İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Eğitim İstanbul'un parlayan yıldızı Şehit Erol Olçok Anadolu Meslek Lisesi

İstanbul'un parlayan yıldızı Şehit Erol Olçok Anadolu Meslek Lisesi

‘Meslek lisesi, memleket meselesi’ inancıyla gençlerimizi endüstrinin ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanlara dönüştürebilmek için emek veren öğretmen Ahmet Cömert, bir idareci olarak dünyanın tükenen enerji kaynaklarına en büyük alternatif olan güneş enerjisi için öğrencilerine okulun öğretmenleriyle birlikte büyük bir yol açtı. Cömert, "Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Her şey geleceğimiz gençlerimiz ve öğrencilerimiz için" dedi

Okunma Süresi: 9 dk

İlk olarak 1992 yılında Bayrampaşa İstanbul Ticaret Odası Anadolu Teknik Lisesi’ne Elektrik öğretmeni olarak atanmıştı öğretmenim Ahmet Cömert. İlk öğrencileriydik. Diğer öğretmenlerimiz gibi Ahmet Hocamızın da üstümüzde emeği çoktur. Baş Öğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ‘Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, bir çok meslek erbabını sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizlerin eseri olacak’. Bizim sınıfımızdan da öğretmenler de yetişti, kaymakam da. Öğretmenimiz Ahmet Cömert ise 2019 yılında İstanbul Yenibosna’da bulunan Şehit Erol Olçok Anadolu Meslek Lisesi’nin Müdürü oldu. Bu kez sadece sınıflarındaki öğrencilerinin değil koca bir okulun sorumluluğunu omuzlarında taşıyan bir idareci olarak yeni nesli yetiştirmeye, geliştirmeye başladı.

Büyük bir yol açtı

‘Meslek lisesi, memleket meselesi’ inancıyla gençlerimizi endüstrinin ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanlara dönüştürebilmek için emek veren bir öğretmen, bir idareci olarak dünyanın tükenen enerji kaynaklarına en büyük alternatif olan güneş enerjisi için öğrencilerine okulun öğretmenleriyle birlikte büyük bir yol açtı. Geleceğin en büyük enerji kaynağı güneş enerjisinden faydalanarak kurdukları güneş panelleriyle ilk etapta okulun kendi enerji ihtiyacını karşılamaya başladılar. Şu an sadece okulun elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılayabilen bir santral oluşturdular. Yeni hedef kapasiteyi büyütmek ve okulun çevresine de yetecek kadar enerji üretebilmek olduğunu belirten Okul Müdürü Ahmet Cömert, "Bu projemizle öğrencilerimiz gerçek bir santralde eğitim görüyorlar. Öğretmenlerimizle birlikte çok çalışarak bu santrali kurduk. Kim demiş öğretmenler çalışmıyor diye. Gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Her şey geleceğimiz gençlerimiz ve öğrencilerimiz için. Tüm arkadaşlarıma ve bize destek olan tüm kurumlara şükran borçluyum. Bu vesileyle fedakar meslektaşlarımın öğretmenler gününü kutluyorum" dedi.

Okulunuzu ve kendinizi tanıtır mısınız? Kaç yıldır bu okuldasınız?

Okulumuz 2013-2014 Eğitim ve Öğretim yılında Yenibosna Endüstri Meslek Lisesi olarak açılmıştır. 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında Yenibosna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak Tam Yıl/Tam gün eğitim şekli ile eğitime devam etmiştir. 2016-2017 Eğitim Öğretim yılında Ocak 2017 tarihinde Şehit Erol Olçok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını alarak Tam Yıl/Tam gün eğitim şekli ile eğitime devam etmiştir. Okulumuz, ilköğretim okullarının 8. sınıfından sonra Bakanlık tarafından yapılan merkezi sistem sınavı sonuçlarına göre öğrenci almaktadır. Öğretim süresi 4 (dört) yıldır. Yabancı Dili İngilizcedir. Şehit Erol Olçok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak, öğrencilerimizi değerlerimiz doğrultusunda orta öğrenim düzeyinde, ilimiz ve ülkemizin sanayi ve hizmet kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu ve ileride duyacağı, nitelik ve donanıma sahip teknik elemanlar alarak yetiştirip, yüksek öğrenimi hedefleyen öğrenci gruplarını yüksek öğrenime hazırlayan, çevresinde seçkin bir mesleki ve teknik eğitim öğretim kurumu olmaktır. Okulumuzda 1 Müdür, 3 Müdür Yardımcısı ve 41 Öğretmen görev yapmakta ve 1035 öğrencimize eğitim ve öğretim hizmetini gerçekleştirmektedir. Okulumuzda Atölyelerin haricinde 25 Derslik 1 adet Teknik Resim Atölyesi, 1 adet Fen Laboratuvarı, 2 adet Bilgisayar Laboratuvarı, 1 adet Z Kütüphane bulunmaktadır. Okulumuz 2018 Haziran ayında proje okul kapsamına alınmış olup, 2018-2019 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren Raylı Sistemler ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanlarına proje kapsamında sınavla öğrenci almaktadır.

AHMET CÖMERT

Okul hangi kapsamlarda eğitim veriyor?

Okulumuzda Raylı Sistemler Alanı, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı, Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı, Endüstriyel Otomasyon Alanı ve Metal Teknolojileri Alanı olmak üzere toplamda 5 alanda eğitim vermektedir.

Güneş enerjisi ile ilgili eğitim veren bir bölümünüz var mı, kaç yıldır bu alanda eğitim veriyorsunuz?

Okulumuz Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanında Güneş Enerji Santrali Dalı ve Rüzgar Enerjisi Dalı bulunmaktadır. Güneş Enerjisi ile elektrik üretimi dalı okulun açıldığı 2013 yılından itibaren eğitim vermektedir. Rüzgar enerjisi ile elektrik üretimi dalı aktif olmasına rağmen bu dala öğrenci alamamaktayız. İleriki yıllarda laboratuvarlarımız kuduğumuzda da bu dalda eğitim vermek hedeflerimiz arasında.

Güneş enerjisi ile ilgili olarak enerji sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Günümüz modern dünyasında teknolojik cihazların kullanımı artmasına bağlı olarak ülkelerin elektrik enerji ihtiyacı da buna paralel olarak artmıştır. Enerji ihtiyacını karşılamak için çevreye zarar vermeyen, doğada bir kaynak tüketmeyen, canlılara ve ekolojik yapıya zarar vermeyen en uygun ve bedava kaynak güneşin ta kendisidir. Bu nedenle ben güneş enerjisi ile enerji ihtiyacını karşılamanın ülkemiz ekonomisi için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Dünya da da güneş enerjisi ile enerji üretimi için büyük yatırımlar yapmaktadır. Son yıllarda a ülkemizde de güneş santrallerinin kurulumu artmış ve bir çok firma kurulmuştur. Firmaların en büyük eksiği ise yetişmiş kalifiye elemandır. Okulumuzun kurucu müdürü İrfan Özer’de firmaların bu eksiğini görmüş ve bakanlığa Yenilenebilir Enerji Alanını açma teklifini sunmuştur.

5. Okulun elektrik ihtiyacını güneş enerjisi panelleri ile karşılama projesi kimin fikri, nasıl ortaya çıktı ve hangi aşamada neler yapılıyor projeye ilişkin geniş kapsamlı bilgileri anlatabilir misiniz?

Ben okula göreve başladığımda Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Atöyesinin çatısında 5kW lık bir santral kurulmuştu. Fakat hala atıl durumda. Teknolojisi de eski kaldığı için şu an için atıl durumda. İlk olarak bu atıl durumda olan santrali devreye alma fikri ile başladı. Birkaç kez girişimim başarısız oldu. Okulda 2019 Temmuz ayında Müdür Vekili olarak göreve başlayınca Müdür odası ile öğretmenler odası önünde bulunan bir balkon vardı. Balkona geçiş yoktu. Öğretmenlere yazın bir dinlenme alanı olarak balkona kapı açma fikri sonrasında, üzerine çardak yapma ve çardağın çatısını da güneş paneli ile kaplayarak okul bahçe aydınlatmasının enerji ihtiyacını karşılama ve öğrencilere gerçek saha da eğitim vermek fikrine dönüştü. Okulumuz 2018 temmuz ayında proje okulu kapsamına alındı İ.T.O okulumuzun hamiliğine başladı. Bunu bir fırsat olarak gördüm ve aklıma gelen bu fikri gerçekleştirmek için çalışmalara başladım. Sektördeki firmalara projeyi hazırlatıp okul hamimiz Aygün Karakaş aracılığı ile İ.T.O yönetimine sunduk. Proje İ.T.O yönetimi tarafından kabul gördü. Fakat benim istediğim çardağın üzerine kurulması idi. Çatı maliyeti yüksek çıkınca okul bahçesine kurmaya ve üretilen enerjinin Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Raylı Sitemler Teknolojisi atölyelerinin enerji ihtiyacını karşılamaya karar verdim.

Böyle bir projenin maliyeti nedir, normal elektrik ile sarfiyatını kıyaslarsanız nasıl bir ekonomi sağlıyor?

Bu proje 3Kw gücünde ve maliyeti 40.000 TL civarında. İ.T.O hamilinde yapıldığı için okulumuza maliyeti olmamıştır. Bu santralde akü olmadığı için üretilen enerjiyi anlık tüketiyoruz. Depolama olmadığı için gece kullanamıyoruz. Buna rağmen binanın elektrik sarfiyatı yarı yarıya düştü. Güneşin bol olduğu zaman atölye tüketiminin tamamını karşılıyor. Güneş enerji santralleri beş yılda kendini amorti ediyor.

Öğrencilerinizle kurduğunuz güneş panelleri ile okulun enerjisini sağlamanın yanında öğrencilerinizin mesleki hayatlarına nasıl bir katkı sağlamayı hedefliyorsunuz?

Her şeyden önce öğrenciler gerçek bir santralde eğitim görüyorlar. Sahadaki santralin birebir aynısı, üretilen ve tüketilen enerjiyi, anlık cep telefonlarına kurdukları bir uygulama ile anlık görebiliyorlar. elektriksel bağlantıları, çelik konstirüksiyonları inceleyebiliyorlar. Teoride öğrendiklerini sahada göremeyen öğrenci için bu eğitim sadece farazi. Fakat bu santral sayesinde gerçeği de görmüş oluyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu enerji mühendislerini, kalifiye teknisyen ve teknikerlerini ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. Kendine güvenen geleceğe güvenle bakabilen bu vatana hizmet edecek bireyleri kazandırmak hedefimiz.

Özel şirketler, çevrede bulunan fabrikalar ve işyerleri de sizlerden bu hizmeti bir bedel karşılığında talep edebiliyorlar mı?

Ürettiğimiz enerji tüketimimizden fazla olduğu durumda Enerji Dağıtım Şirketi ile özel anlaşma yapıldığı takdirde firmaların hizmetine sunabiliyoruz. Bir sonraki hedefimiz okulun tüm çatısını güneş panelleri ile kaplayıp ürettiğimiz enerjiyi çevredeki firmalara satmak.

Eklemek istediğiniz konuyla ilgili başka ne var?

Meslek Liselerinin gerçekten memleket meselesi olduğuna inanan biriyim. Ülkemizin mühendislerinin, teknikerlerinin meslek liselerinde yetşmesi gerektiği kanaatindeyim. Ülkemizin muassır medeniyet seviyesine ulaşması, meslek liselerine yapılacak yatırımlarla gerçekleşecektir. Meslek Liseleri özel sektörden bağısı olamaz. Okul sektör işbirliği olmadan kalkınmamız mümkün değildir. Bu konuda özel sektörün de taşın altına elini uzatması gerekiyor. Ben bu onuda elimden geleni sağlığım elverdiği sürece yapağım. Okul sanayi işbirliği protokol sayısını artırmak, pandemi sürecinde ön plana çıkan meslek liselerinin üretimin her kademesinde yer alması gerektiğine inanıyorum. Meslek Liseleri öğrencileri üretkendir, üreten insan her zaman vardır.

Türkiye'de tek

Okul Müdürü Ahmet Cömert son olarak okuluyla ilgili gerçekleştirdiği özverili çalışmalarına ilişkin ‘Sadece güneş enerjisi değil farklı meslek alanları arasında ayrıca okulumuzda bulunan ‘Raylı Sistemler Alanı’ da Türkiye’de tek. Gerçek ray ve sinyalizasyon ile gerçek makine olan tek okul. Bu alanda da öğrencilerimizi geliştiriyor, meslek sahibi olmaları yönünde yerinde uygulamalı eğitimlerimizi okulumuzda sürdürüyoruz’ dedi.

İlkeli Söz; Öğretmenlik hiçbir meslekle kıyaslanamaz, hiçbir mesleğe benzemez. Tıpkı anne olmak, baba olmak gibidir. Karşılıksız sevgi ve özveri gerekir bu mesleği icra etmek için. Yetiştirdiğin, yetiştireceğin evlatlara sonsuz bir ışık olmak demektir öğretmenlik. Tüm Öğretmenlerimizin saygıyla önünde eğiliyor, öğretmenler gününü kutluyorum...

Ahmet Cömert kimdir?

Ahmet CÖMERT, 1970 yılında Tokat’ın Erbaa ilçesinde doğdu. 1988 yılında Erbaa Endüstri Meslek Lisesi’nden okul birinciliği ile mezun oldu. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Öğretmenliğini bölümünde üniversite hayatına başladı. 1992 yılında Fakülteden mezun oldu. 1992 kasım ayında İstanbul Bayrampaşa İstanbul Ticaret Odası Anadolu Teknik Lisesi’ne Elektrik öğretmeni olarak atandı. 1992-1996 yılları arasında İ.T.O Anadolu Teknik Lisesi’nde öğretmenlik ve Elektronik Bölüm Şefliği görevlerinde bulundu. 1997 yılı Nisan ayında istifa ederek özel sektöre adım attı. Perakende sektörünün önde gelen firmalarında bilgi işlem uzmanlığı ve yöneticiliği yaptı. 15 yıla yakın perakende sektörüne hizmet ettikten sonra 2012 yılı Eylül ayında Batman’ın Kozluk İlçesi Şehit Şenay Aybüke Yalçın Çok Programlı Lisesi’ne Elektrik Öğretmeni olarak atandı. Burada üç yıl görev yaptıktan sonra 2015 Haziran ayında Küçükçekmece Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Lisesi’ne atandı. 2017 yılı Eylül ayında Şehit Erol Olçok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Teknik Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı. 2019 Temmuz ayından itibaren ise aynı okulda Vekil Müdür olarak görev yapmaktadır. Ahmet Cömert evli ve bir çocuk babasıdır. Üç yıldır bu okulda görev yapıyorum.

İLKE DUYAN

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *