Yani kıssadan hisse "ne oldum deme, ne olacağım de". Şaka bir yana kazanılarak hak edilerek helal bir şekilde kazanılmış para ve bu parayı garip gurabba ve ihtiyaç sahipleriyle hayır etmek ve bu parayı yatırımlara harcayarak daha çok kişinin çalışmasını evine para götürebilmesini sağlamak en büyük servettir.
Taylor Swift, Magic Johnson ve 263 kişi bu yıl listeye katılıyor. Forbes bu yıl dünya çapında 2.781 milyarderin rekor bir sayıya ulaştığını ve toplamda 14.2 trilyon dolarlık rekor bir değere ulaştığını tespit etti. Pek çok piyasanın yükselişiyle birlikte, servetteki artış, 2023'te yeni gelen 150 milyarderden geçen yıl 265 kişiyi milyarder yaptı.Bu yeni yüzler arasında bir moda efsanesi, bir NBA ünlüsü ve çok ünlü bir pop yıldızı yer alıyor. Toplamda 510 milyar dolar, yani ortalama 1,9 milyar dolar servete sahipler ve 32 ülkeden geliyorlar. Bir kez daha ABD liderliğini sürdürüyor ve 67 Amerikalı da saflara katılıyor. Aralarında en zengini, fast food zinciri Raising Cane's'in kurucusu Todd Graves'in net servetinin tahmini 9,1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Çin, Asya ülkesindeki sorunlara rağmen yeni milyarder sayısını geçen yıla göre neredeyse ikiye katlayarak 31'e çıkararak ikinci sırayı koruyor. Bu ülkenin en zenginleri ise, Z kuşağından hızlı moda devi Shein'in kurucularından Maggie Gu, Molly Miao ve Ren Xiaoqing oldu.
Bu üç kişinin her biri yaklaşık 4,2 milyar dolar değerinde servete sahip. Bu kişilerin yaptığı iş çok basit bir proje aslında. Dünyada stokta kalmış malları toplayıp ucuza satıyorlar. Hani bizim işportada “batan geminin malları bunlar” ya da “ihracat fazlası” diye satılan mallar var ya. İşte Çinliler bunu planlamışlar ve çok hızlı bir şekilde yapmışlar. Bu arada Hindistan, Mayıs 2023'te ölen merhum kocası Micky Jagtiani tarafından kurulan e-ticaret holdingi Landmark Group'un genel müdürü Renuka Jagtiani 4,8 milyar dolar ile birlikte yeni 25 yeni milyarder eklendi bu yıl. Yeni gelenlerin en ünlüsü, elbette, rekor kıran, beş kıtayı kapsayan Eras Müzik Turu'nun 1 milyar doları aşan geliri ile Taylor Swift'tir. 34 yaşındaki pop yıldızı, gişe rekorları kıran turneden elde ettiği kazançlara, müzik kataloğunun değerine ve emlak portföyüne göre tahminen 1,1 milyar dolarlık bir servet elde etti.
Swift, yalnızca şarkıları ve performanslarına dayanarak on rakamlı statüye ulaşan ilk müzisyen. NBA efsanesi ve iş adamı Earvin "Magic" Johnson, profesyonel spor takımlarına, sinema salonlarına, Starbucks franchise'larına, emlak ve sağlık hizmetlerine yapılan yatırımlar sayesinde tahmini net serveti 1,2 milyar dolar olan bu yıl da yeni. İkonik kırmızı tabanlı yüksek topuklu ayakkabıların ardındaki isim olan Fransız moda tasarımcısı Christian Louboutin de tahmini 1,2 milyar dolarlık servetiyle bu listeye katılıyor. Özellikle genç yaşta milyarder olmak nadir görülen bir başarıdır. Ortalama milyarder 66 yaşında, en yaşlı kişi ise 102 yaşında. Yine de seçilmiş birkaç kişi çok genç süper zenginliğe kavuştu.
Genç yaşta servet kazanmak, girişimcilerin onlara tutunabileceğinin garantisi değil. Ryan Breslow, geçen yıl 28 yaşında kendi kendini yetiştirmiş en genç milyarderdi. Eğer bu işi batırmasaydı hâlâ öyle olacaktı. Bu arada ülkemizde bu listeye giren kişi Murat Ülker. Biliyorsunuz soyadı markası. 5 milyar doları aşan serveti ile Forbes dergisinin listesine girmeyi başarmış.
Yani kıssadan hisse “ne oldum deme, ne olacağım de”. Şaka bir yana kazanılarak hak edilerek helal bir şekilde kazanılmış para ve bu parayı garip gurabba ve ihtiyaç sahipleriyle hayır etmek ve bu parayı yatırımlara harcayarak daha çok kişinin çalışmasını evine para götürebilmesini sağlamak en büyük servettir.