İstanbul
Orta şiddetli yağmur
9°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Dünya Almanya'da 35 yıl sonra ilk şap salgını! Hastalık yayılıyor

Almanya'da 35 yıl sonra ilk şap salgını! Hastalık yayılıyor

Almanya’da 35 yıl sonra ilk kez şap hastalığı görüldü. Brandenburg eyaletinde bir manda sürüsünde hastalığın tespit edilmesinin ardından Berlin’deki hayvanat bahçesi, hayvan parkı ve çocuk çiftlikleri kapatıldı.

Okunma Süresi: 2 dk

Brandenburg’un Märkisch-Oderland bölgesindeki bir manda sürüsünde tespit edilen şap hastalığı eyalet çapında endişeye neden olurken Berlin ve çevresindeki çocuk çiftlikleri ve hayvanat bahçeleri geçici olarak kapatıldı. 

Eyaletten inek, domuz, keçi ve koyun gibi hayvanların canlı olarak nakli askıya alındı. 

Brandenburg Eyaleti Çiftçiler Birliği Başkanı Henrik Wendorff, şap hastalığının ülkede yayılması durumunda çiftçiler için bir felaket olacağını söyledi. 

Güney Kore domuz etine Hollanda’ysa buzağı ithalatına geçici yasak getirdi 

Güney Kore Tarım Bakanlığı şap vakasının duyulmasının ardından Almanya’dan tüm domuz eti ithalatını yasakladı. Hollanda’ysa Almanya’dan besi amaçlı buzağı ithalatını durdurdu. 

Ayrıca 27 Aralık 2024’ten bu yana Güney Kore’ye teslim edilen tüm Alman domuz eti ürünlerine şap virüsü testleri yapılacak. Şu anda yaklaşık 360 ton Alman domuz eti için karantina incelemesi bekleniyor. 

ŞAP HASTALIĞI NEDİR? 

* Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. 

* Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) yüzde 100’e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır. 

* Virus fiziksel etkenlere karşı değişik duyarlılık göstermektedir. Isıya dayanıksız olup 37oC’de 12 saatte, 60-65oC de 1/2 saatte, 85oC de ise birkaç dakika da yıkımlanarak etkisiz hale gelmektedir. Ancak düşük ısı derecelerine ve ani donma ve çözülmelere karşı oldukça dayanıklıdır. 

* Enfekte karkaslarda +4oC de 24-48 saatte laktik asit oluşumuna bağlı olarak hızla inaktive (etkisiz) olurken kan, kemik iliği, lenf bezleri ve iç organlarda uzun süre dayanabilir ve ani dondurmalarda iskelet kaslarında da uzun süre aktif halde kalabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *