İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Regl olduğu için kulübede kalmaya zorlanan 16 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Regl olduğu için kulübede kalmaya zorlanan 16 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Chhaupadi uygulaması nedeniyle 16 yaşındaki Anita Chand adlı kız çocuğu hayatını kaybetti.

Okunma Süresi: 2 dk

Nepal'de 16 yaşındaki bir kız çocuğu adet gören kadınların evlerinin dışındaki kulübelerde kalmaya zorlandığı yasadışı chhaupadi uygulaması sonucunda öldü.

Hindistan sınırındaki Baitadi bölgesinden Anita Chand'ın çarşamba günü uyurken yılan sokması sonucu hayatını kaybettiği anlaşıldı. Ölümü, 2019'dan beri chhaupadi'den bildirilen ilk ölüm vakası oldu.

Chhaupadi, kadınların ve kızların menstrüasyon sırasında kirli ve dokunulmaz olduklarına dair yüzlerce yıllık inanca dayanıyor. Bir dizi faaliyet yapmalarına izin verilmiyor ve bazı durumlarda bu süre boyunca "regl kulübelerine" sürülüyorlar. Hinduizm ile bağlantıları olan uygulama, batı Nepal'de derinden yerleşti.

2005 yılında yasadışı ilan edilen chhaupadi , üç aya kadar hapis ve 3.000 Nepal rupisi para cezası ile cezalandırılıyor. Baitadi bölge polisi, Anita'nın ölümünü araştırdıklarını söylerken ailesi, öldüğünde regl döneminde olduğunu yalanladı.

Baitadi'deki Pancheshwar kırsal belediyesinin başkan yardımcısı Bina Bhatta, "Bu uygulamayı sona erdirmek için çalışıyoruz, ancak hala yapacak çok şeyimiz var" dedi .

nepal2.png

Chhaupadi'den bildirilen son ölüm 2019'daydı. 21 yaşındaki Parwati Budha Rawat, açık havadaki bir kulübede üç gece geçirdikten sonra hayatını kaybetti. Ölümü, o yıl bildirilen beşinci vakaydı. Kadınlar ve kız çocukları, penceresiz kulübelerde ateş yaktıktan sonra hayvan saldırılarından ve dumanın inhalasyonundan öldü. Rawat'ın kayınbiraderi üç ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ölümü, ülke çapındaki programları ve kampanyaları uygulamayı sona erdirmeye yol açtı. Binlerce regl kulübesi yıkıldı fakat yeniden inşa edilmeye başlandı.

25 yıldır chhaupadi'ye karşı kampanya yürüten Pashupati Kunwar, "Parwati'nin ölümünden sonra, bölgedeki 7.000'den fazla dönem kulübesini yıktık. İnsanlar regl ve yasa hakkında bilgi alıyordu.“Sonra aniden Covid geldi ve tüm odaklar Covid'e kaydı. Sonra insanlar yeniden dönem kulübelerini yeniden inşa etmeye veya bir barakada kalmaya başladılar. Covid'den sonra chhaupadi'de program ve kampanya yoktu . İnsanlar neredeyse bunun hakkında konuşmayı bıraktı.”

Onurlu Menstruasyon için Küresel Güney Koalisyonu'nun kurucusu Radha Paudel , Nepal hükümetinin 2019'da uygulamaya konulan bir hizmet olan kız öğrencilere ücretsiz hijyenik ped dağıtmaktan daha fazlasını yapması gerektiğini söyleyerek "Bir de politikalar var ama bunları hükümetin kendisi uygulamıyor.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *