Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, başörtüsü yasağını daha da genişletmek için yeni bir öneride bulundu. Retailleau, özellikle okula giriş çıkışlarda veya okul gezilerinde çocuklarına eşlik eden velilerin başörtüsü takmasının yasaklanmasını istedi.
Fransız gazetesi Le Parisien’e verdiği röportajda Retailleau, "Laiklik, sadece okullarda değil, sportif etkinliklerden okul gezilerine kadar kamu alanlarında da uygulanmalı," diyerek bu yasağın önemini vurguladı.
Başörtüsü Sadece Bir Kumaş Parçası Değil
Retailleau, başörtüsünü bir dini simge olmanın ötesinde "kadının erkeklere kıyasla aşağı bir konumda olduğunun göstergesi" olarak nitelendirdi. Bu bağlamda, çocuklara eşlik eden veliler için başörtüsü yasağının hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.
Retailleau ayrıca, üniversitelerde de başörtüsü takılmasına karşı olduğunu dile getirerek, laiklik ilkesinin genişletilmesi gerektiğini ifade etti.
Bu Yasa Irkçılık ile Bağdaşıyor
Retailleau'nun bu açıklamaları, ülkede hem siyasilerden hem de aktivistlerden sert eleştiriler aldı. Muhalefetteki Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (LFI) milletvekili Antoine Léaument, sosyal medya platformu X’teki paylaşımında, “Retailleau'nun amacı, başörtülü kadınların yükseköğrenim görmesini yasaklamak,” ifadelerini kullandı.
İslamofobiye karşı mücadele eden Avukat Rafik Chekkat ise, başörtüsü yasağını "laiklik değil, ırkçılık" olarak nitelendirdi. Chekkat, "Çocuğunu okula getiren bir annenin başörtüsünden rahatsızlık duymak, laiklik kavramını saptırmaktır," dedi.
SONDAGE - 78 % des Français souhaitent l’interdiction du voile islamique à l’université et pour les accompagnatrices scolaires https://t.co/oPDkthdfqf
— Le JDD (@leJDD) January 8, 2025
Fransa’nın Laiklik Tartışmalarında Başörtüsü Yasaklarının Tarihi
- 2004 yılında, ilk ve orta dereceli kamu okullarında dini simgelerin kullanımı yasaklandı.
- 2010 yılında, peçe ve burka gibi yüzü tamamen kapatan kıyafetler kamu alanlarında yasaklandı.
- 2022 yılında, abaya adı verilen uzun elbiseler dini simge olarak değerlendirilerek okullarda yasaklandı.
Retailleau’nun önerdiği yasa, 2011 yılında Nicolas Sarkozy döneminde uygulanmış ancak Danıştay’ın kararıyla 2013’te yürürlükten kaldırılmıştı.