Dünya

ABD Gürcistan'ı Batı'ya karşı Moskova'nın yanında yer almaması konusunda uyardı

Stockholm, 15 Mayıs (Hibya) - ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jim O'Brien, Parlamentosu'nda "yabancı ajanlar" yasasını kabul eden Gürcistan'ı, "Batı'ya karşı Moskova'nın yanında yer almaması" konusunda uyardı.

Abone Ol

O'Brien, ABD'de Gürcistan hükümetinin bir kez daha Rusya'ya yakınlaştığına ilişkin bir kanaat oluştuğuna işaret eden yorumlarında, fonların yakında çekilebileceğini öne sürdü.

Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Gürcistan'ın yeniden inşası için ABD tarafından milyarlarca dolar harcandığını ve ülkenin ekonomisi ve ordusu için yüz milyonlarca dolar daha destek planlandığını söyledi.

O'Brien Tiflis'te düzenlediği basın toplantısında gazetecilere, “Eğer artık bir ortak değil de bir düşman olarak görülüyorsak tüm bunların gözden geçirilmesi gerekir” dedi.

ABD'li yetkili, yüzbinleri Tiflis sokaklarına döken gösterilere inat, tartışmalı “yabancı ajanlar” yasa tasarısının 84 milletvekilinin 30'una karşı 84 oyuyla desteklendiği sırada konuştu.

Yasa uyarınca, Gürcistan'da fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan medya ya da sivil toplum gruplarının “yabancı bir gücün çıkarlarına hizmet eden kuruluşlar” olarak kayıt yaptırmaları gerekecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2012 yılında Vladimir Putin tarafından Rus kanun kitaplarına eklenen ve birçok kişinin eleştirmenleri susturmak için kullanıldığını söylediği mevzuatın yankılarını taşıdığı için tasarıyı “Kremlin esintili” olarak nitelendirdi.

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin ABD liderliğindeki “küresel savaş partisi” tarafından kurban edildiğini söyledi.