İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Genel Obruk Nedir, Neden Oluşur, Türkiye'de En Çok Nerelerde Obruklar Oluşur?

Obruk Nedir, Neden Oluşur, Türkiye'de En Çok Nerelerde Obruklar Oluşur?

Türkiye'de Özellikle Konya bölgesinde her yıl belli sayıda obruk oluşmaktadır. Obruk nedir, neden oluşur, Türkiye'de en çok nerelerde obruk oluşur? İşte, doğal çöküntülerle ortaya çıkan obruklar hakkında bilmeniz gerekenler...

Okunma Süresi: 2 dk

Obruk, yer yüzeyinde meydana gelen, genellikle büyük çukurlar veya çöküntüler olarak tanımlanan doğal oluşumlardır.

Obruk Neden Oluşur?

Obruk, yer altındaki eriyebilen kayaçların zamanla çözülmesi ve bu çözülmelerin ardından oluşan boşlukların çökmesiyle meydana gelir. 

obruk oluşumu için neler gerekir?

Obrukların meydana gelmesi için sadece karstik alanların varlığı yeterli değildir. Aynı zamanda, yer altı suları ile ilgili bazı özel şartların oluşması gerekir. İki farklı havzanın yer altı su seviyeleri arasında fark bulunmalı ve bu havzalar arasındaki eşik, suyun altından akışını sağlamalıdır. Bu koşullar, Türkiye'deki obrukların en yoğun görüldüğü alanlardan biri olan Konya Ovası'nda sıklıkla gerçekleşmektedir.

Konya Ovası'ndaki yıllara göre obruk oluşum sayısı belirlendi

Türkiye'de en çok nerelerde obruklar oluşur?

Türkiye'de en fazla obruk bulunan bölge, Konya Havzası’dır. Bu havza, Türkiye'nin yeraltı sularının üçte birini barındırmaktadır ve burada 20'yi aşkın obruk bulunur. En bilinen obruklardan biri ise 300 metre genişliğe ve 145 metre derinliğe sahip olan Kızören Obruğu’dur. Konya’nın Obruk kasabası da bu obruk nedeniyle adını almıştır.

Antalya ilinin doğusunda, Çimiköy platosunda da birçok obruk yer alır. Bu bölgedeki obruklardan bazıları, yaz aylarında suyun renginin değişmesiyle dikkat çeker. Koyu lacivert ve yeşil renkten, zamanla çivit mavisine dönüşen su, bu doğal oluşumların en ilginç özelliklerinden biridir.

Obrukların Korunması İçin Yapılan Çalışmalar

Obruklar, doğal hayatta da önemli bir rol oynar. Bu nedenle, Türkiye’deki obrukların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için çeşitli projeler başlatılmıştır. WWF-Türkiye, Konya Kapalı Havzası'nda “Akılcı Kullanımına Doğru” adlı bir projeyi hayata geçirerek, obrukların ekosistem üzerindeki etkilerini azaltmayı hedeflemektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *