Şehri-i Nuh, Şehr-i Bereket, Şehr-i Huzur Şırnak'taydım geçtiğimiz gün… Hz.Nuh'un dünyanın yine yeniden başlayabilmesi için yanına aldığı tüm canlıları bıraktığı dağın zirvesinden "yaşam ve umut bayrağını" devralan Şırnak, şimdiler de "Türkiye Yüzyılı bayrağını" da gururla dalgalandırıyor.

Cevherlerini keşfedip işleyerek gelişim yolunda hızlı adımlar atan Şırnak’ın her nefesi halinden memnun şimdilerde. “Çok değil 10-15 yıl sonra Şırnak bir dünya markası olacak” diyen Şırnaklılar bu aralar çok yoğun çünkü dünya markası olabilmek, Gabar’dan yükselen umudu güçlü ve daim kılabilmek, gençlerini geleceğe hazırlayabilmek için projeleri hayata geçirmenin telaşı içinde. Misal kimselerin aklına gelmeyecek bir fikir ile valilik, belediye, ticaret odası el ele vermiş ve Şırnak Üniversitesi’nin atıl durumdaki kazan dairesi muazzam bir tekstil kompleksine dönüşmüş.

Şırnak Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş ile birlikte ziyaret ettiğimiz üretim alanında ünlü markaların ürünlerine can verip dünya pazarına yollayan Şırnaklı gençlerin ve kadınların gururu görülmeye değerdi. Yaklaşık 140 kişiye istihdam sağlayan bu tekstil kompleksine vesile olanların şimdiki hedefi bu işleyişe yeni yeni üretim alanları eklemek ve tekstil kent anlayışıyla üretim-istihdam rakamlarını arttırmak.

Ziyaret ettiğim Şırnak Valisi Cevdet Atay ile Şırnak’ın huzurunu, kalkınmasını ve kadınlar-gençler-engelliler konusundaki sosyal çalışmalarını konuştum. Sokaklardan gördüklerimle birlikte Vali Atay’dan aldığım notlar beni fazlasıyla etkiledi ve Şırnak’ı bundan sonra ki süreçte daha fazla merceğime almam gerektiğini gösterdi. Huzura aşina olan Şehr-i Nuh’ta şimdilerde konuşulan en önemli başlık keşfedilen petrol rezervleri.

Çünkü petrolün çıkarılmasında, işlenmesinde, yan ürünler elde edilmesinde gençlerini eğitime tabi tutup istihdama dahil etmek için koşturan şehrin dinamikleri bakanlıklardan gelecek müjdeli haberler ile hareket ediyor. Gelişmenin, kalkınmanın ve güçlenmenin ilk adımı olan kalifiye eğitimlerinin arttırılması Şırnak’la birlikte tüm şehirlerimizin talebi zira beyaz yakalılar kapasite haddi fazlasıyla aşılan ülkemizde “mavi yakalılar devri” acilen başlatılmalı çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Türkiye Yüzyılı’nı ayakta tutacak en önemli unsur mavi yakalılar olacak.

Şırnak’ta siyaset kimliğiyle birlikte kadınlara ve gençlere yönelik yaptığı sosyal çalışmalar ile de tanınan ve sevilen AK Parti Şırnak Kadın Kolları Başkanı Bişenk Fatma Acar’ı da ziyaret ettim. Çay kahve eşliğindeki sohbetimizde şehre dair önemli başlıkları konuştuk. Başkan Acar’ın ajandasında yapılması planlanan pek çok sosyal çalışma bulunuyor.

Nesillerden devraldığı kültürel mirasıyla dağların koynunda açan, kök salan, büyüyen ve gelişen Şırnak’ta görüp dinlediklerimden sonra inanıyorum ki önümüzdeki yüzyılın yükselen değeri olarak önemli bir lokomotif olacak bu şehir. Velhasılı kelam Şehri-i Nuh ünvanının yanına Şehri-i Dünya ünvanını da eklemeye hazırlanıyor Şırnak…