İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Gündem 2023 Seçim süreci nedir, nasıl başlar? 10 soruda bilinmesi gerekenler

2023 Seçim süreci nedir, nasıl başlar? 10 soruda bilinmesi gerekenler

Türkiye'nin 5 yol boyunca görev yapacak cumhurbaşkanını seçeceği 2023 genel seçimleri ile ilgili sürecin resmen başlamasına saatler kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada 10 Mart'ı işaret etmişti. Peki, 2023 Seçim süreci nedir, nasıl başlar? 10 soruda bilinmesi gerekenler haberimizde yer alıyor.

Okunma Süresi: 6 dk

Kahramanmaraş depremleri felakeitnin ardından ertelenmesi gündeme gelen 2023 genel seçimleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takvimlerinin net olduğun uve zamanında sandık baiına gidileceğini duyurmuştu. Erdoğan, yaptığı açıklamada da 10 Mart'tan itibaren seçim sürecini resmen başlatacaklarını dile getirdi. Bununla birlikte çok sayıda kişi seçim süreci hakkında internette sorgulamalarda bulunuyor. Peki, 2023 Seçim süreci nedir, nasıl başlar? 10 soruda bilinmesi gerekenler haberimizde yer alıyor.

Seçim süreci nedir ve nasıl başlar?

6 Mart'ta gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrasında kameralar karşsıına geçerek açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürecin 10 Mart ile başlayacağını ve yayımlanacak Resmi Gazete kararıyla da resmen işleyeceğini dile getirdi. Erdoğan, " Seçim süreci, beraberinde getirdiği yıpratıcı siyasi gerilimler ve gündemi kilitlemesi sebebiyle ister istemez bu çabaları gölgeleme riski taşıyor. Bunun için de gündem sapmasına yol açacak seçim sürecinin bir an önce geride bırakılması, ülkenin seçim gerilimi ve tartışmalarından hızla çıkması şarttır. Seçimlerin 14 Mayıs tarihinde yapılmasının bize bu imkanı vereceğine inanıyoruz. Bizim seçim sürecindeki gündemimiz yine deprem olacaktır. Maddi ve manevi kayıpların telafisi olacaktır.

[related-posts id="93387" color="bg-danger"][/related-posts]

siyasi çekişme, polemiklerle, kavgalarla örülü seçim kampanyası yapmayı içimize sindiremeyiz. Depremin ilk gününden itibaren asla siyasi tartışmaya girmedik. Söylenenleri not etmekle belirtmekle yetindik. Yalan ve iftiralarla çalışmaları tehlikeye atanlarla, rahat koltuklarında ahkam kesenleri, insanımız can derdinde iken mal bölüşümü derdine düşenleri, kısacası gördüğümüz duyduğumuz her şeyi not ettik.10 Mart Cuma günü anayasanın bize verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

[related-posts id="93406" color="bg-primary"][/related-posts]



Seçim süreci hakkındaki 10 soru

1- Seçimin yenilenmesi kararı nasıl alınır?

Anayasa'nın 116. maddesine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Cumhurbaşkanının da seçimlerin yenilenmesini kararı alma hakkı bulunuyor. Bu şekilde yenileme kararı verilmesi halinde genel seçim ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak.

2- Seçimin yenilenmesi kararı alındıktan kaç gün sonra seçim yapılır?

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nun 3'üncü maddesine göre, seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde bu karar 48 saat içinde Resmi Gazete'de yayımlanacak ve 60. günü takip eden ilk pazar günü Cumhurbaşkanı ile milletvekili genel seçimi birlikte yapılacak.

3- Seçimin yenilenmesi kararı alınırsa, mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder mi?

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun, "Seçim sistemi ve uygulanması"nı düzenleyen 4. maddesinin 4. fıkrası, "Cumhurbaşkanının görev süresinin dolması veya seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi ya da seçimlerin tamamlanamaması hallerinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder." hükmünü içeriyor.

4- Seçim yasalarında yapılan değişiklikler ne zaman uygulanır?

Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrası, "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz." hükmünü içeriyor.

Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajını yüzde 7'ye indiren, ittifakın aldığı oyların milletvekili hesabı ve dağılımını değiştiren Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 6 Nisan 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, seçim yasasında yapılan son değişiklik, 6 Nisan 2023'ten sonra yapılacak seçimlerde uygulanabilecek.

5- Seçim yasasındaki değişikliğinin uygulanmasında geçen bir yıllık süre için, "seçimin başlangıç tarihi" mi "oy verme günü" mü esas alınır?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 4 Mart 2011 tarihli 40 sayılı kararıyla, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 5980 Sayılı Kanun'un uygulanma süresini tartışmıştı. Kurul, seçimin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılmasına karar verildiğini, seçim yasasına ilişkin değişikliklerin ise 10 Nisan 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girdiğini belirtmişti. Kurul, yasa değişikliğinin uygulanmasına ilişkin hesaplamada "oy verme tarihini" esas almıştı. YSK'nın bu kararı diğer seçimlerde de uygulanacak. Bu durumda, hesaplamada "oy verme günü" esas alınacak.

6- Seçim kararı alınmasının ardından YSK'de süreç nasıl işleyecek?

Seçim tarihine ilişkin kararın alınmasının ardından YSK, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi için takvimi belirleyip seçimin başlangıç tarihini duyuracak. YSK, iki seçim için tek takvim hazırlayacak. Seçimin iş ve işlemlerini yürütecek YSK'da seçimle ilgili tüm süreçler bu takvime göre işleyecek.

7- Cumhurbaşkanı seçiminde ilk oylamada çoğunluk sağlanamazsa, ikinci oylama ne zaman yapılacak?

Çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü seçmenler bir kez daha sandık başına gidecek. Bu seçime, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek.

Oylamalara tek adayla gidilmesi halinde, oylama referandum şeklinde yapılacak. Geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek.

8- Seçime giren siyasi partilerin baraj hesaplaması nasıl yapılacak?

Siyasi partilerin milletvekili çıkarabilmesi için ya tek başına ülke seçim barajını geçmesi ya da bir ittifak içerisinde yer alması ve bu ittifakın toplam oyunun geçerli oylara göre belirlenmiş ülke barajını geçmesi gerekecek.

9- Yeni seçim yasasına göre, ittifaktaki kaç parti seçim barajını aşmış sayılacak?

Seçim yasasında değişiklik yapan 7393 sayılı Kanunun 2. maddesine göre, ittifakta yer alan partilerin ayrı ayrı yüzde 7'yi geçmesi gerekmiyor. İttifakın aldığı oy toplamı genel baraj olan yüzde 7'yi geçtiğinde ittifak içindeki tüm partiler barajı geçmiş sayılacak.

10- İttifak içindeki partilerin milletvekili sayıları nasıl hesaplanacak?

Oy toplamı genel barajı geçtiği takdirde, ittifakı oluşturan siyasi partilerin milletvekili sayıları, ittifakın aldığı toplam milletvekili sayısının, her partinin aldığı oy oranına göre dağıtılarak hesaplanacak.
 


Seçime katılabilen partiler ve genel başkanları

Parti Genel başkan
        AP Adalet Partisi Vecdet Öz
AK Parti Adalet ve Kalkınma Partisi Recep Tayyip Erdoğan
ANAP Anavatan Partisi İbrahim Çelebi
BTP Bağımsız Türkiye Partisi Hüseyin Baş
BBP Büyük Birlik Partisi Mustafa Destici
CHP Cumhuriyet Halk Partisi Kemal Kılıçdaroğlu
DEVA Demokrasi ve Atılım Partisi Ali Babacan
DP Demokrat Parti Gültekin Uysal
DSP Demokratik Sol Parti Önder Aksakal
EMEP Emek Partisi Ercüment Akdeniz
Gelecek Partisi Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu
GENÇPARTİ Genç Parti Hakan Uzan
HDP Halkların Demokratik Partisi Mithat Sancar & Pervin Buldan
İYİ Parti İYİ Parti Meral Akşener
HÜDA PAR Hür Dava Partisi Zekeriya Yapıcıoğlu
MEMLEKET Memleket Partisi Muharrem İnce
MİLLET Millet Partisi Cuma Nacar
MHP Milliyetçi Hareket Partisi Devlet Bahçeli
MYP Muhafazakar Yükseliş Partisi Engin Yılmaz
SP Saadet Partisi Temel Karamollaoğlu
SOL Parti Sol Parti Önder İşleyen
TDP Türkiye Değişim Partisi Mustafa Sarıgül
TİP Türkiye İşçi Partisi Erkan Baş
TKH Türkiye Komünist Hareketi Aysel Tekerek
TKP Türkiye Komünist Partisi Ali Rıza Aydın
Vatan Partisi Vatan Partisi Doğu Perinçek
Yeniden Refah Yeniden Refah Partisi Fatih Erbakan
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *