İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Afrin kırsalında depremlerde okulsuz kalan çocuklar, çadır sınıflarda ders görüyor

Afrin kırsalında depremlerde okulsuz kalan çocuklar, çadır sınıflarda ders görüyor

Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin ilçesinde depremlerden etkilenen Cinderes beldesindeki okullarda çeşitli boyutlarda hasar meydana gelirken, kurulan çadır sınıflarda depremzede çocukların eğitimden mahrum kalmaması için büyük çaba sarf ediliyor.

Okunma Süresi: 3 dk

AFRIN (AA) - Afrin'in Cinderes beldesi, Suriye'nin kuzeybatısında, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden en çok etkilenen yerleşimlerin başında geldi.

On binlerce sivilin yaşadığı beldede yüzlerce bina yıkıldı veya hasar gördü, yüzlerce sivil de yaşamını yitirdi.

Cinderes Yerel Meclisi verilerine göre, beldede 40 bin öğrencinin ders gördüğü 45 okuldan 24'ü depremlerde zarar gördü.

Deprem felaketinde belde genelinde 600 öğrenci ve 26 öğretmen enkaz altında hayatını kaybetti.

Ayakta kalabilen okullardan 9'u ise depremzedeler için geçici barınma merkezlerine dönüştürüldü.

Öte yandan beldede 3 bin öğrencinin eğitimi gördüğü ve Afrin ilçesinin en büyük okullarından biri sayılan Halid bin el-Velid okulunda da ağır hasar oluştu.

Bölgede felaketin yol açtığı yaralar sarılmaya çalışılırken hasar gören okullara, öğrencilerin güvenliği için kilit vuruldu.

Beldede yerel sivil toplum kuruluşlarının (STK) desteğiyle, okulsuz kalan öğrenciler için 10 çadır, sınıflara dönüştürüldü.

Her bir çadırda yaklaşık 40 öğrenci ders görüyor.

Öğrencilerin derslerinde geri kalmalarına günlü razı olmayan öğretmenler, zorlu kış şartlarında çadırlarda gönüllü ders veriyor.

Depremde her şeyini kaybeden öğrenciler ise okul ihtiyaçlarının giderilmesi için yardım bekliyor.

"Soba ve ısıtıcılara ihtiyacımız var"

Çadır sınıfta eğitim gören 11 yaşındaki Teyma Esved, AA muhabirine, kendileri için kurulan çadır sınıfta ders gördüğünü belirtti.

Ailesiyle yaklaşık 1 yıl önce İdlib'den Afrin bölgesine göç ettiklerini belirten Esved, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde büyük korku yaşadıklarını söyledi.

Esved, "Okulumuza depremzedeler yerleşti. Burada ders görüyoruz. Okuyup doktor olmak istiyorum. İnşallah insanları tedavi ederim. Bazen havalar çok soğuk oluyor, biz de çok üşüyoruz, o yüzden soba ve ısıtıcılara ihtiyacımız var." dedi.

10 yaşındaki Muna da çadır sınıfta kırtasiyeye ihtiyaçları olduğunu dile getirerek, gelecekte öğretmen olmak istediği söyledi.

"Büyük zorluklar yaşanıyor"

Yerel kuruluşlardan El Muntede El Suri'de eğitim görevlisi olarak çalışan Kusay Es Sabi de savaş ve depremler nedeniyle Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelerde yüz binlerce çocuğun okula gitmekte zorluk yaşadığını söyledi.

Es Sabi, eğitim hizmetinin sağlanabilmesi için çadır sınıf sayısının artırılması gerektiğini belirterek, "Okulların durumu bir an önce çözülmesi gerekiyor. Deprem sonrası eğitimde büyük zorluklar yaşanıyor." diye konuştu.

Okulların onarımı için yardım çağrısı

Cinderes'teki yerel eğitim sorumlularından Beşar Hammade, beldeyi vuran depremde büyük yıkımların meydana geldiğini hatırlattı.

Hammade, "Öğrenciler depremle büyük şok yaşadı, karne beklerken felaketle karşılaştılar. Maalesef bu felakete uyandık ve şu an öğrencilerimiz okulsuz. Okulların onarımı için buradan tüm yardım kuruluşlarına seslenmek istiyorum." dedi.


Muhabir: Ethem Emre Özcan,Ömer Koparan

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *