İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Eğitim Üniversitede İÖ Eğitim Nedir ?

Üniversitede İÖ Eğitim Nedir ?

İÖ, ikinci öğretimin kısaltmasıdır. İkinci öğretim tanımının anlaşılabilmesi için lisans, ön lisans programları ve örgün eğitim gibi kavramların bilinmesi faydalı olacaktır.

Okunma Süresi: 2 dk

“Lisans” kavramı, dört yıllık üniversite bölümlerinde alınan eğitimi karşılamaktadır. Örneğin dört yıllık bir Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi, bölümünü Türk Dili ve Edebiyatı lisans bölümü şeklinde tanıtabilir. “Ön lisans” kavramı ise iki yıllık bölümleri karşılamaktadır. Örgün eğitim ise lisans ya da ön lisans programındaki bir öğrencinin eğitimini gündüz saatlerinde alması ve devlet üniversitesinde ise harç ödememesi şeklinde karşımıza çıkar.

İkinci Öğretim Nedir?



Örgün öğretim saatlerinin dışında gerçekleştirilen eğitim, ikinci öğretim olarak adlandırılmaktadır. Dersler, genellikle akşam saatlerinde gerçekleştirilir. Başta 17.00-19.00 gibi saatlerde yoğunluklu olacak şekilde en erken 15.00’dan sonra gerçekleştirilen dersler, örgün eğitim gören öğrencilerin derslerinin bitiminden sonra görülmeye başlanır. Ayrıca ikinci öğretim öğrencilerinin belli bir miktarda harç ödeme zorunlulukları vardır.

Eğitim veren öğretim üyelerine akşam saatlerinde ders vermeleri dolayısıyla daha fazla ücret verilmesinden dolayı öğrencilerden harç talep edilmektedir. Bu harç, bir özel üniversite ile kıyaslanamayacak denli küçük bir miktardır. İkinci öğretim öğrencileri, örgüne nazaran daha az puanla yerleşirler fakat bu puan farkı genellikle çok fazla değildir. Lisans programlarında uygulanabildiği gibi ön lisans programlarında da uygulanabilir. Her bölümün ikinci öğretim eğitimi mevcut değildir. Öğrencilerin tercih süreçlerinde araştırma yapmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.



İkinci Öğretim Neden Var?



Böyle bir uygulamanın gerçekleştirilme nedeni, üniversitelerde daha fazla kontenjan oluşmasını sağlamak ve belli bir bölümde okumak isteyen ve puanı örgün öğrencilerinden daha düşük olan öğrencilerin de bu bölümlere yerleşebilmesini sağlamaktır.



İkinci Öğretimin, Örgün Öğretimden Farkları ve Ortak Noktaları Nelerdir?

Derslerin örgün öğretiminin aksine akşam saatlerinde görülmesi ve ödenen harcın miktarı dışında fark gözetilmemektedir. Örgün ve İkinci öğretim öğrencileri aynı dersleri görür, çoğunlukla derslerine aynı öğretim üyeleri girer ve aynı şartlarda mezun olurlar. Diplomada ikinci öğretim programı gibi belli bir ibare gözükmez. Örgün ve ikinci öğretimde eğitim alan öğrenciler mezun olduklarında aynı diplomayı edinirler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *