Çanakkale Kültür Yolu Festivali açılışına; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir ve Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün katıldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, açılışta yaptığı konuşmada, “Çanakkale'nin yerli ve yabancı turistler için güzel bir destinasyon olduğunu belirterek, "Birbirinden farklı birçok etkinlikle, konser organizasyonuyla yine bir aradayız. Çanakkale'ye ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. İyi seyirler, iyi gezmeler diliyorum" diye konuştu. Çanakkale Valisi Ömer Toraman ise festivalin ilin sahip olduğu zenginliklerin bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, ilin kültür ve sanat alanındaki potansiyelinin bu sayede ortaya çıktığını belirtti.

İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin lansmanı yapıldı İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin lansmanı yapıldı
Toraman, "Bakanlığımıza, başta Sayın Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese, bütün Çanakkaleli hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz. Bu sene çeşitli etkinlikler yapılacak ve bu bir haftalık sürede eminim hem Çanakkale'de oturan hemşehrilerimiz hem de civar illerden gelecek misafirlerimiz güzel vakit geçirecek. Bu festival bir marka artık. Bu markanın Çanakkale'de faaliyet yürütmesi de bizim için gurur verici. İnşallah aynı güzellikte devamı da gelir" dedi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de, 9 gün boyunca insanları sanata, kültüre, müziğe doyuran festivalde 3 yaşından 90 yaşına kadar herkesin kendisinden bir parça bulabildiğinden bahsetti. Yaz turizminin sonuna yaklaşıldığı, şehir dışındaki üniversite öğrencilerinin henüz gelmediği ara dönemde festivalin Çanakkale dinamiklerine büyük takviye olduğunu belirten Kaşdemir, "Şehirdeki, restoranlardaki kalabalığın ve otellerde yer kalmamış olmasının, festivalin yapılış amacına uygun olduğunu düşünüyoruz. Çanakkalelileri bu festivalde mutlaka görmek istiyoruz. Sabah başlayacak etkinlikler geceye kadar devam edecek" açıklamasında bulundu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ve beraberindeki heyet açılış sonrası; Anadolu Hamidiye Tabyası’ndaki “Anmak-Anlatmak Çanakkale 1915” sergisini, Mahal Sanat Galeri’deki “Taşa- Toprağa Övgü” sergisini, Mahal Sanat Stüdyo’daki “Coğrafya Geleneğin Kaderi: Çanakkale” sergisini, Eski Kilise’deki Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” dijital sergisini, Korfmann Kütüphanesi’ndeki “Naci El-Ali’den Hanzala” sergisini, Çanakkale Evi’ndeki “Porselene Giden Yolda Mavi-Beyaz” sergisini, Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’ndeki “Kaz Dağları’nın Çiçekleri: İpekten + Sanata” sergisini ve Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ndeki “Çiçeklere Övgü: Hikea ya da Yeryüzü” sergisini ziyaret etti.

31 Ağustos-8 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek Çanakkale Kültür Yolu Festivali ile 9 gün boyunca Çanakkale birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak. Festival ile tarihi, kültürel ve doğal zenginliği ile Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Çanakkale’nin sahip olduğu değerler daha da görünür kılınacak.

Muhabir: Serpil Portakal