Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi İşsizlik sigortası nasıl alınır?

İşsizlik sigortası nasıl alınır?

İşsizlik sigortası işsiz kalan kişinin mağduriyetinin giderilmesini amaçlayan sigorta türüdür. Peki işsizlik sigortası nasıl alınır?

Okunma Süresi: 2 dk

Kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalmış kişilerin gelir kaybı işsizlik sigortası ile ödenir. Sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren bu zorunlu sigorta belli bir süre için, işsiz kimseye sağlanır. Bunun yanı sıra aynı şartları taşıyan kişiye işsizlik maaşı da bağlanabilir. 2023 yılının başında işsizlik maaşının en düşüğü en düşüğü 4 bin 3 TL, en yükseği 8 bin 6 TL olarak ödenmeye başlandı. İşte ayrıntılar...

İŞSİZLİK SİGORTASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar, banka sandıklarına tabi sigortalılar işsizlik sigortasından faydalanabilir.

İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ NE KADAR?


İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

2023 asgari ücret miktarının güncellenmesiyle işsizlik maaşı da yükseldi. İşsizlik ödeneği, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. 2023 ocak - temmuz dönemlerinde en düşüğü en düşüğü 4 bin 3 TL, en yükseği 8 bin 6 TL olarak ödeniyor. 

Bankadan ya da PTTBank üzerinden yatırılan işsizlik maaşını alabilmek için, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR'a başvuru yapmak gerekiyor. Başvurular şube üzerinden veya online olarak da gerçekleştirilebilir.

İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELER?

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *