İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem BAE ile 'suçluların iadesi' anlaşması: Sedat Peker'in iadesi istenebilir

BAE ile 'suçluların iadesi' anlaşması: Sedat Peker'in iadesi istenebilir

BAE ile Türkiye’nin iade anlaşması imzalaması beraberinde ülkede bulunan suç örgütü lideri Sedat Peker'i akıllara getirdi. Gözler Peker'e çevrilirken avukatından ilk açıklama geldi.

Okunma Süresi: 3 dk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ve Katar ziyaretlerinden sonra Körfez turunun son durağı olan Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti.

Burada Türkiye ile BAE arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalandı.

BAE ile enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayisi, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut işbirliğinin derinleştirilmesinin kararlaştırıldığı bildirilirken imzalanan anlaşmaların toplam tutarı 50,7 milyar dolar olduğu kaydedildi.

Söz konusu bu imzalanan anlaşmalar iki ülke arasında 'suçluların iadesi' anlaşmasını da içeriyor.

BAE ile 'suçluların iadesi' anlaşması beraberinde bu ülkede bulunan suç örgütü lideri Sedat Peker’i gündeme getirirken imzalanan anlaşma kapsamında Peker'in iadesinin geri istenebileceği yorumları yapılıyor.

Sedat Peker'in avukatından açıklama

Sedat Peker'in avukatından konuya ilişkin ilk açıklama geldi.

Sedat Peker'in avukatı Ersan Barkın Halk TV'ye konuştu.

Barkın, Peker’in hakkındaki kırmızı bültenin yerine getirilmemesi ve Türkiye’ye iade edilmemesinin tek nedeninin iade anlaşmasının eksikliği olmadığını söyleyerek BAE’nin tutumunu belirleyen sebebin hukukun değil, iradesi olduğunu belirtti.

Bundan sonra bu iradenin değişip değişmeyeceğine dair bir şey söylemenin imkansız olduğunu vurgulayan Barkın şu ifadeleri kaydetti:

"Birleşik Emirlikleri ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması yoktu ancak bir BAE İnterpol’e üye devletlerden biriydi. Dolayısıyla bugüne kadar Sedat Peker’in hakkındaki kırmızı bültenin yerine getirilmemesi ve Türkiye’ye iade edilmemesinin tek nedeni iade anlaşmasının eksikliği değildi."

"Birleşik Arap Emirliklerinin ortaya koyduğu gerekliliklere Sedat Peker’in uygun davranması ve Arapların geleneğinde kendine sığınan bir kimsenin iadesinin örneğinin olmaması bugüne gelen süreci yarattı. BAE ile Türkiye’nin iade anlaşması imzalaması, tek başına Sedat Peker’in iadesini gerekli kılacak olsa, BAE zaten yıllardır Interpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını infaz etmek durumunda kalırdı."

"Dolayısıyla sadece taraflar arasında suçluların iadesi anlaşmasının imzalanması Sedat Peker’in iade edileceğini göstermediği gibi, bugüne kadar bu anlaşmanın yokluğu da iade edilmeyeceğinin garantisi değildi. Dolayısıyla BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız."

ANLAŞMA MADDELERİ

İki devlet arasında imzalanan anlaşmalar şöyle:

  • Hukuki ve Ticari Konularda Adli Yardımlaşmaya Dair Antlaşma
  • Cezai Konularda Karşılıklı Adli Yardımlaşmaya Dair Antlaşma
  • Suçluların İadesine Dair Antlaşma
  • Uluslararası Yatırımcılar Konseyi Arasında Mutabakatı
  • Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Abu Dabi Yatırım Ofisi Arasında Mutabakat Zaptı
  • Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanlığı Arasında Karma Ekonomik ve Ticaret Komisyonu (JETCO) Kurulmasına İlişkin Ortak Deklarasyon
  • Savunma Sanayii İşbirliği Mutabakat Muhtırası
  • Enerji ve Tabii Kaynaklara İlişkin Stratejik Ortaklık Çerçeve Anlaşması
  • Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma
  • Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. ile Abu Dabi Kalkınma Holding Şirketi (ADQ) Arasında Mutabakat Zaptı
  • Türkiye Cumhuriyeti’ni Temsilen Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Abu Dabi Kalkınma Holding Şirketi (ADQ) Arasında Mutabakat Zaptı,
  • Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla Birleşik Arap Emirlikleri Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanlığı Arasında Dijital Dönüşüm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı,
  • Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı Arasında Ticari Amaçlarla Müşterek Fırlatma Aracı Kabiliyetleri Geliştirmeye İlişkin Mutabakat Zaptı.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *