İş Dünyası

Bor Şeker'in etil alkol tesisi yatırımı

Bor Şeker A.Ş, etil alkol tesisi kuracak.

Abone Ol

Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

''İlaç ve kozmetik endüstrisi başta olmak üzere birçok alanda kullanılan etil alkol ülkemizde yıllık yaklaşık olarak 270.000.000 litre tüketilmektedir. Bu tüketimin yüzde 50'lik kısmı yerli üretimle karşılanırken, kalan yüzde 50'lik kısmı ise ithalat yoluyla tedarik edilmektedir. Şirketimiz, tıbbi-kozmetik ve temizlik sektöründe kullanılmak üzere, ülkemizin etil alkol üretimini arttırmak ve yan ürünümüz olan melasın daha etkin bir şekilde değerlendirilebilmesi adına, ilgili mevzuat çerçevesinde etil alkol üretim tesisinin kurulması ve devreye alınması için satın alma işlemlerini başlatmıştır. Tesisimizin yıl sonuna yetiştirilmesi planlanmaktadır.

Böylece etil alkol ithalat miktarının düşürülerek ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda şirketimizin şeker üretim faaliyetleri sonucunda elde edilen yan ürünümüz olan melasın, katma değeri daha yüksek olan etil alkol üretiminde hammadde olarak kullanılması planlanmaktadır. Bununla birlikte etil alkol üretiminin yan ürünü olan şlempenin Şirketimiz bünyesinde faaliyet göstermekte olan Bor Tarım'da organik maddece zengin sıvı gübre hammaddesi olarak kullanılması tasarlanmaktadır. 

Şirketimiz, tesis bünyesinde GES santrallerinden elektrik enerjisini, şeker üretim tesisinden elde edilen yan ürün melası, etil alkol tesisinden elde edilecek olan şlempenin sıvı-organik gübre üretiminde kullanılması ile entegre, çevre dostu ve sürdürülebilir üretim politikasını daha da güçlendirmeyi hedeflemektedir. Şirketimizin önemli yatırımlarından olan etil alkol üretim tesisi; ülkemiz açısından hem ekonomik hem de çevresel faydalar sağlayacak olup, üretim kaynaklı ihracat fırsatlarını yakalama avantajı sunması sayesinde Şirket finansmanlarına katkı sağlayacaktır.''