Son zamanlarda doymak nedir bilmeyen bir kadın oldum. Canım sürekli bir şeyler yemek istiyor.
10 gün öncesine kadar akşam öğünlerinde sebze yemeği ve salatayla karnımı doyurur, ağzıma asla ekmek sürmezdim. Geçen akşam aynı mönü varken ne yaptım biliyor musunuz? Önce üç yumurtalı yeşillikli omlet ve bir koca dilim ekmek yedim. Sonrasında da bir tabak yoğurtlu semizotu. Sofradan kalktığımda da eşimin Malatya’dan getirdiği dışı çikolata kaplı iki kayısıyı hemen mideme indiriverdim.
Yastığa başımı koyduğumda içim gene kazınmaya başlamıştı. Bu işte bir terslik olmalıydı. Beni adeta aç kurt haline getiren şeyin; geceleri geç yatıp, az uyumam olabileceği birden aklıma geldi. Sabah kalktığımda ilk işim, internette uykusuzluğun iştah ve sağlık üzerine etkileriyle ilgili araştırma yapmak oldu. Meğerse, bedenime ne kötülük yapıyormuşum! Son yıllarda giderek kilo almamın sebebi ne iradesizliğim, ne bana evde yaptığı birbirinden güzel kekleri, pastaları getiren komşum, ne sahne sanatlarında olduğu kadar mutfak sanatlarında da usta olan eşim! İncecik belimin kalınlaşmasına, dümdüzlüğüyle övündüğüm karnımın artık albümlerde bir anı olarak kalıp göbeğimin çıkmasına yol açan asıl sorun; az ve düzensiz uyumam. Geceleri en erken 03.00’te yatan, son zamanlarda kitap, gazete yazıları derken 05.00’ten önce yatağa girmeyen bir kadın olarak bakın vücuduma hangi kötülükleri yapıyormuşum:
6 SAATTEN AZ UYUMAK İŞTAHI ARTTIRIYOR!
. Yapılan araştırmalar, sadece birkaç gece bile yetersiz ve az uyumanın kan şekeri kontrolümüzle oynayarak daha çok yememize neden olabileceğini gösteriyor.
. Geceleri uykuları düzensiz olan, herkesin yattığı saatlerde bilgisayar ya da televizyon karşısında vakit geçiren insanların iştahları artıyor; üstelik kalorisi daha yüksek yiyecekleri yeme isteği duyuyorlar. Bunun da nedeni az uyumaktan kaynaklanan hormonal değişimlerin iştahı arttırması. Uyku kalitesindeki düşüklük, ghlerin ve leptin seviyelerindeki ciddi değişimler sonucu uzun dönemde obezite ve Tip2 diyabet riskimiz de fazlalaşıyor.
UYKUSUZLUK, KALP SAĞLIĞIMIZIN DA DÜŞMANI!
. Geceleri altı saatten az uyuyorsanız, kalp hastalığına yakalanma riskinizin de yeterince uyuyanlardan yüzde 48 daha yüksek olduğunu unutmayın.
. Amerika’da Mayo Klinik tarafından yapılan bir araştırmaya göre az uyuyan kişilerde inme görülme riski diğerlerinden dört kat daha fazla.
. Üst üste sadece üç gece bile az uyumak psikolojiyi de olumsuz etkileyerek, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, aşırı sinirlilik hali, depresyon, kaygı bozukluğu gibi ruhsal sorunlara neden olabiliyor.
. Az uyumanın sağlığımıza zararlarından bir diğeri de; bağışıklık sisteminizin zayıflaması sonucu soğukalgınlığı, grip gibi hastalıklara yakalanma riskimizi yükseltmesi.
. Amerikan Kanser Derneği tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, yetersiz uyku, kolon ve meme kanseri riskiyle de ilişkilendiriliyor. Bin 240 kişi üzerinde yapılan uzun dönemli bir araştırmanın sonucuna göre, günde 6 saat veya daha az uyuyan kişilerde kötü huylu bağırsak poliplerinin görülme riski yeterli uyuyanlardan yüzde 50 daha yüksek.
BAYKUŞ GİBİ DEĞİL, TAVUK GİBİ YAŞAMALI!
Şimdi, “Bu yazıyı yazdın da, hayatında ne değişti?” diyeceksiniz. Şimdilik hiçbirşey! Yazımı tamamladığım şu anda, saatler 03.20’yi gösteriyor. Anlayacağınız, artık baykuş değil; tavuk olmamın zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Tavuklar gibi erken uyuyup, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte güne merhaba demem gerektiğini çok iyi biliyorum. Ve bunları yapmaya söz veriyorum. Hem sağlık alanında uzman bir gazeteci-yazar sıfatıyla siz okurlarıma sorumluğum olarak, hem de kendi sağlığım için. Benim gibi baykuşlardan iseniz, hadi siz de yaşamınızda yeni bir başlangıç yapın! Tavuklar gibi erken uyuduğunuzda sağlığınızda, hayat kalitenizde olan değişimleri benimle paylaşın. Sonrasında ben de köşemde erken ve yeterli uyku ile ilgili ortak deneyimlerimizi yazayım. Benden söz; peki ya sizden?