İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Yenilenebilir Enerji Oranı Artırıldı: Sıfır Enerjili Binalar Zorunlu Hale Geliyor

Yenilenebilir Enerji Oranı Artırıldı: Sıfır Enerjili Binalar Zorunlu Hale Geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 1 Ocak’tan itibaren 2 bin metrekare ve üzeri binaların "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" (NSEB) olarak inşa edilmesini zorunlu kıldı. Bu binaların enerji ihtiyacının en az yüzde 10'u yenilenebilir kaynaklardan karşılanacak. 2023'te 2 bin 200 NSEB uyumlu bina projelendirildi, enerji tasarrufu ve karbondioksit salınımı sağlandı. 2035 hedefi ise yıllık 102 bin gigawatt saat tasarruf.

MUHABİR: Lerzan Özder
Okunma Süresi: 1 dk

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeni bir düzenlemeyle "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" (NSEB) konseptine geçişi hızlandırıyor. Bakanlık, 1 Ocak’tan itibaren toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan binaların NSEB olarak inşa edilmesini zorunlu hale getirdi.

NSEB binalarının enerji ihtiyacının en az yüzde 10'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması gerekecek. Bu oran, önceden yüzde 5 iken yapılan yeni düzenlemeyle yüzde 10’a çıkarıldı. Yeni binalarda güneş enerjisi panelleri, ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanılması da zorunlu tutuluyor.

2023 yılı itibarıyla, 2 bin 200 bina NSEB şartlarına uygun olarak projelendirildi ve yıllık 281 gigawatt saat enerji tasarrufu sağlanarak, 66 bin ton eşdeğer karbondioksit salınımı engellendi. Bakanlık, 2025 yılı itibarıyla her yıl yaklaşık 30 bin binanın NSEB şartlarında inşa edilmesini hedefliyor. Bu düzenlemeyle, yıllık enerji tasarrufunun 1850 gigawatt saati bulması ve 450 bin ton karbondioksit salınımının engellenmesi planlanıyor. 2035 yılına kadar ise 102 bin gigawatt saat enerji tasarrufu hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *