ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, New York'ta Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Suriye'de kurulacak yeni yönetimin önündeki fırsatlara dikkat çekti. Blinken, “Şimdi temel soru şu; Suriye halkı bu andan faydalanabilir mi, ülkelerini daha iyi bir yola sokabilir mi ve onlarca yıldır ilk kez bir diktatör, bir dış güç, bir terör örgütü, bir mezhep veya azınlık tarafından yönetilmemek için bu fırsatı değerlendirebilir mi? Zorluk bu.” şeklinde konuştu.
Blinken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in gitmesi durumunda ortaya çıkacak komplikasyonlara da işaret etti.
Ürdün Toplantısından Çıkan İlkeler
Blinken, geçtiğimiz günlerde Ürdün’de gerçekleşen bir toplantıda Türkiye, Mısır, Körfez ülkeleri, Irak ve Avrupa’dan ortaklarla bir araya geldiklerini belirterek, Suriye’nin geleceği için belirlenen ilkeleri paylaştı.
ABD'nin, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) gibi muhalif gruplarla da etkileşimde olduğunu söyleyen Blinken, Suriye'nin parçalanma riskinin ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
DEAŞ Tehdidi ve Trump Dönemi Yorumu
Blinken, eski Başkan Donald Trump’ın DEAŞ’ın yeniden canlanmasını engellemek için güçlü bir teşvik oluşturduğunu ifade etti. DEAŞ'ın Suriye'de yeniden güçlenme ihtimalinin bölgede tehlike yaratabileceğini vurguladı.
Blinken’den Gazze'de Ateşkes Umudu
Blinken, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için görevdeki son ayını verimli kullanacağını belirtti. "Umutluyum, siz de umutlu olun" diyerek, her dakikasını bu hedef için harcayacağını söyledi.
Savaş sonrası Gazze’nin yönetimi konusunda anlaşma sağlanması gerektiğini belirten Blinken, Hamas’ın yönetimde olmaması gerektiğine dikkat çekti.
İran ile Müzakere İhtimali Hâlâ Var mı?
İran’ın nükleer silah üretme ihtimaline dair konuşan Blinken, bu konuda diplomatik müzakerelerin mümkün olduğuna inandığını belirtti. Ancak rejim değişikliği için geçmişte yapılan girişimlerin başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlattı.