Kültür Sanat

CerModern Macar kültürüyle dolacak

CerModern sanat merkezinin iç avlusu 28 Eylül 2024, Cumartesi günü Macar kültürüyle dolacak.

Abone Ol

İlgi duyanlar Cumartesi günü saat 13.00'ten itibaren Macar halk müziği, dansı ve yemekleriyle tanışabilirler. Çocukları boncuk işi, dans ve kaligrafi beklerken, katılımcılar aynı zamanda Macaristan'ın Sárköz Bölgesinin geleneklerini de öğrenebilecekler.

Sárköz, Macaristan'ın güneyinde, Tuna Nehri'nin sağ kıyısında yer alan ve güzel doğal ortamı, halk sanatı gelenekleri, renkli kostümleri, halk şarkıları ve halk danslarıyla Macaristan'ın zengin mirasının değerli bir temsilcisi olan bir bölgedir. Gün boyunca Tolna Bölgesi Halk Sanatları Derneği'nin yardımıyla bu bölgenin kostümlerine ve halk geleneklerine bakabilirsiniz.

Festival kapsamında Macar fotoğraf sanatçısı Milán Radisics'in [xxx] başlıklı Türkiye manzaralarını yeni bir açıdan sunan sergisi saat 14:00’te CerModern'de açılıyor.

Festival boyunca Macar yemekleri hazırlanıyor, böylelikle saat 17.00'de organizatörler katılımcıları orijinal Macar gulaş çorbasıyla bekliyor.

Akşamdan itibaren üç mükemmel Macar grubu ziyaretçileri eğlendirecek:

Új Gereben Grubu, Muzsikás Grubu ve Bálint Bársony & MRP.

Új Gereben Müzik Grubu

Új Gereben Müzik Grubu, 1970'lerden bu yana otuz yılı aşkın bir süredir aktif olan Gereben Müzik Grubunun izinden giden, Macar halk müziğine dayalı bir topluluktur. Grubun özelliklerin birisi, farklı kuşaklardan gelenlerin birbirlerini etkilemesidir.

Topluluğun müziği, melodi ve akor eşliği yapan kopuzar ve ritim tabanını sağlayan davul ve gardon eşliği ile karakterize edilebilir. Konser performanslarına sırasında dans da özel bir görsel şölen sunuyor.

Üyeler:
Helga Debreczeni-Kis: kanun; “Fölszállott a páva 2017” yarışmasının en iyi solisti
Farkas Zoltán 'Batyu': davul, gardon, dans; çok ödüllü dans sanatçısı, koreograf
László Szlama: kopuz; Junior Príma ödülü sahibi
Ferenc Túry: kanun; eski Gereben topluluğunun kurucu üyesi

Muzsikás Grubu

50 yıl önce kurulan Muzsikás grubu bir kavram, bir efsane, bir markadır. Puskás Öcsi ya da kırmızı biber gibi olmaya başladı, dünyanın her yerinde Macar kültürünün elçileri. Dünyaca ünlü orkestra, Carnegie Hall'da olduğu kadar bir köy okulunun spor salonunda da köylü müzisyenlerin özverisi, derin bilgisi, ruhu ve alçakgönüllülüğüyle çalıyor. 

Muzsikás topluluğu 1973 baharında Macar Dans Evi müzik hareketinin doğuşuyla aynı zamanda üç genç adam tarafından kuruldu. Matematikçi Mihály Sipos,  jeofizikçi Dániel Hamar ve o zaman henüz öğrenci olan Sándor Csoóri, solo kemanın yanı sıra viyola ve basların da eşlik ettiği eski Macar köylü bandoları tarzında müzik yapmak istiyordu.

Daha önce Türkiye'ye de gelen grubun Türkiye'deki en önemli performansı, 2015 yılında Ankara Opera Binası'nda düzenlenen Uluslararası Bartók Festivali'nin açılış konserinde solist olarak yer almalarıydı.

Bálint Bársony ve MRP

2014 yılında Bálint Bársony ve Macar Rapsodisi Projesi (MRP), ulusal kimliği güçlendirme ve büyük Macar bestecileri ve halk şarkısı derleyicilerini müzikleri aracılığıyla anma misyonuyla Macar kültür alanına girdi. 

Israrlı araştırmaları onları Türk kültürüyle eski müzikal bağları aramaya yöneltti ve konserlerinde Mavilim, Gündüz Gece ve İstanbul gibi destansı Türk şarkılarına yer verdiler. Grup, eski enstrümanların yanı sıra modern enstrümanları da kullanıyor, böylece geçmişin ve günümüzün müzikal ruh halleri müziklerinde yankılanıyor.