı da değil. Peynir 300 TL, zeytin 300 TL, et 450 TL normal. Domates 30 TL, salatalık 25 TL, patlıcan öyle keza. 45 günde yetişiyor, kesiliyor tavuk. Ne olduğu belli değil, 100 lira kilosu. Buna 2 yıl bakıyorsun. Vatandaş maddi imkanı olsa tavuk yemez. Mecburiyetten yiyor, ucuz olduğu için yiyor. Zeytin 300 TL, et 450 TL, para değil.” dedi.

HEM HAYVAN VARLIĞI AZALDI HEM SATIŞLAR DÜŞTÜ

Besici Murtaza Özel, “%30 hayvan varlığım azaldı, %30 da satışım düştü. Beklediğimiz fiyattan veremiyoruz, vatandaş da alamıyor. Sebebi dışarıdan gelen ithal hayvanlar. Vatandaşımız ona yöneldi, onun da ne olduğunu bilmeden alıyor, ucuz zannediyor. Şu an 120 tane hayvanım var, geçen sene 150 idi. Hayvan sayım da azaldı, satışım da azaldı. Eğer satılmazsa 6 ay bakacağız, 6 ay yedireceğiz, masraf edeceğiz, zarar edeceğiz. Artık ister istemez bu işten uzaklaşacağız.” şeklinde konuştu.

GEÇEN YIL 300 TL OLAN YEMİN ÇUVALI 625 TL’YE YÜKSELDİ

Büyükbaş hayvanları yonca, saman ve mısır silajı ile beslediğini ve kendi ürettiği yemleri hayvanlarına yedirdiğini belirten besici Özel, “1 yıldır bu hayvanlara bakıyorum, saman ve yonca ile besliyorum ve yemle besliyorum. Yem fiyatları da arttı. Geçen sene 300 liraydı, bu sene 625 lira verdim bu yemin çuvalına.” dedi.

BESİCİ DESTEKLENMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “doğal olarak hayvan besleyenler dertli. Maliyetler çok yüksek diyorlar. Vatandaş ise ‘Geçtiğimiz yıl aldığımız fiyatın bir katı artmış fiyatla, ben bunu nasıl alacağım?’ diyor. ‘Benim gelirim o kadar artmadı’ diyor. Esnafa gidiyorsunuz, her ürünün fiyatı artmış. Hayvancılık zor bir iş, genelde 24 saat bu hayvanlarla haşır neşirler. Bu anlamda da zor bir işi gerçekleştiren besicimiz de doğal olarak diyor ki, ‘Ben bu işten para kazanmazsam niye yapayım?’ Öyle olunca, buradaki hayvanını satmış olsaydı faize yatırsa, bugün faizden kazanacağı para hayvancılıktan kazanacağı paradan yüksek. Faizin artması da hayvancılığı zora soktu. Çünkü çoğu hayvanını satıyor, gidiyor faize koyuyor, evde oturduğu yerden para kazanıyor. Onun için üretimin içinde olanları desteklemek gerekiyor. Hayvancılık yapanların sorunları ile ilgilenmek lazım. Yem fiyatlarının daha makul noktaya gelmesi lazım. Ayrıca hem hayvancılık hem çiftçilik yapmıyorsa, artık hayvancılığı da yürütebilme şansı yok.” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *