BEZ ÇANTANLA TARZINI YARAT

 1 Ocak 2019 itibariyle "naylon poşet kullanımına" kısıtlamalar getirildi..

Abone Ol

İyi de oldu...

Her konuda parmakla örnek gösterdiğimiz Avrupa naylon poşet, pet şişe vb ürünlerin kısıtlamasına ve dönüşüm çalışmalarına yıllar önce başladı. Haberimiz var mı?
Herkesin çantasında ve cebinde katlanıp çıtçıtlanan bez çantası var. Rengarenk, çeşit çeşit, boy boy...

Sayısız ülke naylon poşet kullanımının kısıtlama kararını ayakta alkışladı, destek verdi ve naylon poşeti uzun yıllar önce hayatından çıkarttı. Biz ise naylon poşet kısıtlama kararına zeka ürünü espriler ve acayip polemikler ile karşılık verdik!

Doğada bir asır çözünmeyen, toprağı ve suyu zehirleyen, hayvanların ölümüne neden olan, sağlığımızı tehdit eden ve kansere davetiye çıkaran plastiğin sadece poşette değil her türlü kullanımda kısıtlanması gerekiyor!

Rahmetli Yazar Mehmet Uzun kanser hastalığı ile geçirdiği Türkiye yıllarında naylon poşet kullanımının zararlarına yönelik çevresini bilgilendirmek adına; “Plastik kanser yapıyor! Sağlığınıza değer verin kullanmayın! Ben sağlığımı kaybettim siz kaybetmeyin!” cümleleri ile büyük çaba gösterdi. Hasta haliyle dahi bıkmadan usanmadan anlattı!
“Sahip olduklarımızın değerini kaybettikten sonra anlıyoruz, ne acı!”
Şimdi aramızda olmasa da bu mücadelesini anımsıyor ve önemsiyorum...

Türkiye geç de olsa naylon poşet kullanımını kısıtlama uygulamasını başlattı. Ayakta alkışladık.
Sigara yasağının yürürlüğe girme sürecini hatırlayalım mı? Allah Allah neydi o yükselen sesler.. “Bu da nereden çıktı! Olmaz! Tutmaz! Geri adım atılır! Delinir!”

Öyle bir güzel oldu ki anlatamam! Sigara içmeyenler dumansız hava sahasının keyfi ile tanışırken sigara tüketimi hayal dahi edemeyeceğimiz oranda düştü.

Sigara yasağı, sıfır atık projesi ve naylon poşet kısıtlamasından sonra şimdi ki temennimiz “gıda israfı” ile mücadele yönünde adımlar atılması...
Otellerde, restoranlarda ve çeşitli ortamlarda bizi bizden alan, derin hüzünlere salan, dini-vicdani-ahlaki verilerimizi tarumar eden ayaklar altında çiğnenen ve çöpe dökülen yiyecekleri artık görmek istemiyoruz!

Evet ülke olarak tarihe geçecek bir uygulamayı daha başlattık. Her yenilikte olduğu gibi ufak tefek sitemler olması çok normal.
Görünen tablo büyük çoğunluk naylonsuz hayat uygulamasından memnun.
İnanıyorum ki yakında herkes kendi rengini ve tarzını yansıtan bez çantalarla arz-ı endam edecek alışverişlerde...