İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Atık şişeler artık ücrete dönüşecek! Yurt dışında uygulanan "Depozito İade Sistemi" Türkiye'ye geliyor

Atık şişeler artık ücrete dönüşecek! Yurt dışında uygulanan "Depozito İade Sistemi" Türkiye'ye geliyor

Yurt dışında yıllardır uygulanan atık şişelerin makinelerde toplanıp şişe başına ücret verilmesi dönemi çok yakında Türkiye'de de başlayacak.

Okunma Süresi: 2 dk

Plastik atığın ayrıştırılması ve geri dönüşüme katkı sağlaması açısından özellikle yurt dışındaki ülkelerin uyguladığı depozito iade sistemi bundan böyle artık Türkiye'de de başlayacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılacak ve "Sıfır Atık" projesi ile desteklenecek olan "Depozito İade Sistemi" ile hem doğadaki atıkların önüne geçilecek hem de şişe biriktiren vatandaşlar şişe başına ücret alacak.


Depozito İade Sistemi'nde ne zaman Türkiye'de başlayacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yürütülecek projede cam, plastik ve metal ambalajlı şişeler depozito iade sisteminde dahil edilerek vatandaşlara şişe başına 25 kuruş değerinde ücretler verilecek. Depozito İade Sistemi ise Türkiye'de 01 Ocak 2025 itibarıyla başlaması bekleniyor.

25791.jpg


Depozito İade Sistemi'nde ücretler banka hesabına aktarılacak

Türkiye'de önümüzde yıl başlaması hedeflenen Depozito İade Sistemi'nde şişe başına ödenecek ücretler Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın altyapısı üzerinden vatandaşlara ödeme yapılacak. Bu sayede e-cüzdan açılarak vatandaşların geri dönüşüme katkıda bulunması amaçlanırken şişe başına makinelere atılacak şişe ücretleri banka hesabında birikecek. Banka hesabınızda Depozito İade Sistemi'nden biriken paraları ise alışverişlerinizde harcayabileceksiniz.


Hangi şişeler ve boyutları "Depozito İade Sistemi'nde" geçerli olacak?

Türkiye'de 2025 yılında hayata geçecek Depozito İade Sistemi için vatandaşların merak ettiği sorulara yanıtlar ortaya çıkmaya başladı. Karton, metal, meyve suyu, cam ve plastik gibi şişelerin geri dönüştürülerek ekosistemdeki atıkların dönüştürülmesi amaçlanan projede hangi boyutlardaki şişe ve atıkların geçerli olacağı ise sıkça araştırılan soruların arasında yerini alıyor. Buna göre ilk etapta şişelerin miligram ve boyutları 100 milimetre ve 3 litre aralığındaki ambalajları kapsayacak. Uygulama hayata geçirildikten sonra atıkların büyük boyutlu şişeleri de kapsaması bekleniyor.

27c6cec2-1i3qlgp7wrdim5wc0ykfoe.jpeg

​​​​​​​Şişe dönüştüren makineler nelerde olacak?

2025 yılında başlaması planlanan Depozito İade Sistemi'nde makinelerin nerelerde olacağı da şimdiden merak ediliyor. İlk etapta 81 il ve tüm ilçelerde yaygınlaştırılması beklenen projede 5 bin noktada şişeleri dönüştürecek makinelerin kurulması amaçlanacak. Depozito İade Sistemi makineleri vatandaşların en işlek noktalarda belediyeler, millet bahçeleri, üniversiteler, zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalar gibi yoğun kalabalık oluşturan alanlara kuruşacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *