​ERDOĞAN AK PARTİ'DE ATILIM DÖNEMİNE BAŞLARKEN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olarak döndüğü AK Parti Genel Başkanlığı'ndaki ikinci dönemine ilişkin ilk mesajlarını gerek Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyeleri ile gerekse konuşması ile verdi,

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olarak döndüğü AK Parti Genel Başkanlığı'ndaki ikinci dönemine ilişkin ilk mesajlarını gerek Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyeleri ile gerekse konuşması ile verdi. Erdoğan, 2019 yerel seçimlerini, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini hedef gösterdi. Cumhurbaşkanı, beklendiği üzere değişim ve reform vurgusunun özetini aslında,

"Kimse kendisini ötekileştirilmiş hissetmesin, özgürlük alanını tehdit altında görmesin. “Kimse geleceğinden umutsuz olmasın" cümlesinde bulmak mümkün. Cumhurbaşkanı'nın AK Parti ile yeniden buluşmasının duygu yoğunluğu salona hâkimdi.

Erdoğan'ın partisine dönmesi ile siyasi hayatımızda yeni bir dönem başladı. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Siyasetle ya da hükümetle devlet arasındaki ilişki yeniden tanımlanacak, 27 Mayıs 1960 darbesi ile siyasetin karşısında tanzim edilen "vesayet"in son nefesini de dün kongre salonunda verdiğini umut edelim.

ATILIM DÖNEMİ KADROSU

Cumhurbaşkanı'nın yol haritasına ilişkin ilk sinyalleri MKYK listesinde bulmak mümkün. MKYK listesinin bir analizini yaptığımızda, "atılım dönemi"nin kadrosunda, il, yaş ve politika dengelerinin göz önünde bulundurulduğu görülmekte. Referandum sürecinde meydanlarda dile getirdiği, kongre salonunda da altını çizdiği gençlik aşısına MKYK'dan başladı. Kurmay kadrosunu ağırlıklı olarak genç milletvekilleriyle takviye eden Erdoğan, listesinde 2 üniversite öğrencisine yer vererek yeni listenin sürprizini yaptı. Marmara Üniversitesi öğrencisi Rumeysa Kadak ile İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde okuyup aynı zamanda Hukuk Fakültesi'nde ikinci ana dal eğitimi alan Yasemin Atasever'e MKYK'da görev verdi.

YILDIRIM DÖNEMİNDEN 19 İSİM LİSTE DIŞI

Erdoğan, kongreye sunduğu MKYK listesinde Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da aralarında bulunduğu, Binali Yıldırım MKYK'sından 19 ismi liste dışı bıraktı.

TERÖRLE MÜCADELE MESAJI

Erdoğan'ın Doğu-Güneydoğu Anadolu politikasına ilişkin ipuçlarını da listede yakalamak mümkün. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yeniden MKYK'ya girerken, çözüm sürecinde Dolmabahçe heyetinde yer alan eski bakan Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal'ı MKYK'ya aldı. Eski İçişleri Bakanı Efkan Âlâ MKYK'da yerini korurken, Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise bu kez heyete giremedi.

DİŞLİ GİTTİ

Ağabeyi 15 Temmuz darbe girişiminin başaktörleri arasında yer almasına karşın düne kadar Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmeye devam eden ve parti Şaban Dişli de, Erdoğan'dan "çizik" yiyen isimler arasında yer aldı.

BABA GİTTİ OĞLU GELDİ

MKYK dışı kalan eski Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel'in ise yerini Kayseri Milletvekili olan oğlu Emrah Karayel'e bırakması dikkat çekti. Partinin kuruluşundan bu yana MKYK'da yer alan ve Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Nükhet Hotar'ın, MKYK'da yer almaması ise kulislerde "şaşırtıcı" bulundu, Hotar'ın "kabineye girebileceği" yorumlarına yol açtı.

KABİNEDEN 5 İSİM

Yıldırım döneminde olduğu gibi MKYK'da 5 kabine üyesi yer aldı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak MKYK'daki yerlerini korurken, liste dışı kalan Kaynak ve Müezzinoğlu'nun yerine ise Başbakan Yıldırım ve İçişleri Bakanı Soylu girmiş oldu.

KADIN ÜYE SAYISI DÜŞTÜ

MKYK'da kadın üye sayısı 15'ten 9'a düştü. Seçimler sonucu Yıldırım'ın MKYK'sından 19 isim liste dışı kaldı. Bu isimler şöyle:

"Ayhan Oğan, Ayşe Sula Köseoğlu, Edibe Sözen, Emine Nur Günay, Fatma Seniha Nükhet Hotar, Fatma Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Hüseyin Özbakır, M. Galip Ensarioğlu, Mahmut Kaçar, Mehmet Müezzinoğlu, Özben Gökçen, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Yaşar Karayel"

31 İSİM YERİNİ KORUDU

Erdoğan, Yıldırım döneminde MKYK'da görev yapan şu 31 isime kendi listesinde yer verdi:

"Abdülhamit Gül, Ahmet Sorgun, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Cevdet Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Efkan Ala, Erol Kaya, Fatih Şahin, Fevzi Şanverdi, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Jülide Sarıeroğlu, Mehdi Eker, Markar Esayan, Mehmet Muş, Murat Baybatur, Mustafa Ataş, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Şentop, Mustafa Yel, Nurettin Canikli, Öznur Çalık, Revza Kavakçı Kan, Vedat Demiröz, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış."

BAŞBAKAN MKYK'DA

Yapılan tüzük değişikliği ile parti yönetiminde görev almasına ve AK Parti'nin 2. adamı olmasına imkan tanınan Başbakan Binali Yıldırım dışında Erdoğan yeni MKYK'sında 18 yeni isme yer verdi. Bu isimler de şunlar:

"Bülent Karakuş (Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı), Cahit Özkan (Denizli milletvekili), Ethem Sancak (İşadamı), Hacı Ahmet Özdemir (Konya Milletvekili), Harun Karacan (Eskişehir Milletvekili), Hatice Kübra Öztürk (Kadın Kolları MKYK üyesi), İ. Halil Yıldız (Şanlıurfa Milletvekili), İsa Sinan Göktaş (AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Teşkilat Başkanı), Emrah Karayel (Kayseri Milletvekili), Mahir Ünal (K.Maraş Milletvekili), Mehmet Emin Yılmaz, Recep Uncuoğlu (Sakarya Milletvekili), Rumeysa Kadak (Marmara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı), Süleyman Soylu (İçişleri Bakanı, Tamer Dağlı (Adana Milletvekili), Yasemin Atasever (İstanbul Ticaret Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi), Zeki Aygün (Kocaeli Milletvekili), Zelkif Kazdal (Yıldırım dönemi Merkez Disiplin Kurulu üyesi. Eski Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı ve eski Ankara Milletvekili)."

GÖZLER KABİNE DEĞİŞİKLİĞİNDE

AK Parti 3. Olağanüstü Kongresi'nde MKYK'nın seçilmesinin ardından gözler kabine değişikliğine çevrildi. Başbakan Yıldırım'ın, bugün Gürcistan'a yapacağı ziyaretin ardından, 24 Mayıs'ta grup toplantısında grup başkanı olarak seçilmesi öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 25 Mayıs'ta Brüksel'de olacak. Kabine değişiminin cuma günü yapılması olasılığının öne çıktığı belirtiliyor.

TAYYAR HAKEM KURULU'NDA

Kongrede yapılan seçimlerle AK Parti'nin yeni Merkez Disiplin Kurulu, Parti içi Demokrasi Hakem Kurulu ve Siyasi Erdem Etik Kurulu da belirlendi. Attığı tweet’lerle sık sık gündem olan gazeteci kökenli Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu'na seçilirken, Erdoğan'ın avukatlarından ve halen Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığını yürüten Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya da aynı kurulda yerini korudu.

Seçimler sonucu AK Parti'nin MKYK dışındaki diğer kurulları şu isimlerden oluştu:

Merkez Disiplin Kurulu (MDK): Ali Özkaya, Hüseyin Özbakır, Ayhan Sefer Üstün, Serkan Bayram, Kerem Ali Sürekli, Murat Alparslan, Murat Göktürk, Taha Ayhan, Sabri Öztürk, Serap Yahşi Yaşar, Zeynep Yıldız.

Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu: Aziz Babuşcu, Vedat Bilgin, Şamil Tayyar, yedek üye adayları ise Tahir Öztürk, Ömer Özkartal

SALONDAN NOTLAR

AK Parti'nin 3. Olağanüstü Kongresi'nin yapıldığı Ankara Arena'dan aktarabileceğim bazı notlar ise şöyle:

GÜL GELMEDİ MESAJ GÖNDERDİ

Kongre için ihraç edilenler ve istifa edenler hariç geçmiş dönem milletvekilleri, parti kurucuları, bugüne kadar görev yapmış tüm il başkanları, gençlik ve kadın kolları başkanları ile eski belediye başkanlarına davetiye gönderildi. Cumhurbaşkanlığını bıraktıktan sonra parti organizasyonlarına katılmama kararı alan Gül, Başbakan Yıldırım'ın telefonla yaptığı özel davete karşın bu kez de geleneğini bozmadı. Kongreye katılmadı ancak bir mesaj gönderdi. Gül mesajında, AK Parti'nin 16 yıllık geçmişinde Türkiye'de pek çok tabuları yıktığını, kronik sorunlara çözüm ürettiğini, siyasi, ekonomik ve sosyal konularda köklü reformlarla halka büyük hizmetler yaptığını belirtti. Mesajında "Son yıllarda içeriden ve dışarıdan kaynaklanan ekonomik, siyasi ve sosyal sıkıntılara ilaveten, ülkemizin bekasını doğrudan tehdit eden güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kaldığımız olağanüstü bir dönemden geçmekteyiz" diyen Gül, "Bu yılların geride bırakılabilmesinin, AK Partimizin kuruluş felsefesindeki özgürlükçü anlayış ve evrensel demokratik standartlara dayalı politika ile mümkün olacağını düşünüyorum. Geçmişteki başarıları, engin tecrübesi, genç ve dinamik kadrolarıyla AK Parti'nin, Türkiye'yi daha ileriye taşıyacak projelere sahip olduğuna yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı. Gül'ün okunan mesajı partililerden "cılız" alkış alması dikkat çekti. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ise kongreye gelen isimler arasında yer aldı.

PANKARTLAR VE POSTERLER

"Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda hiç süsleme yapılmadı. Dev Türk Bayrağı asılan salonda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın posterleri yer aldı. "Millete efendilik için değil, millete hizmet için varız", "Kutlu dava güçlü Türkiye", "Sağlam irade kurucu lider", "Hep birlikte yeni hedeflere", "Değişimin lideri, milletin partisi", "Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek", "Yürüyeceksin gençler yürüyecek arkandan" pankartları dikkat çekti. AK Parti Gençlik Kolları'nın "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" ve 15 Temmuz şehidi Erol Olçok ile oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un resmedildiği "Vatan size minnettar" yazılı posterler de salonda yer aldı.

HALİSDEMİR'İN BABASINA ÖZEL DAVET

Kongrede, 450 sivil toplum kuruluşunun yanı sıra şehit yakınları, gaziler ve engellileri temsilen 219 kişi hazır bulundu. 15 Temmuz'un sembol isimlerinden Ömer Halis Demir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir de, özel davetli olarak salondaydı. Halisdemir ailesinin salonda olduğu anonsu üzerine salondan, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları yükseldi.

YABANCI MİSYON

Kongreye 44 büyükelçi, 43 büyükelçilik temsilcisi, 11 yabancı sivil toplum kuruluşu davet edilirken 704'ü ulusal, olmak üzere 800'ü aşkın medya mensubu kongreye akreditasyon yaptırdı. Konuşmaların işaret diliyle duyma engellilere aktarıldığı kongrede, konuşmalar İngilizce ve Arapça'ya simültane olarak da çevrildi.

MHP TEMSİLCİSİNE ALKIŞ

Kongreye MHP, Anavatan Partisi, BBP, SP, HÜDAPAR, DSP temsilcileri katıldı. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'ın ismi okunduğunda salonda alkış yükseldi.

BİJİ SEROK ERDOĞAN

Salonda Erdoğan beklenirken, Diyarbakır'dan gelen partililerin sık sık "Biji serok Erdoğan" sloganı atması dikkat çekti. Bekeleme sırasında partililere sık sık her tribün bir adını söylemek üzere "Recep Tayyip Erdoğan" sloganı atma provası yaptırıldı.

ABDÜLHAMİT SALONDA!

Kongreye 2. Abdülhamit kostümüyle katılan vatandaş salonda ilgili odağı oldu. Partililer "çakma" Abdülhamit ile selfi kuyruğu oluşturdu.

ÖNCE YILDIRIM GELDİ

Saat 11.18'de Arena'ya ilk ulaşan isim Yıldırım oldu. Aynı dakikalarda Erdoğan da eşi Emine Erdoğan ile birlikte Beştepe'den hareket etti.

KARŞILAMA KUYRUĞU

Erdoğan'ı Arena'ya gelişinde Yıldırım ve parti yöneticileri ile bazı bakan, grup başkanvekilleri ve milletvekilleri karşıladı. Erdoğan, makam aracından indikten sonra tek tek karşılamaya gelenlerle tokalaştı.

ÖNCE SALON DIŞINDAKİLERİ SELAMLADILAR

Erdoğan ve Yıldırım çifti salona girmeden önce salon dışında bekleyen on binlerce partiliyi parti otobüsünün üstünden birlikte selamladılar ve kısa birer konuşma yaptılar. Yıldırım konuşmasında Erdoğan'a hitaben "Hoşgeldiniz Sayın Genel Başkanım, liderim" derken, Erdoğan ise konuşmasında Yıldırım için "Değerli yol arkadaşım, gönüldaşım, Genel Başkanımız" ifadesini kullandı. Erdoğan konuşurken partililerin "İşte ordu işte kumandan" sloganı atmaları dikkat çekti. Erdoğan konuşmasında İzmir teşkilatının Ankara’ya gelirken geçirdiği kazadan duyduğu üzüntüyü dile getirdi, yaralılara şifa diledi. Erdoğan'ın kızları Esra ve Sümeyye ile Yıldırım'ın küçük oğlu da kongrede babalarını yalnız bırakmadılar.

ÇOCUKLARLA HATIRA FOTOĞRAFI

Saat 11.35'de Erdoğan ve Yıldırım çifti salona girdi. Kendilerini 7 coğrafi bölgeyi temsilen folklorik kıyafetler giymiş 7'si kız 7'si erkek 14 çocuk çiçeklerle karşıladı. Erdoğan ve Yıldırım çifti çocuklarla hatıra fotoğrafı da çektirdi. Erdoğan salon turuna başlamadan önce engelli çocuk ve gençlerin yanına giderek, selamlaştı.

BİRLİKTE YÜRÜDÜLER

Erdoğan ve Yıldırım çifti "Cumhurbaşkanımız, başkomutanımız, güçlü ülkemizin güçlü lideri" anonsunun ardından, Dombra parçası eşliğinde salonun ortasında kurulan platformda birlikte yürüyerek partilileri selamladılar. Önce Erdoğan çifti, arkada Yıldırım çifti partililerin yoğun sevgi gösterilerine çiçek atarak karşılık verdiler.

BİTMEYEN SEVDA

Erdoğan ve Yıldırım'ın eşleriyle birlikte salonda sahnenin hemen önünde parti yöneticilerinin oturduğu sırada yanyana yerlerini almalarının ardından partililere Ak Parti'nin kuruluşundan bugüne hizmetlerinin anlatıldığı

"Bitmeyen Sevda" adlı kısa film gösterildi.

BAHÇELİ FİLMDE YER ALDI

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin görüntüler ile Erdoğan ve Yıldırım'ın o gece yaptıkları açıklamaların da yer aldığı filmde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hem Erdoğan hem de Yıldırım ile yaptığı görüşmelere ilişkin görüntüleri de yer aldı. "Türkiye'yi hayalleriyle buluşturacak, hizmet sancağını Türkiye'nin her yerinde dalgalandıracak milyonların partisi AK Partiyiz" ifadeleriyle biten film salondan büyük alkış aldı.

DAVA ADAMI ERDOĞAN'IN YOL ARKADAŞI

Yıldırım'ın konuşmasından önce kendisi için hazırlanan kısa tanıtım filminin gösterimi yapıldı. Yıldırım'ın 15 Temmuz ve 16 Nisan performanslarıyla demokrasi zaferinde tarihe imza atanlardan olduğu vurgulanan filmde " O dava adamı. Birliğimizi beraberliğimizi büyüttü. O Binali Yıldırım, hizmet adamı, devlet adamı, dava adamı, Cumhurbaşkanımızın yol arkadaşı" ifadeleri dikkat çekti.

GENEL BAŞKAN OLARAK SON KEZ KÜRSÜDE

Yıldırım kongrede Genel Başkan sıfatıyla son kez partililere hitap etti. Yıldırım 40 dakika süren konuşmasına "Bugün günlerden vuslat. Rabbime hamdolsun" ifadeleriyle diyerek şükürle başladı. Yıldırım konuşurken partililer "Fedakar Başbakan", "Vefakar Başbakan" sloganlarıyla sevgi gösterisinde bulundular.

TÜM DELEGELERİN İMZASIYLA TEK ADAY

Erdoğan kongrede ilk imza Yıldırım'a ait olmak üzere 1370 delegenin tamamının imzasıyla Genel Başkanlığa tek aday gösterildi. Erdoğan'ın adaylığının ilanını tüm salon ayakta alkışlarla karşıladı. Erdoğan da sevgi gösterilerine el sallayarak karşılık verdi. Yazıcı'nın Erdoğan'ın adaylığını açıklamasının ardından "Evet işlem tamam" demesi salonda kahkahaların yükselmesine yol açtı. Salonda daha sonra Erdoğan'ın Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu, Partiiçi Demokrasi ve Hakem Kurulu ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu listesi okundu.

ERDOĞAN FİLMİ

Erdoğan'ın konuşmasından önce de kendisi için hazırlanan kısa filmin gösterimi gerçekleştirildi. Aşık Veysel'in "Uzun ince bir yoldayım" parçasının fonda yer aldığı filmde, Erdoğan'ın siyasi hayatı özetlendi.

1 SAAT 50 DAKİKA ERDOĞAN KÜRSÜDE KALDI

MKYK listesinin okunmasının ardından Erdoğan 13.55'te partililerin yoğun sevgi gösterileri ve sloganları eşliğinde kürsüye çıktı. Konuşması sık sık tezahüratlarla kesilen Erdoğan'ın, "Biz bu yoldan dönmeyeceğiz, kimseye eyvallahımız yoktur, olmayacak" ifadeleri tüm salonca ayakta alkışlandı. Erdoğan, 1 saat 50 dakika kürsüde kaldı, bin 414 oyla genel başkan seçildi.