İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem AYM Başkanı Zühtü Arslan’a Erdoğan'ın başdanışmanı Mehmet Uçum'dan yanıt

AYM Başkanı Zühtü Arslan’a Erdoğan'ın başdanışmanı Mehmet Uçum'dan yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törende "AYM kararlarının uygulanması zorunluluktur" diyen AYM Başkanı Zühtü Arslan'a yanıt Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'dan geldi.

Okunma Süresi: 2 dk

AYM üyeliğine seçilen Yılmaz Akçil için AYM Yüce Divan Salonu'nda ant içme töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan ve cezaevinde bulunan AYM'nin 2 kez hak ihlali vermesine rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin ardından ilk kez konuşan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan yemin töreninde yaptığı konuşmada dikkat çeken ifadeler kullandı.

Arslan AYM kararlarının uygulanmasının zorunluluk olduğunu belirterek "Nitekim Anayasa'mızın 153'üncü maddesine göre; AYM kararları kesin olup; yasama, yürütme ve yargı organları, irade makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar." dedi. AYM'nin kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal ve yasal zemini olmadığını savunan Arslan devamında "Bireysel başvurunun etkili olabilmesi, ihlalin giderilmesine ve sonuçların ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Bu sebeple AYM, ihlalin tespiti yanında bu ihlalin nasıl giderilebileceği ve ihlalin sonuçlarının nasıl ortadan kaldırılacağını da göstermek zorundadır." şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI'NDAN YANIT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Arslan'ın bu sözlerine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yanıt verdi. Uçum daha öncesinde AA'ya yazdığı analizi alıntılayarak söz konusu konuyla ilgili şunları söyledi:

"Anayasa m. 153 hükmü bireysel başvuru ihlal kararlarını kapsamaz. Ayrıca usul hukukumuzda “yeniden yargılama” bağımsız bir kurum değildir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararına bağlı yargılama faaliyetine yeniden yargılama denir. Yargılamanın yenilenmesi/iadesi kararı verme yetkisi karar yeri mahkemelerine aittir. Ayrıntılar ve konunun diğer tüm yönleri ekli yazıda işlenmiştir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *