İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Deprem Bina güçlendirilmesinde 7 farklı işlem uygulanıyor

Bina güçlendirilmesinde 7 farklı işlem uygulanıyor

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sertaç Tuhta, güçlendirme çalışmalarının binaya özel olduğunu belirtip, yapının performansına göre 7 farklı işlem yapıldığını söyledi.

Okunma Süresi: 2 dk

OMÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sertaç Tuhta, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapıların güçlendirilmesi veya onarılmasına ilişkin işlemlerin kolon, kiriş, perde ve birleşim bölgelerinde yapıldığını söyledi. Güçlendirme işlemlerinin bina özelinde yapılması gerektiğini belirten Dr. Tuhta, "Öncelikle yapının deprem performansı tespit edilmeli ve çalışmalar başlamalı. Bu çalışmalar sırasında binalar kısmen ya da tamamen boşaltılması gerekir. Binanın taşıyıcı sisteminin performansının artırılması, binaya yeni elemanlar eklenmesi, birleşim bölgelerinin güçlendirilmesi, deprem etkilerinin azaltılması için binanın kütlesinin azaltılması işlemleri; sistem güçlendirmesi olarak tanımlanır. Öncelikle binanın deprem performansının konvansiyonel metotlar veya operasyonel model analiz yöntemlerini esas alarak, hasarsız şekilde tespit edilmesi gereklidir" dedi.
BİNA PERFORMANSINA GÖRE 7 İŞLEM
​Bina performansına göre güçlendirmede 7 farklı işlem uygulanabildiğini söyleyen Dr. Tuhta, "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY-2018) esaslarına göre güçlendirme yöntemleri, binanın mevcut performans seviyesine göre; yapıdaki mevcut kütlenin azaltılması, kolonların betonarme, çelik veya lifli polimerler ile sarılması, kirişlerin betonarme veya lifli polimerler ile sarılması, bölme duvarların güçlendirilmesi, betonarme perde duvar eklenmesi, taşıyıcı sisteme yeni çerçeveler eklenmesi ve temelde yapılacak olan güçlendirmeler olarak sıralanabilir" diye konuştu. (DHA)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *